Annons

Annons

Dietguiden: Så säger experten!

Vill du gå ner i vikt? Förebygga hjärtsjukdom eller demens? Eller bara hälsosamt i allmänhet? Det finns många dieter att välja mellan. I vår dietguide pratar experten om DASH, MIND, Medelhavsdiet, flexitarian, ketogen kost och 5:2! Hitta din diet!


dietguiden-experten

I dietguiden berättar experten vilka dieter som är bäst för hälsan och vikten.

Dietguiden: Så säger experten!

Behöver du tappa kilon? Har du dessutom en ökad risk att drabbas av hjärtsjukdom eller demens, kanske för att det finns i släkten eller på grund av andra riskfaktorer? Då kan det vara klokt att välja en mer medicinsk metod som biter på både vikten och hälsan, till exempel DASH som sänker blodtrycket eller MIND, som förebygger demenssjukdom.
– Medelhavskosten är den diet som utan tvekan har mest vetenskapligt stöd. Alla studier visar samma sak: den minskar vikten och risken för en för tidig död, säger Måns Rosén, tidigare professor vid Karolinska institutet och även chef för SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering. Han har skrivit boken Sanningen om mat och hälsa, där han sammanfattar vad forskningen säger om kost och hälsa.

DASH och Medelhavsdiet

Han är också positiv till DASH, som i stort sett bygger på samma kosthållning som Medelhavsdieten – det vill säga mycket grönsaker, frukt, baljväxter och fisk men begränsat med rött kött.
– Jag vågar påstå att det också är en bra diet som minskar övervikt och dödlighet i hjärt-kärlsjukdom.
Även 5:2 har pekats ut som en mer medicinsk diet. Bland annat sägs den förebygga diabetes typ 2. Till den är Måns Rosén mer tveksamt positiv:
– De flesta studier om 5:2 är gjorda på djur och inte på män-
niska. Men rent generellt äter vi för mycket i dag, så jag tror inte det kan skada att hålla igen på det här sättet, säger han.

Annons
dietguiden-experten

Måns Rosén, tidigare professor vid Karolinska institutet, har skrivit boken Sanningen om mat och hälsa.

5:2 bra för blodsockret

Dessutom finns det visst stöd för att 5:2 faktiskt påverkar blodsockret i rätt riktning. Den kan därför vara ett alternativ för den som ligger på gränsen till att utveckla diabetes typ 2.

Ketogen kost

På sistone har så kallad ketogen kost blivit populär, främst bland dem som tränar mycket. Dieten, som är en extrem variant av LCHF, sägs varva upp fettförbränningen till max. Den används också inom vården av svår epilepsi hos barn. Enligt vissa forskare kan den ketogena kosten även vara effektiv som behandling mot andra neurologiska sjukdomar, till exempel alzheimer och parkinson. Måns

Kan gå ner i vikt

Rosén har inte granskat just denna diet, men säger att strikt lågkolhydratkost tycks vara den snabbaste vägen att gå ner i vikt – åtminstone i början:
– Efter ett till två år har man tappat lika mycket i vikt med de andra dieterna.

Dra ner på kolhydrater

Många har frågat sig hur bra det egentligen är att dra ner på kolhydraterna och i stället äta mer fett och protein.
– Vi vet inte hur lågkolhydratkost påverkar hälsan på sikt. 
Det beror nog på vad man er-
sätter kolhydraterna med. Flera studier visar ökade risker för hjärt-kärlsjukdom och död 
om man ersätter kolhydraterna med animaliskt fett som smör och kött. Men byter man ut 
dem mot fisk och vegetabiliska oljor är det sannolikt bara 
bra för hälsan, säger Måns Rosén.

Text: Vivvi Alström och Anna Sundesten, bild: IBL

 

Missa inte: Här hittar du dieten som passar dig!

Ketogen – Dash – 5:2MIND – Medelhavskost – Flexitarian

 

Läs mer om dieter i MåBra! 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...