Annons

Diabetessjuke Hugo fick livsviktig hjälp av Ari

För 10-årige Hugo förvandlades bussresan hem från skolan till en mardröm. Hugo har diabetes och plötsligt sjönk blodsockret till 
en farligt låg nivå. Tack och lov var det Ari som satt bakom ratten!

Mejla
Dela (44)
Pinna

Diabetessjuke-Hugo-fick-livsviktig-hjalp-av-Ari

Hugo är glad över att få överlämna ett guldhjärta till Ari.

Ari är min busschaufför och hjälte!

Med ett stort leende hälsar Hugo Carlestav, 10, välkommen till familjens villa i Hallsberg utanför Örebro. Vid hans sida står mamma Elin, 36, med lillebror Milo Tunell, 10 månader, i famnen. Ari Amin, 47, som kör Hugos skolbuss, har också kommit på besök.

Annons

– Vad roligt att se dig, säger Elin och ger Ari en kram, tätt efterföljd av Hugo.

– Hugo min kompis, hur är det? säger Ari leende och kramar om Hugo.

Efter att ha kört Hugo till och från skolan i ett år har Ari och Hugo blivit riktiga kompisar – och nu är Ari också familjens hjälte.

Elins sambo och Hugos bonuspappa, Magnus Tunell, är på jobbet när vi träffas. Även om han ville vara med i dag – för att tacka Ari. Om det inte vore för Ari hade det kunnat gå riktigt illa för Hugo.

– Jag vill inte ens tänka på vad som hade kunnat hända. Både jag och Magnus har tänkt på detta i efterhand. Vi är så tacksamma för det Ari gjorde, säger Elin och blicken blir allvarlig.

En livshotande sjukdom

Vi slår oss ner kring matsalsbordet, där Elin dukar upp med kaffe och fikabröd. Hugo hugger in på en vaniljbulle. Mätaren på armen har indikerat att det är okej.

– Ibland måste jag vänta om blodsockret är för högt. Men det var tvärtom när Ari räddade mig, säger Hugo.

Läs om en annan hjälte: Hugo räddades av sin lärare

Det är svårt att tro det, men Hugo lider av en livshotande sjukdom, diabetes typ 1. Under kläderna sitter mekanismer som vittnar om allvaret. En insulinpump på ena benet och en mätare och sändare på armarna. Det kallas för en CGM-mätare och är det senaste i teknikväg för diabetiker. I stället för att sticka en spruta i magen flera gånger om dagen pumpas insulin kontinuerligt in i kroppen via pumpen.

Diabetes typ 1 är ärftligt

Även mamma Elin är drabbad av sjukdomen, och har också en CGM-mätare.

– Diabetes typ 1 är ärftligt, och tyvärr väldigt allvarligt. Eftersom det inte syns utåt förstår inte många det, men på ett ögonblick kan allting förändras. Som diabetesförälder är man ständigt orolig, därför är jag så tacksam att det finns människor som Ari, säger Elin.

Det var på sommaren när Hugo var 5 år som hans diabetes bröt ut.

– Hugo hade haft ont i magen och mått illa ett tag, och jag tänkte först att han kanske hade magkatarr. Men då han började dricka mycket vatten fick jag misstankar om att det kunde vara diabetes, berättar Elin.

På vårdcentralen visade proverna på högt blodsocker, och vid ett remissbesök senare på sjukhuset konstaterade läkaren att Hugo hade fått diabetes typ 1.

– Jag hade aldrig trott att Hugo skulle drabbas, även om jag hade samma sjukdom. Men samtidigt tänkte jag att det var bra att det inte var någonting annat. Jag var ju expert på diabetes efter alla år med sjukdomen själv.

En stor omställning

I början blev det en svår omställning för både Elin och Hugo.

– Det var inte lätt att säga till en 5-åring att han skulle ta sex sprutor om dagen och stick i fingret. Hugo blev såklart väldigt ledsen och tyckte att det var jobbigt men han förstod ändå, och tack vare en väldigt hjälpsam lärare i Hugos förskoleklass gick det bra med sprutorna när jag inte var med.

Läs om en annan hjälte: Tilde räddade Ulfs liv

Diabetessjuke Hugo fick livsviktig hjalp av Ari

Hugo med lillebror Milo i famnen och mamma Elin vill tacka Ari, i mitten, för hans rådiga insats.

Det blev lättare efter första året, när Hugo fick sin mätare.

– Han hade blivit låg och krampat flera gånger och jag vågade knappt sova på nätterna till slut. När vi fick mätaren blev det en stor hjälp, då släppte den värsta oron lite. Hugo kan hinna bli låg och krampa trots att han har mätaren, men den larmar i alla fall när det blir lågt eller högt blodsocker.

Mådde dåligt

Det var en torsdagseftermiddag i slutet av oktober och Hugo hade precis stigit på skolbussen tillsammans med sina kompisar. Ari satt som vanligt bakom ratten.

Bussen hade kört en stund när Hugo tittade på mätaren på sin arm och såg att blodsockervärdet var för lågt.

– Då märkte jag att jag kände mig lite trött. Jag gick fram till Ari och sa att jag mådde dåligt och frågade om han kunde köra tillbaka till skolan där det fanns saft, berättar Hugo.

Men Ari, som blivit informerad om att Hugo har diabetes typ 1, såg direkt hur kritiskt läget var.

– Jag förstod att han behövde få något i sig genast, och jag kom på att det fanns en mataffär i närheten, berättar Ari.

Den vanliga rutten rattades snabbt om för en extrasväng till affären, och bara ett par minuter senare var de framme.

– Jag parkerade skolbussen utanför entrén och sa åt de andra barnen att vänta, tog Hugo under armen och sprang in med honom till läskedrycksavdelningen.

– När jag letade efter en dricka såg jag suddigt, och jag blir alltid lite trögtänkt när jag är låg. Men jag tog en Zingo till slut, fortsätter Hugo.

Värdet steg igen

Det var den rätta medicinen. Några klunkar senare kände sig Hugo bättre och blodsockervärdet på mätaren steg snart till normala värden. Ari rattade tillbaka skolbussen ut på vägen igen och körde Hugo hela vägen hem.

– Jag ville vara säker på att han kom hem ordentligt, säger Ari.

När Hugo berättade för Elin vad som hade hänt slog mammahjärtat en extra volt.

– Jag blev alldeles rörd, det var fantastiskt det Ari hade gjort! I värsta fall kunde Hugo ha blivit medvetslös och börjat krampa. Det finns så mycket okunskap kring diabetes, men Ari förstod hur allvarlig situationen hade varit.

Läs om en annan hjälte: Vi gömde oss på loftet för inbrottstjuvarna

Hon skickade genast iväg ett tack-sms till Ari. Men för honom var det en självklarhet.

– Jag har själv barn och för mig är det naturligt att hjälpa andra. När jag var liten hade jag en kompis med diabetes, så jag vet hur sjuk man kan bli. Han brukade må dåligt och ramla när han fick lågt blodsocker, och då sprang jag iväg och skaffade honom godis eller dricka. Jag vill vara som ett ljus till folk runtom mig, det har jag sagt i hela mitt liv, säger Ari leende.

För Elin däremot var Aris goda gärning något som hon definitivt tyckte skulle uppmärksammas. Hon gick genast ut på Facebook och berättade vad som hade hänt.

– Alla tyckte att det som Ari hade gjort var otroligt fint och att han var en riktig vardagshjälte, säger Elin.

När Ari kom till jobbet på bussbolaget Lindbergs buss möttes han av glädjerop från chefen och arbetskamraterna.

– Och alla mina klasskamrater hade läst om dig och tyckte att du var en hjälte! säger Hugo.

Att Ari har ett hjärta av guld är det knappast någon tvekan om, och självklart ska han också ha ett extra runt halsen!

Det blir en glad överraskning när Hugo sträcker fram Allers guldhjärta.

– Tack Ari, du är min hjälte! säger Hugo och ger Ari en stor kram.

Text: Emilie Aune

Bild: Dan Lindberg

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...