Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaDetta bör du veta innan du köper utekruka!

När du skaffar nya utomhuskrukor kan de här tipsen kring material, färg och storlek vara bra att ta till sig.


Terrakottakrukor

Välja nya krukor är roligt – men tänk först igenom köpet! Växterna ska må bra i nya krukan.

Dags att köpa nya krukor till uteplatsen? Du kan egentligen välja vilken typ av kruka som helst, bara du är medveten om deras olika egenskaper. Detta kan vara bra att känna till innan du handlar:

En terrakottakruka suger upp vatten men materialet andas, vilket är bra för rötterna. När du vattnar krukan kommer alltså en del vatten att magasineras i själva krukan. Den behöver vattnas ofta.

En plastkruka behöver inte vattnas lika mycket, å andra sidan kommer det inte in något syre genom krukväggarna.

Vad du har för färg kan spela roll. En kruka som är svart drar till sig solens värme och kan blir mycket varm, något att tänka på om den ska stå soligt. En vit kruka stöter däremot bort solens strålar något.

En kruka i metall blir otroligt varm i solen och växternas rötter kan ta skada. Det är inte svårt att förstå eftersom den till och med kan brännas när man ska ta i den. Den bör isoleras invändigt med något material, till exempel frigolit, som stoppar värmen.

Man bör väga storleken på krukan mot hur många plantor man tänker ha – rötterna måste kunna utvecklas. Generellt är det bättre att välja en stor kruka än en liten som dessutom torkar fortare än en stor.

Krukans tyngd är en annan aspekt att ta med. Vill du flytta krukan kan det bli besvärligt. Det finns lättviktskrukor i betongliknande material eller stora plastkrukor som ser ut som naturmaterial.

Annons

Tänk även på var du ställer din kruka!

För i princip alla utekruksväxter, även de som kallas solälskare och medelhavsväxter, är en plats med halvskugga att föredra, gärna med lite silat solljus.
Vill du ändå ha krukor i solen – det är ju i söderläge vi helst har våra uteplatser och terrasser – kan du försöka skydda dem eller flytta på dem när det är som värst. Skaffa en ”säckakärra” (transportkärra) så blir flytten inte för tung.
När det regnar mycket bör du också försöka dra in krukorna under tak eller ställa dem nära husväggen där regnet inte kommer åt på samma sätt.

Text och foto: Anni AndreassonLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...