Annons

Annons

Det verkar ju farligt att ha med sig lunchlåda!

Maken lät lite chockad och undrade om jag menade allvar: – Ville du ha matlåda med dig i morgon eller var det bara som du sa?


Illustration: Victoria Plantin

Förstår honom, det tillhör inte vanligheterna. Jag är bekväm och en njutningsmänniska. Jag går gärna ut och äter på 
restaurang på luncherna. Brukar säga att jag bara äter och dricker upp mina pengar. Handlar nästan aldrig kläder. Finns inte mycket kvar till det när månaden är slut. Men plötsligt den kvällen blev jag sugen på att ha matlåda med mig till jobbet. Den matiga salladen vi åt gav mersmak och vi hade mycket över.

Annons

Dessutom tänkte jag att jag skulle spara lite tid på att ha mat med mig till jobbet. Ibland drar det ut på tiden på restaurangen. Mina arbetskamrater var nog lika chockade: ”Har du mat med dig? Mina vanliga lunchkamrater fick gå utan mig. Jag letade upp kylskåpet på redaktionen och satte in lådan. Där var rent och snyggt. Det brukar annars vara en diskussion 
på arbetsplatser, det där med att rensa ut kylskåpet med jämna mellanrum och inte glömma kvar saker för länge … Sådant vet jag ju inte mycket om då jag mest äter restauranglunch. Men maken vet desto mer.

Han har regelbundet med sig matlåda och kanske håller han inte reda på hur många lådor han har på jobbet. För häromveckan identifierade han två av matlådorna i kylskåpet på arbetsplatsen som sina. Han blev plötsligt stressad över att han låtit något stå och bli gammalt och tog snabbt tag i den ”gamla” lådan – den som var grön – och slängde ut innehållet. Med tanke på det som följde kan han inte ha tittat närmare på hur fräscht alternativt mögligt innehållet var. Nöjd med sin upprensning satte han sig vid bordet med sina arbetskamrater och åt sitt medhavda käk. Han noterade att en av hans arbets-
kamrater bara åt smörgåsar till lunch och 
funderade på hur hon blev mätt på det. 
Men sedan försvann tanken.

På kvällen hemma trillade polletten ner. Vid närmare eftertanke hade han nog inte glömt kvar någon mat … Det var troligtvis inte sin egen matlåda som han tömt och diskat. Det var smörgåstjejens. Jag blev upprörd över hur han kunde slänga andras mat och sa att han måste 
bjuda henne på lunch för att gottgöra. Och säga förlåt. Den tomma plastlådan skulle han ge tillbaka dagen efter. Här kunde historien vara slut. Men det är den inte. Jag säger det i presens för jag vet fortfarande inte om det är utrett vad som hände. För när han kom tillbaka med den gröna matlådan som han tömt sa arbetskamraten att det inte var hennes. Hennes var gul.

”Okej, då slipper du bjuda henne på lunch”, sa jag. Men den matlådan som hon haft med sig hade fortfarande inte dykt upp. Och vems var den gröna?

Själv började jag spekulera över om 
det var ytterligare någon person inblandad. Det kanske var ett triangeldrama. Och jag tog upp ämnet på mitt jobb för att diskutera vad som kunde ha hänt. Mina arbetskamrater var av samma åsikt, det var nog fler inblandade.

Efter ett par dagar tog det en ny vändning. För nu började arbetskamraten i alla fall misstänka att hennes låda varit grön. Någon annan hade planterat tanken i henne att den var gul. Och här står vi nu. Jag tror inte att de kommit längre. Om den gröna lådan fortfarande är hemma hos oss vet jag inte. Bara att innehållet stämde överens med vad kollegan tänkt äta den där lunchen.

För att hålla reda på sina luncher i fortsättningen tycker jag att maken ska ta med sig plastlådorna med älgmotiv som vi har hemma. De är lätta att identifiera. Dottern, som också har med sig matlåda, tycker att de är superfula och vägrar att
använda dem. Hon har köpt sina egna. I olika färger… Sonen äter i skolan. Däremot äger han en massa matlådor. Han brukar ha ”oturen” att få dem i julklappsspelet. Mot bakgrund av hur farligt det kan vara att ha med matlåda tror jag att jag fortsätter luncha på restaurang. Har till och med gått med i lunchklubben på jobbet som ska prova olika ställen på stan…

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!

 

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...