Annons


Allers-Tradgard-logga”Det finns klematis för alla lägen, och klätterstöd också”

För John Taylor är det viktigt med bra växtkombinationer. Ett sätt är att plantera klematis intill levande klätterstöd som ett träd eller en ros.

Mejla
Dela (118)
Pinna

john_taylor_april_009_800

John Taylor är trädgårdsmästare i Malmö Slottsträdgård och programledare i SVT:s Trädgårdstisdag. Han gillar att pimpa en buske eller ett träd med klematis!

john_taylor_april_010_800

En bit från sitt klätterstöd, och lutad mot det.

Plantera klematisen ca en halvmeter från ”klätterstödet” – rosen, busken, trädet eller vad det må vara. Sätt den gärna lite lutande så att den hittar rätt mot sin värd.
Ska den djupt ner?
– Tja. Många säger det, men klematis är redan djupt planterad i krukan, så jag tar det rådet med en nypa salt, säger John.

Balans mellan klematis och klätterstöd

Se till att det blir balans, att inte klematisen tar över. Välj rätt sorter, och tveka inte att klippa ner dem.
– Småblommiga går att gallra lite hit och dit, var inte rädd att klippa i dem. De storblommiga beskärs efter blomningen.
– Men vill man ha lite mer subtil skönhet så är andra, mer skira grupper bra, som Texensis, Atragene och Viticella.
Tänk på hur du vill ha blomningen. Kanske både en tidig klematis som matchar magnolians vårblomning, och en som tar över när trädet slutat blomma själv?

3 bra klematistips

1. Tänk gärna på blomningsföljden. Att klematisen slår ut tidigare än rosen som kommer i sin fulla prakt först längre fram. Ibland vill man dock att blomningen sker samtidigt om blommorna är särskilt vackra tillsammans.
2. John planterar alltid ”vaken” klematis. Har den knoppar eller blommor vet man att den lever, och får en känsla för hur blomman ser ut.
3. Ta upp din klematis på rätt sätt ur krukan – ta ett ”gaffeltruckgrepp” om växten och lirka den försiktigt upp ur krukan.

Annons
Gilla Allers på Facebook
john_taylor_april_006_800

Det här är vad John kallar ett gaffeltruckgrepp. Skonsamt för hela plantan!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...