Annons

Annons

Det åt vi på 90-talet: Från tacopaj till snabbnudlar

TV-kockar, tacos och lightprodukter. 90-talet innebar att kocken blev stjärna och att nudlar blev ett vanligt mellanmål.


Första gänget i Robinson dominerade i TV-rutan. Deras kokkonster talas det tystare om. Bild: IBL

Här är rätterna som var populära på 1990-talet

En charmig och något påstruken engelsman börjar laga mat i TV. Keith Floyd skvätte olivolja som om det inte fanns någon morgondag med det eviga ”and just a splash of olive oil” och beredde väg för en fullkomlig explosion av matprogram.

Annons

Efter Floyd var dammluckorna öppna och gången krattad för namn som Jamie Oliver (Den nakna kocken), Tina Nordström och Per Morberg.

Det hade funnits matlagningsprogram i TV förr men tidigare var tilltalet huvudsakligen pedagogiskt. På 90-talet prioriterades mer lek och lust.

Engelsmannen Keith Floyd var någonting annat än Ria Wägner. Efter honom kom TV-kockarna på bred front. Bild: IBL

Frågan är väl, nu som på 90-talet, om tittarna i TV-soffan verkligen lagade vad de såg på TV:n. Men intresset för mat tog verkligen fart och blev något av en statusmarkör samtidigt som kockarna fick stjärnstatus.

Deltagarna i populära dokusåpan Robinson drog också rekordpublik i vad som först kallades för mobbing-TV. Martin Melin och alla de andra levde på en mager diet men visade att det gick att äta något som heter palmhjärta. En rätt som dock aldrig slagit igenom i svenska kök trots programmets genomslag.

Läs också: Jenny fick pris av Mannerström – för sin goda äldremat

Texmexen hade funnits på butikshyllorna ett tag men nu tog tacon fart och nästlade sig in i barnfamiljernas fredagsmys. Snart hade svensken, som vi brukar, gjort en blågul twist och tacopajen såg dagens ljus.

Hot shots och lightprodukter

Woken hade som sagt redan kommit och det asiatiska köket med chili och sweet and sour etablerade sig. Thaimat-ställena slog upp som svampar ur jorden och snabbnudlar blev studenternas livräddare i slutet av studiebidraget.

På krogen skålades det i hot shots med Galliano, kaffe och grädde. Den tidigare, relativt obskyra likören, sålde som aldrig förr.

90-talet innebar också en bredsida mot smör och grädde och lightprodukterna började trängas i butikshyllorna.

Etnologen Anna Burstedt är måltidsforskare vid Lunds universitet. Bild: Åsa Lundgren

Måltidsforskaren Anna Burstedt vid Lunds Universitet om 90-talet:

– Om 80-talet var mycket yta och lite verkstad så ser man en tydlig förändring på 90-talet. Det blir mer matlagning, mer tillåtande och lekfullt. Mycket experimenterande och crossover. Den skillnaden syns både vad gäller maträtter och servering.

– Samtidigt blir mat så mycket mer än mat. Det blir någonting vi har råd att prata om på ett nytt sätt. Vi kollar på matprogram samtidigt som vi oroar oss för vår hälsa och köper light-produkter.

 

Det här åt vi på 1990-talet:

1. Tacopaj

Fredagsgod tacopaj.

Svenska innovationen tacopaj lever än.

2. Wok

Kycklingwok med nudlar

Woken landade i var mans hem och thairestaurangerna stod som spön i backen.

3. Pastasallad

Pastasallad med fransk vinägrett

Sedan pastan kommit på bred front seglade pastasalladen upp som en populär picknickfavorit.

4. Snabbnudlar

Snabba och billiga. Nudlarna etablerade sig som en ”mellis” av rang. Bild: IBL

5. Cheesecake

Klassisk cheesecake. Stor på 90-talet och stor idag.

Kokboken:

Jamie Oliver (The naked chef)

Köksredskapen:

Wok

 

Av: Henrik Högström

Bild: IBL

Källa: DN, Buffé,

 

Missa inte: Det här åt vi på 70-talet

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...