Annons

Annons

Det åt vi på 70-talet: Från hawaiikassler till pain riche

Bruna gillestugor, ABBA, fondue och frukt i maten. 70-talet var mer än bara utsvängda jeans och stora skjortkragar. Här är rätterna du garanterat minns.


6 saker du kanske inte visste om charter

Svenskarna åker på charter och kommer hem med nya intryck och ny mat.

Här är rätterna som var populära på 1970-talet

Med charterturismens intåg kunde svenskar hämta hem exotiska rätter från semestern. På 70-talet innebar det även att främmande ingredienser som frukt nästlade sig in på middagsbordet. Medan Ingmar Stenmark och Björn Borg triumferade på världens idrottsarenor kunde den svenska kärnfamiljen till exempel festa till det med nya bjudrätten Flygande Jakob.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Jordnötter och banan i maten – helt bisarrt!

Le baguette blev pain riche. Bild: IBL

Baguetten blev populär under det försvenskade namnet Pain Riche. Krögaren Tore Wretman, som ägde restaurang Riche, har ofta fått äran för denna bedrift men har själv avfärdat den som en skröna. Men namnen kunde orsaka viss förvirring för svenskar på jakt efter frukostbröd i Paris.

”– Öh, avez vous de pain riche?”

Smörgåsgrill och Schlemmertopf

Tore Wretman har också fått äran för att ha introducerat grönpepparn (het på den här tiden) och avocadon (gärna halverad och festligt fylld med majonnäs och räkor) på bred front.

Samtidigt hade krögaren med eget exempel visat att mannen kunde ta plats i köket. Att män lagade mat på restaurang var självklart men i hemmen var det fortfarande inte helt etablerat.

Oavsett vem som lagade mat i hemmet kom det nya redskap att arbeta med.

Lergrytan ”Schlemmertopf/Römertopf” blev på modet eftersom alla älskar mat ”som sköter sig själv i ugnen”. Fonduegrytan inbjöd till långa sittningar vid bordet.

ABBA på scen i Brighton 1974 med vinnarbidraget ”Waterloo”. Bild: IBL

Chili och varma mackor

Engelsmannen John O’Brien utvecklade och sålde en modern smörgåsgrill för hemmabruk som blev en stor framgång.

Tiden för att laga mat var knapp och varma mackor var, och är än i dag, en välsignelse.

Tänk er en bättre kväll i gillestugan 1974. De salta pinnarna är upphällda och lördagen är skolfri.

Chili con carnen står på bordet och på TV:n syns ABBA sopa banan med konkurrensen i Eurovisionsschlagerfestivalen från Brighton med ”Waterloo”. Mamma och pappa kanske smuttar på ett glas Parador (”ett mjukt rödvin från det soliga Spanien”) och barnen hinkar Zingo. Eftersom det är fest blir det Glace au four till efterrätt.

Folkligt, festligt, familjärt.

Etnologen Anna Burstedt är måltidsforskare vid Lunds universitet. Bild: Åsa Lundgren

Måltidsforskaren Anna Burstedt om 70-talet:

– Jag ser det som en förlängning av 68-rörelsen och gröna vågen med informell och ganska demokratisk mat. Alla ska ha råd att bjuda. Gryta kan väl sammanfatta decenniet lite grann, att samtalet och stämningen runt bordet var viktigare än show off. Fondue är väl lite exklusivare men ändå en gemenskap.

– Det här med att Tore Wretman introducerade grönpepparn och avokadon är ju en sanning med modifikation. Grönpepparn fanns ju redan men fick en revival. Avokadon hade säkert importerats tidigare men det här var kanske första gången den hamnade bland tidningarnas recept.

– Och även om Tore Wretman serverade den på sina restauranger så innebar ju inte det att folk i Haparanda och Ystad åt avokado. Det finns nog fortfarande äldre som tycker att avokado är exotiskt.

Det här åt vi på 1970-talet:

1. Chili con carne

Extra exotiskt! Chili con carne på en fluffig bädd av ris. Bild: IBL

2. Flygande Jakob

Banan! Jordnötter! Flygande Jakob var en främmande fågel i svenska hem. En favorit som dröjer sig kvar.

3. Falukorv i ugn

Ugnsgratinerad falukorv med pommes frites. Festligt till tusen. Bild: IBL

4. Hawaiikassler

Ananas+kassler+ost – vad kan gå fel? Bild: Twitter

5.  Fruktcocktail

Festlig frukt i glas. En fruktcocktail var pricken över i. Bild. IBL

Kokboken:

Carl Butlers kokbok (1974, Forum)

Köksprylarna:

Lergryta, fonduegryta, smörgåsgrill

Av: Henrik Högström

Bild: IBL

 

Missa inte: Det här åt vi på 80-talet

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...