Annons

Annons

Handla design på nätet!

Hur funkar det att handla på nätauktioner? Vilka formgivare är populära? Vad är köpvärt? Här får du tips och goda råd av antikexperten Ulrika Ruding.


Design online

Så handlar du på nätet!

● Börja med att registrera dig som kund hos auktionsfirman, då får du ett kundnummer och sedan är du redo att buda när du ser ett föremål som du vill ha.

● Ett bra nybörjartips är att följa auktioner och se på gamla slutpriser för att skaffa sig kunskap om sakers värde. Det finns ofta arkiv på auktionsfirmornas hemsida.

● Kolla alltid villkoren, de kan skilja sig mellan olika företag. Nätauktioner följer inte nödvändigtvis lagen om distansköp och köparen har ofta inte ångerrätt.

● Tänk på att det tillkommer köparprovision på det klubbade priset, ca 22%. Dessutom tillkommer oftast även en liten summa i klubbavgift, ca 50 kr.

● Föremålen säljs i befintligt skick. När du handlar på nätauktion kan du be om en konditionsrapport om skicket.

● Frakt tillkommer om du inte själv hämtar ditt köp.

Annons
Gilla Allers på Facebook
PH-lampa

Poul Henningsens lampor är danska designklassiker. Modell PH 4/3 med skärm i aluminium mäter 55 cm och gjordes hos Louis Poulsen. 4 000 kr, Bukowskis market.

Antikexperten Ulrika Ruding ger tips och goda råd

Vad är trendigt just nu?
– Trenderna följer inredningstidningarnas reportage. När internationella inredningsmagasin lyfte fram Axel Einar Hjorths sportstugemöbler i furu så steg efterfrågan kraftigt och därmed priserna. Naturkänsla och trärena möbler har kommit tillbaka, bland andra de som skapades av Hjorth och Carl Malmsten. Josef Franks formgivning för Firma Svenskt tenn är alltid ett säkert kort. 1950- och -60-tal håller i sig men organiska former från 1940-talet är också gångbara.

Design online

Ulrika Ruding, chef för Stockholms auktionsverks möbler och konsthantverk

Hur ser prisutvecklingen ut?
– Priserna har ökat. En yngre kundkrets vill ha det moderna som de vuxit upp med, till exempel dansk design och Carl Malmsten som de känner sig trygga med. Ett exempel är dansken Phlip Arctanders fåtöljer i fårskinn. De steg som en raket på auktionshimlen 2013, men därefter har priserna dämpats. Arctanders möbler måste vara tillverkade i Norge om de ska värde – de gjordes även hos andra tillverkare.

Clam-Chair-Arctander

Fåtöljen Clam chair (Musselstolen) av Philip Arctander kan klubbas för riktigt höga priser när den är klädd i fårskinn! 61 000 kr, Bukowskis market.

Tips på köpvärd design?
– Mindre kända namn som ritat möbler med organiska former är prisvärda. Även mer traditionella 1900-talsmöber med klassiska linjer. Nutida design är bra att satsa på, det är morgondagens antikviteter.

Hur är intresset för dansk och finsk design?
– Efterfrågan på känd dansk formgivning har stabiliserat sig. Möbler skapade av Hans Wegner, Arne Jacobsen och Poul Kjærholm betalas fortfarande bra. Børge Mogensens möbler klubbas däremot för lägre priser. Finländske Alvar Aaltos möbler i böjträ är prisvärda.

SIdeboard-Borge-M

Bland Børge Mogensens prisvärda möbler finns detta sideboard i ek och teak. Formgivet 1950–60 för Karl Andersson & söner som ingick i Bra bohag. Höjd 84 cm, 4 000 kr, Bukowskis market.

Vad ska köparen tänka på?
– Vintagemöbler och konsthantverk ska vara gjorda hos den ursprungliga tillverkaren om de ska behålla värdet. Ofta är de märkta med firmastämpel, men inte alltid. Många kända designmöbler och föremål har senare producerats hos andra firmor. Skicket påverkar värdet, även om vissa skador kan åtgärdas ganska lätt. Stolar ska stå stadigt och stoppade möbler bör vara i bra skick eftersom de är dyra att klä om. Skinnmöbler får gärna ha patina, det höjer priset.

Dina egna favoriter?
– Tenn från Firma Svenskt tenn. Jag gillar små udda tennföremål som burkar och askar. Josef Frank tillhör favoriterna. Hans mönster kan verkligen förgylla en inredning.

Kudde-Josef-Frank

Josef Franks golvkudde för Firma Svenskt tenn är klädd med tyget Brazil. 80×80 cm, 1 700 kr, Stockholms auktionsverk Magasin 5.

Kända formgivare

Sverige

Axel Einar Hjorth var chefsarkitekt på NK 1927–38 och ritade då påkostade möbler i franskt influerad art déco, men också rustika furumöbler för fritidshus och sportstugor.

Bruno Mathsson, möbelformgivare och arkitekt, känd för fåtöljer som Pernilla i böjträ från 1942 och Jetson med rund fot i stål från 1966.

Vilstol-Bruno-M

Bruno Mathssons vilstol i böjträ av bok med sits i flätad skinnimiterad sadelgjord tillverkades hos Firma Karl Mathsson i Värnamo i mitten av 1900-talet. 2 600 kr, Uppsala auktionskammare.

Carl Malmsten hämtade bland annat inspiration från 1700-talets klassiska möbler. Från 1920-talet formgav han exklusiva möbler med fina inläggningar, senare också serietillverkade enklare modeller.

Jonas Bohlin, nutida formgivare och inredningsarkitekt som på 1980-talet bland annat ritat betongstolen Concrete och skåpet Slottsbacken med rostiga dörrar åt Källemo.

Josef Frank som var en av Österrikes främsta funkisarkitekter kom till Sverige 1934. Han skapade tidlösa bekväma möbler, lampor, glas och en fantastisk mönsterskatt åt Firma Svenskt tenn.

Danmark

Arne Jacobsen skapade en rad ikoniska möbler och föremål både i funkis och med organiska former. Mest berömda är stolarna från 1950-talet – Myran, Sjuan, Ägget och Svanen.

SJuanstolar

Danske Arne Jacobsen formgav Sjuan 1955. Halvdussinet med lackerade sitsar och kromade underreden gjorda hos Fritz Hansen 1991 klubbades för 6 400 kr, Bukowskis market.

Hans Wegner, möbelarkitekt som var med om att skapa begreppet Danish modern och bland annat är känd för Y-stolen från 1950.

Vegner-Soffa

I mitten av 1950-talet ritade danske Hans Wegner soffan GE 290 för Getama. Stommen är i ek och längden är 183 cm. 9 600 kr, Bukowskis market.

Poul Kjærholm, möbelarkitekt som skapade eleganta möbler i skandinavisk stil med en fin känsla för materialet. De är ofta märkta PK.

Finland

Alvar Aalto, välkänd arkitekt och formgivare. Formgav sina första möbler i böjträ på 1930-talet, skapade också glas i organiska former.

Aalto-vas

Alvar Aaltos glasvas Savoy för Iittala finns i många hem. I rött betingar den ett avsevärt högre pris! Höjd 16 cm. 3 795 kr, Bukowskis market.

TimoSarpaneva, konstnär och formgivare som designade glas åt Iittala från 1950-talet. Formgav den berömda grytan i gjutjärn med trähandtag 1960.

Sarpaneva-Grytor

Grytor i gjutjärn formgivna av finländske Timo Sarpaneva. Den ena är emaljerad och båda klubbades tillsammans för 450 kr på Stockholms auktionsverk Magasin 5.

3 bra webbadresser

design online

Text: Christina Linderoth-Olson Bild: Shutterstock och respektive auktionsfirma.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...