Annons

Forskaren: Symtomen på Dercums sjukdom tas inte på allvar!

Professor Ola Winqvist leder en forskningsstudie om Dercums sjukdom på Karolinska sjukhuset i Stockholm. Syftet är att försöka hitta vad det är som utlöser sjukdomen och hitta ett botemedel.

Mejla
Dela (30)
Pinna

dercums sjukdom behandling

Ola Winqvist är professor i immunologi vid Karolinska institutet.

– Kunskapen om både Dercums sjukdom och det närbesläktade lipödem är mycket bristfällig. I dag kan vi bara lindra symtomen.

Dercums sjukdom är en mycket sällsynt kronisk inflammation i fettvävnaden som kan beskrivas som en form av reumatism, men till skillnad från vanlig reumatism kommer smärtan inte från lederna utan från vävnaden.

Annons

Läs också: Symtom på Dercums sjukdom

Vad som orsakar sjukdomen är okänt, men man tror att det finns ärftliga faktorer. Troligen kan den också triggas igång av infektioner eller hormonförändringar.

– Vi har sett att den debuterar hos patienter 1–2 år efter att de haft en svår infektion i kroppen, eller att de gått igenom puberteten eller klimakteriet.

Dercums sjukdom saknar behandling

Forskningsstudien som Ola Winqvist leder är inriktad på Dercums sjukdom, men han har upptäckt att många av patienterna i studien även har lipödem. Vid lipödem ökar kroppens fettceller i storlek på grund av att lymfvätska inte kan transporteras ut i lymfsystemet. Patienten ökar i omfång på framför allt höfter, lår och skinkor. Ett vanligt tecken på lipödem är att underkroppen är oproportionerligt större än överkroppen.

Läs också: Lipödem drabbar främst kvinnor

– De båda sjukdomarna går in i varandra, säger Ola Winqvist. Hos den som fått diagnosen lipödem upptäcker vi ofta Dercums sjukdom och tvärtom. Eftersom det finns så lite forskning om sjukdomarna är det svårt att seriöst uppskatta hur vanliga sjukdomarna är, men man kan i alla fall slå fast att lipödem är en dold och underskattad kvinnosjukdom.

– Ett av de stora problemen med sjukdomarna är att man inom sjukvården inte lyssnar på patienterna. På grund av okunskap tar man inte deras symtom på allvar och de får stigmat att de har sig själva att skylla som är överviktiga.

Viktminskning hjälper inte

Ola Winqvist poängterar att det inte hjälper de drabbade patienterna att försöka gå ner i vikt. Det går i dag endast att lindra smärtan med medicin, genom manuell lymfaterapi eller med lymfapress samt kompressionskläder som hjälper till att omfördela vätskan i kroppen så att de inte ansamlas och bildar ödem.

– En del patienter har blivit hjälpta genom fettsugning, medan andra fått svårare smärtor efteråt och det är därför inget jag rekommenderar generellt.

Läs också: Symptom på lipödem

I sitt arbete i forskningsstudien samarbetar Ola Winqvist bland annat med läkaren Karen Herbst från USA som är en av världens främsta experter på sjukdomarna. Enligt henne är lipödem underdiagnosticerat i både USA och Skandinavien.

Text: Per-Ola Ohlsson
Bild: Ulf Sirborn

Läs också
Elisabeth har Dercums sjukdom och lipödem: Jag fick rådet att banta

lipödem behandling

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...