Annons

7 tidiga varningssignaler på depression som du ska ta på allvar!

Nedstämd och hängig eller rent utav deprimerad? Här är 7 symptom på depression du ska se upp med.

Mejla
Dela (0)
Pinna

depression symptom

Alltfler drabbas av depression och tillståndet kommer inte över natt utan utvecklas under lång tid. Anledningarna kan vara många, men en mycket vanlig utlösande faktor är stress. 

Att känna sig nedstämd och hängig då och då är bara mänskligt, men om känslan stannar hos dig i mer än två veckor bör du försöka gå till botten med det.

Det är viktigt att vi lär oss lyssna på kroppens signaler innan det är för sent och depressionen är ett faktum. Här är 7 tidiga tecken på depression som du ska ta på allvar.

Annons
Gilla Allers på Facebook

7 tidiga symptom på depression

1. Du blir lättare irriterad

När vi är nedstämda sjunker stresståligheten och småsaker som kanske vanligtvis inte bekommer dig kan göra dig riktigt irriterad och kanske rent utav förbannad. 

2. Du känner ingen glädje

Vi blir glada av olika saker, men om de platser, människor eller aktiviteter som brukar höja ditt humör plötsligt inte gör det längre är det en varningssignal att ta på allvar.

3. Du har dåligt med energi

Det tar på krafterna att vara nedstämd och här bildas lätt en ond cirkel. Du blir trött för att du mår dåligt, vilket bara får dig att må ännu sämre. 

Läs också: 7 tips – så äter du dig pigg och stark

4. Din aptit förändras

Kanske är du konstant hungrig, eller så tappar du aptiten helt. Både viktuppgång och –nedgång är vanligt i samband med depression. Övervikt är dock något vanligare eftersom du försöker balansera energin i kroppen genom att äta mer.

5. Ditt sömnmönster har ändrats

Att sova dåligt i perioder är inget konstigt i sig, men sömnproblem och depression går hand i hand. En del sover jättemycket men känner sig ändå konstant trötta. Andra sover inte överhuvudtaget eftersom de ligger vakna och ältar sina problem natt efter natt. Många får svårt att somna. 

6. Du tappar sexlusten

Den som lider av depression är ofta helt ointresserad av sex, likaså är minskad sexlust en vanlig biverkning om du äter antidepressiva mediciner.

Läs också: Ät dig till större sexlust

7. Du har svårt att koncentrera dig

Den som lider av en depression har ofta svårt att fokusera och kan även uppleva problem med minnet.

Stämmer mycket av det här in på dig? Kända sätt att motverka depression är att motionera ett par gånger i veckan och att satsa på strikta sömnrutiner. Sök hjälp hos din vårdcentral om du inte tycker att du kommer vidare. 

Källa: Expressen
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

Forskare: Här är maten som gör oss gladare

glad mat 


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...