Annons

Annons

Demens går ner i åldrarna

Vilka symtom brukar märkas tidigt? Kan läkemedel lindra? Läkaren svarar på frågor om demens och Alzheimer.

Mejla
Dela (5)
Pinna

alzheimer

Samhället ställer höga krav på våra hjärnor

Allt fler yngre, under 65 år, får diagnosen demenssjukdom. Det beror bland annat på att samhället ställer höga krav på våra hjärnor.
Professor Lennart Minthon, på Minneskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, tycker att samhället måste göra mer för den här patientgruppen.

Annons

– Många av dessa personer är yrkesverksamma. Det är oerhört viktigt att skapa ökad förståelse för dem hos arbetsgivare, så att de får arbetsuppgifter som inte ställer så enorma krav på dem.
– Politiker och tjänstemän måste också få upp ögonen för att det behövs speciella boenden för yngre dementa, med specialutbildad personal. Här i Malmö har vi en mycket lyckosam dagvård för yngre dementa. Även i Stockholm finns sådan verksamhet, men det behövs på många fler orter.

Gilla Allers på Facebook

Hur vanligt är det att yngre drabbas av demenssjukdom?
– Ovanligt, tack och lov. Ungefär en procent drabbas före 65 års ålder.

Men ändå ökar antalet tidiga diagnoser?
– De många 40-talisterna är nu i 60–70-årsåldern. Samhället är också mer komplext i dag. Förr klarade man sig ganska länge med papper och penna. Nu krävs att vi ska klara datasystem på jobbet, komma ihåg en massa koder och vara snabba i huvudet. Då märks det tidigare om något fallerar.

Vilka symtom brukar märkas tidigt?
– Man börjar glömma ganska näraliggande saker och sådant man kunde utantill förut. Kanske tvekar man om vilket datum man gifte sig eller kommer hem med fel varor när man handlat. Att inte kunna skilja på höger och vänster är också vanligt.

Vilka demenssjukdomar handlar det om?
– Flertalet har Alzheimers sjukdom, som drabbar bland annat minnet och förmågan att läsa och räkna. Men både pannlobsdemens (som påverkar exempelvis personlighet och omdöme) och vaskulär demens (som kan drabba olika delar av hjärnan) är mer frekvent bland yngre än äldre.

Händer det att yngre får fel diagnos?
– Ja, speciellt pannlobsdemens kan ibland likna en depression, eller någon typ av schizofreni. Vissa kan få en ökad aktivitet så att man tror att de har blivit lite maniska.

Hur kan läkemedel lindra?
– De läkemedel vi har i dag är symtomlindrande. Någon botande behandling har vi ännu inte i sikte. Ungefär 70 procent svarar väldigt bra på behandling. De blir mycket piggare och gladare, kommunicerar bättre, tar mer initiativ och sover bättre. Minnet kanske inte förbättras märkbart men andra betydelsefulla saker fungerar bättre, som att sköta sin hygien.

Text: Lilian Ottosson

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...