Annons

Sjuksköterskor som tar sig ton på jobbet

Ortopeden på sjukhuset i Umeå hade rykte om sig att vara ett trist ställe att arbeta på. Skönsjungande sjuksköterskorna Linda och Cecilia beslöt sig för att ändra på det och spelade in en svängig musikvideo. Och vilken hit det blev...

Mejla
Dela (109)
Pinna

sjuksyrror

Sjuksköterskorna Linda Åström och Cecilia Lundberg ville locka fler att söka jobb på ortopeden i Umeå.

Innanför dörrarna till vårdavdelningen hälsar ett utspökat skelett välkommen, och redan här anges tonen för ortopeden på universitetssjukhuset i Umeå – som kan vara den gladaste avdelningen i Sverige. För det är inte bara benranglet det glittrar om.
– Linda går runt i korridorerna och sjunger hela dagarna, och det är verkligen den bästa smärtlindringen för patienterna. Men vi har en regel – ingen sång före sju på morgonen, skrattar Cecilia Lundberg, 38.
Sången är uppskattad av både medarbetare och patienter och hon får ofta med sig patienterna i sången.
– Jag är som en jukebox, fast det behövs inga mynt. Ibland får jag med mig en hel sal. För ett tag sedan stämde alla in i Nu tändas åter ljusen i min lilla stad, säger Linda Åström, 38.
Men så här glatt har det inte alltid varit. För några år sedan hade ortopeden ett trist rykte om att vara en tung och tråkig avdelning. Det var extremt svårt att rekrytera personal, och när åtta skötersketjänster utlystes var Cecilia helt ensam om att söka en tjänst. Avdelningen hade aldrig full bemanning och de som jobbade på ortopeden fick slita. Något måste göras.
– Ett år efter att jag började jobba här kom Linda till avdelningen och vi fann varandra direkt. Jag har alltid varit en teaterapa och hon har sjungit sedan hon var liten. Jag minns inte vem som kläckte idén, men vi bestämde oss för att försöka ändra på avdelningens rykte och kollade med cheferna om det var okej att vi spexade loss inför sjuksköterskestudenterna på universitetet, säger Cecilia.
Cheferna var beredda att säga ja till allt som kunde vända den tråkiga trenden med för lite personal, och duon tog med sig ett gäng arbetskompisar till universitetskorridoren, där de stämde upp i skönsång.
– Vi ville att de skulle lockas av hur kul vi har på jobbet och efter uppträdandet bjöd vi in alla som ville hälsa på hos oss på avdelningen.

LÄS MER: ”Min man sitter i fängelse”

Annons

Spelade in video

Cecilia och Linda kände att de var något bra på spåren och började spåna på att spela in en musikvideo som kunde läggas upp på webben. Det vore nog ett bättre sätt att rekrytera personal än en traditionell tidningsannons under ”lediga tjänster”.
– Nu gällde det för oss att hitta någon som ställde upp på att filma oss gratis på sin fritid, så jag kontaktade journalistutbildningen som finns på en folkhögskola utanför Umeå. Två av eleverna nappade och vi kunde börja spåna på riktigt!
Linda och Cecilia skrev texten som handlar om arbetsglädjen på ortopeden, att de söker sex sjuksköterskor, och hela avdelningen rockade i videon som spelades in i tomma salar och korridorer.
– Det roliga är att hela avdelningen ställer upp. Även de som inte vill synas i videon peppar och stöttar oss, säger Linda.
Videon bygger till stora delar på musiken från Sean Banans låt Sean den förste banan.
– Vi kollade om det var okej att vi lånade hans musik och det var det. Sedan skickade vi den färdiga videon till honom också och fick svar från hans manager, som gjorde tummen upp.

Se tjejernas första video här

På internet blev låten snabbt en viral succé och ortopeden fick mycket uppmärksamhet i media.
– Vi blev fullständigt nerringda hemma och folk började höra av sig till ortopeden för att de ville jobba här, skrattar Linda.
Syrrorna  hade vänt trenden och nu fick de blodad tand. Ganska snart kläckte de idén om att sjunga in en halkvarning.
– Under halkan är det många som hamnar hos oss på ortopeden, så vi ville bland annat tipsa om broddar, säger Linda.
Dagen efter att videon släpptes kom vinterns första blixthalka och låten blev flitigt spelad i lokalradion när det skulle varnas för halt väglag.
Avdelningens tredje låt kom att handla om träning, och i den fartfyllda och humoristiska videon använder ortopedens personal allt från sängar att göra marklyft med till gåstolar som träningsredskap.

LÄS MER: Jörgen blev pappa mot sin vilja

– Vi har en träningsutmaning på jobbet och tänkte att vi skulle peppa andra också med en musikvideo. Det är viktigt att vi inte bara tar hand om andra utan också om oss själva. Den som följt våra musikvideor kan nog se att vi blir smärtare och mer vältränade för varje video, skrattar Cecilia.

sjuksyrror

Hela gänget: Erica Prytz, Linda Åström och Emilie Wemmersten.

Nya utmaningar

Efter ännu en succé med träningsvideon funderade duon på hur de nu skulle gå vidare. De behövde nya utmaningar. Linda är ett stort fan av Melodifestivalen och har alltid velat vara med, så hon och Cecilia beslöt sig för att göra ett försök att få med en låt. Tack vare sin medverkan i körer och olika musiksammanhang i Umeå kände Linda till ett par låtproducenter och mejlade en förfrågan till dem. Peter Hedén och Jan Andersson nappade direkt, och de enades om en fartfylld låt och spelade in sitt bidrag. Sköterskorna Erica Prytz och Emelie Wemmersten hoppade också in som sångerskor.
I oktober fick de veta att de inte gick vidare med låten, men syrrorna hänger inte läpp för det.
– Vi släpper vår låt på singel och satsar på att ta fram en ny låt till nästa år, säger Cecilia med ett segervisst leende.
Hur det än blir så har syrrorna lyckats över förväntan med sitt ursprungliga uppdrag.
– För första gången på tio år har vi full bemanning på ortopeden. Cheferna tvingas till och med att tacka nej till sköterskor som vill jobba hos oss, kan Cecilia och Linda stolt konstatera. 

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Tomas Bergman 
och Beatrice Magnusson

Vill du läsa fler spännande historier? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...