Annons

De hittar inspelningsplatserna till tv-serien Bron: ”Det roligaste som finns”

Det ska vara ruffiga bakgårdar och källarlokaler, men också moderna, tjusiga glasfasader. Ingela och Rasmus har ägnat otaliga timmar åt att hitta rätt inspelningsplatser till populära tv-serien Bron vars säsong 4 har premiär på nyårsdagen. Yrket som professionell platsletare, location scout, kan vara både roligt och utmanande!

Mejla
Dela (25)
Pinna

Rasmus Ericksson 
och Ingela Envall 
på sitt kontor i centrala Malmö.

”Bron” säsong 4 – en efterlängtad premiär

Snart är väntan över för alla älskare av tv-serien ”Bron”. Fjärde säsongen av den svensk-danska succéserien är 
inspelad. På nyårsdagen 2018 kommer gissningsvis 1,5 miljoner svenska tittare att ta plats i tv-sofforna för att se vilka rysligheter Saga Norén, länskrim Malmö, och hennes danska poliskollegor ställs inför i säsong 4.

Annons

Två som kommer att titta på tv-serien med speciellt intresse är Ingela Envall och Rasmus Ericksson. Men handlingen bryr de sig inte om. De vet redan hur det går. De tittar i stället på miljöerna: tjusiga villor, nergångna lägenheter, ödsliga bakgårdar, gator, industriområden, väggar, tak, källare …

Gilla Allers på Facebook

”Åååh, blev det så där! Nej, vad lite de visar av den platsen …”

Det är Ingela och Rasmus som har letat upp merparten av de 140 inspelningsplatser i Malmöområdet och i Köpenhamn som syns i ”Bron”. De jobbar som professionella platsletare, location scouter, vid filminspelningar.

– Vissa dagar när man har flyt är platsscouting det roligaste som finns. När man hittar den perfekta miljön. Det är eufori, säger Rasmus om yrket man inte hittar via syo-konsulenten i skolan.

Själv halkade han in på banan för drygt tio år sedan.

– Jag jobbade på en restaurang, och träffade en producent som frågade om jag ville jobba med honom på en filminspelning. Det var mycket roligare än restaurangarbete. Jag började med att koka kaffe och jobbade mig uppåt.

Läs också: Adam Pålsson spelar Ted Gärdestad i ”Ted – för kärlekens skull”

Rasmus har arbetat med ”Bron” alla säsongerna. Ingela kom med i teamet säsong två.

Sedan dess har de haft skrivbord mitt emot varandra i ett rum på produktionsbolaget ”Filmlances” tillfälliga kontor i centrala Malmö. Men där tillbringar de inte så mycket tid. För att hitta de rätta platserna och husen sitter Ingela och Rasmus otaliga timmar bakom ratten.

Ingela Envall och Rasmus Ericksson letar inspelningsplatser till Bron.

Spanar efter objekt

De har kört omkring i Malmöområdet och spanat efter lämpliga objekt. Flertalet inspelningsplatser finns av praktiska och ekonomiska skäl på den svenska sidan av Öresund, även för scener som utspelas i Danmark.

På ena väggen i deras rum hänger rader av bilder från olika inspelningsplatser, men vilka som var särskilt svåra att hitta vill de inte avslöja. Det ska vara så hemligt som möjligt innan serien sänds. Alla som har sett ”Bron” vet att miljöerna i serien är långtifrån pittoreska.

– Det är ganska hårt och kallt, lite sargat. En väldigt rak arkitektur från 40-, 50- och 60-tal, blandat med supermodernt. Inga klara färger och inget romantiskt eller mysigt. Vi visar ett Malmö som gemene man kanske inte är så vana att se, säger Ingela.

Läs också: Roy Fares: Folk blir glada av bakverk

Hon har arbetat med film hela sitt yrkesliv, bland annat som producent för informationsfilm och barnprogram på SVT. Hennes första uppdrag som location scout var för en ”Wallander”-film.

– Det passade mig som hand i handske eftersom jag alltid har varit intresserad av platser, arkitektur och design. Jag har jobbat med 13 ”Wallander”-filmer och brittiska ”Wallander”, men också med andra som Jens Assurs långfilm ”Korparna”.

Många av uppdragen har Ingela gjort ihop med Rasmus, som nästan bara scoutat för krimfilmer.

– Det är ”Arne Dahl”, ”Bron”, svenska ”Wallander”, engelska ”Wallander”. Jag vet det mesta om sådana miljöer, säger han.

Det har sina sidor att spela in under flera årstider. Därför fick ett träd utanför fönstret gömmas bakom en tillfällig betongvägg.

Besökte mc-gäng

En location scout är helt orädd för att ta kontakt med folk och använder alla sina kontakter, nästan hämningslöst, i jakten på den perfekta platsen: vänner, bekanta, familjemedlemmar …

– Min pappa är fönsterputsare och ser många hem. Han brukar hjälpa till ganska mycket, avslöjar Rasmus.

– I säsong två drog jag in en av mina bästa vänner. Jag var där på middag, och kände att det här är ju Mettes hem – hon var gift med polisen Martin. Jag skickade 
bilder på min väninnas hem till scenografen och han blev stormförtjust. Men det blev ganska jobbigt till sist för vi var där så himla mycket och filmade, så det gör jag inte fler gånger. Men vår vänskap höll, säger Ingela.

– Jag knackade på hos Bandidos en gång. Jag skulle be dem att täcka över sin skylt för en inspelning. De var tvungna att ringa till en chef, men han sa att det kunde de tyvärr inte göra. Okej, tack då, sa jag och gick därifrån. Hade de sagt ja hade det ju varit en fjäder i hatten, säger Rasmus leende.

Läs också: Pia Herrera: Jag stortrivs i Go´kväll!

I jakten på lämpliga miljöer börjar de med att fotografera många olika objekt som kan passa. Sedan diskuterar de tillsammans med scenograf, regissör och fotograf om vad som passar bäst.

När de fotograferar ett hus förklarar de tydligt sitt ärende, så att de inte tas för inbrottstjuvar.

– Vi försöker alltid få tag på ägarna snabbt. Vi är oerhört bra på 
att ta reda på vem som äger en fastighet, vem som bor där eller vilken verksamhet som finns där. Sedan ringer vi på och säger att vi är intresserade. Nästan alla blir positivt överraskade. Folk blir glada att deras hem passar i en film, säger Ingela.

Det är väldigt sällan ett befintligt hem helt stämmer överens med manus. Ibland behövs bara detaljförändringar, men ofta blir det mer omfattande.

Ingela och Rasmus tar mängder 
av bilder av tänkbara miljöer.

– Det mest extrema jag har 
varit med om var när vi gjorde de engelska ”Wallander”-filmerna. Då hittade vi ett hus där vi gjorde om allt: målade om, ändrade golv, bytte ut alla möbler, filmade, och återställde sedan allt igen, säger Rasmus.

Trots hemlighetsmakeriet är vissa miljöer i nya säsongen av Bron redan kända. Öresundsbron är med så klart. Saga Norén kör sin olivgröna Porsche mellan Malmö och Köpenhamn ett antal gånger.

Det gamla polishuset vid Davidshallstorg i Malmö används också flitigt. Därinne kryllade 
det av danska poliser under 
inspelningstiden. Scenografiavdelningen byggde om delar av huset till en dansk polisstation, där åtskilliga scener spelades in. Eftersom huset delvis är k-märkt hade Ingela långa diskussioner med fastighetsägaren om vad de fick lov att göra.
Precis utanför huset växer ett ståtligt träd som krävde speciella arrangemang.

– Hela handlingen i de åtta avsnitten utspelar sig på 1–2 veckor, men inspelningarna tog ett halvår. När vi började var trädet kalt, men i maj skulle det vara utslaget och grönt. Och i ”Bron” förekommer ingen grönska. 
Därför måste vi dölja trädet från början. Våra snickare byggde en hög vägg framför trädet. Det ser ut som en grå betongvägg när man tittar från polishusets fönster, förklarar Ingela.

Läs också: Succéförfattaren Fredrik Backman: ”Jag är svag för personer som inte passar in”

En location scout måste helt enkelt ha inställningen att ingenting är omöjligt.

– ”Vi kan inte filma här” är nog det värsta vi kan säga, konstaterar Ingela.

– Har vi någonsin sagt det? 
inflikar Rasmus och berättar om en inspelning som satte dem på prov.

En julgran i vägen

Alla exteriörscener från det danska polishuset filmas vid det riktiga polishuset i Köpenhamn. Politigården är en mäktig byggnad med en stor cirkelformad innegård omgiven av pelare.

– Fotografen ville filma så att man såg nästan hela gården för det är så fint mönster i stenläggningen. Natten före inspelningen kom det massor av snö. Dessutom stod en massiv julgran mitt på gården när vi kom dit på morgonen. Vi fick börja skotta snö eftersom det inte gick att komma in med maskiner på gården. Men vi hann bara skotta lite mer än halva ytan innan vi absolut måste börja filma för att klara tidsplanen. Lösningen blev att minska bildomfånget lite för att dölja granen, och så gick där gubbar och skottade snö i bild. Det var inte med i manus.

Säsong 4 av ”Bron” är den sista har upphovsmannen Hans Rosenfeldt meddelat.

För frilansarna Ingela och Rasmus innebär det nya filmprojekt. Men innan dess ska de ta det lite lugnt.

– Våra familjer har inte sett mycket av oss under inspelningstiden. De är nog glada att det är slut nu.

 

Succé-serien Bron

Den svensk-danska kriminalserien Bron sändes första gången 
i SVT i september 2011. Fjärde och sista säsongen har premiär 
på nyårsdagen 2018 i SVT1 klockan 21.00. Tv-serien har i genomsnitt haft 1,2 miljoner 
tittare per avsnitt.

I serien samarbetar den svenska och danska polisen kring brott 
som har sin upptakt på eller vid Öresundsbron. Sofia Helin har 
rollen som svenska poliskommissarien Saga Norén. Under de två 
första säsongerna spelades hennes danska motsvarighet av Kim Bodnia.

En amerikansk nyinspelning av serien, The Bridge, med handlingen 
förlagd till gränsen mellan USA och Mexiko, hade premiär 2013. 
Samma år kom även en fransk-brittisk version, The Tunnel.

Text: Lilian Ottosson

Bild: Stefan Lindblom, IBL

 

Läs också

Malin Watson mobbades hela skoltiden: ”Kände mig så ensam”

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...