Annons

Annons

Blodet på nattlinnet fick polisen på rätt spår

Trots att det fanns både misstänkta och möjliga motiv tvingades polisen lägga ner utredningen av mordet på David Harmon. 20 år senare tog polisen upp fallet igen och upptäckte en avgörande detalj...


David-Harmon-mordad

Utåt sett verkade David och Melinda Harmon vara ett lyckligt, ungt par.

David Harmon blev mördad i sin säng

Det var mitt i natten i februari 1982 när Gayle och Richard Bergstrand vaknade av att någon bankade på deras ytterdörr. Det var ett hysteriskt oväsen. Utanför stod deras närmsta granne i radhuslängan, Melinda Harmon. Hon var skärrad och klädd i bara nattlinne, som var rött av blod.

– Jag tror att min man är död! skrek Melinda. Vi har blivit överfallna! Ring polisen!

Paret Bergstrand blev chockade och illa till mods. De hade ju hört oroväckande ljud från grannhuset bara någon timme tidigare och diskuterat om de skulle ringa till polisen, men till slut bestämt sig för att inte lägga sig i. Nu stod Melinda i deras hall och grät och bad om hjälp, och trots att de ringde polisen omedelbart var det ändå redan för sent.

Läs också: Paret grävde upp lik – för kärlekens skull

När polisen kom till huset i Olathe i Kansas hittade de Melindas make, David Harmon, död i sin säng. Han var svårt misshandlad och det var blod på både väggar och sänggavel.

Melinda förhördes på plats och försökte ge ett så detaljerat vittnesmål som möjligt. Hon sa att hon legat och sovit när hon plötsligt vaknade av att två maskerade män rusade in i sovrummet och kastade sig över hennes make.

– De bara slog och slog, grät Melinda.

Läs också: Paul Curry hällde gift i hustruns dropp

Hon samlade sig och berättade vidare hur gärningsmännen hade beordrat henne att hämta nyckeln till Patron State Bank där David arbetade som kassör.

– Direkt efter att jag hade gett dem nyckeln slog de mig så hårt att jag svimmade. Jag vet inte hur länge jag låg där innan jag vaknade igen och sprang efter hjälp.

Annons
Gilla Allers på Facebook
David-Harmon-mordad

David Harmon hittades mördad i hemmet.

Tvivlade på Melinda Harmon

Baserat på paret Bergstrands vittnesmål skulle Melinda ha legat medvetslös i nästan en timme innan hon kom till dem för hjälp. Men detta var inget som märktes på Melinda: hon var klar i minnet och inte alls omtöcknad, vilket är vanligt efter att ha varit avsvimmad, om så bara för en kort stund.

Hon hade heller nästan inga synliga spår efter att ha blivit slagen så illa att hon förlorat medvetandet. Polisen registrerade dessutom att Melinda inte en enda gång frågade efter sin make. En man var död och det fanns enligt uppgift två gärningsmän som nu hade tillgång till en av stadens banker. Banken bevakades av flera poliser dygnet runt i över en vecka. Men efter att ingenting hade hänt på sju dagar avbröts bevakningen.

Läs också: Skylar mördades av sina kompisar

Nyheten om mordet på David Harmon spreds snabbt i samhället. Både han och hans fru var medlemmar i den evangeliska kyrkan, Church of Nazarene, som har sitt huvudkvarter i Kansas. Kyrkan har också ett eget universitet där Melinda arbetade som sekreterare.
Hennes pappa var en mäktig, högt uppsatt man i kyrkan och en framgångsrik ledare i samhället. Och hur mycket inflytande han faktiskt hade skulle bli ett uppvaknande för polisen.

Läs också: Giftermålet med den vackra kemisten blev hans livs misstag

David-Harmon-mordad

Mordrättegången inleddes 2005. Här framträder Melinda som var gift med David när mordet ägde rum.

Den som sattes som ansvarig för utredningen, Joe Pruett, hade redan vid första förhöret fattat misstankar om Melinda och hennes historia om rånarna. Det hela lät näst intill otänkbart, men så länge han inte hade en annan tänkbar förklaring kunde han inte påstå att hon ljög.

Inte förrän grannarna förhördes på nytt dök det upp något som kunde leda honom vidare. Efter att ha fått frågan om hur Harmons äktenskap verkade hade Richard Bergstrand berättat att de verkade ganska vanliga, men att han faktiskt hade sett Melinda kyssa en elev på universitetet vid ett tillfälle.

Vid närmare efterforskning visade det sig att denna elev var en 22-årig kille vid namn Mark Mangelsdorf och att han och Melinda hade haft en affär i flera månader. Nu hade Pruett inte bara ett tänkbart motiv, utan också två tänkbara mördare. Men han stötte på oväntade problem.

William Lambert la sig i utredningen

Redan från dag ett hade Melindas pappa, William Lambert, försvårat Pruetts arbete. Han la sig i utredningen, förbjöd medlemmar i församlingen att prata med polisen och verkade till och med dra i trådar inom polisledningen. Joe Pruett började inse hur stor makt kyrkan hade i Olathe.

Och efter att ha arbetat i motvind i över ett år, utan att komma någonvart, tvingades till slut Pruett att ge upp och fallet arkiverades.

Melinda Harmon flyttade så småningom till Ohio. Hon gifte om sig med en tandläkare och blev därefter Melinda Raisch. Tillsammans fick de två barn och levde ett privilegierat liv i förorten.

Läs också: Peggy Nadell mördades av sin svärdotter

Mark Mangelsdorf slutförde sin ekonomiutbildning på universitetet och flyttade till New York där han blev chef på ett större företag. Han gifte sig två gånger och fick sammanlagt sex barn. Både Mark och Melinda hade gått vidare med sina liv och lämnat polisutredningar och olösta mord bakom sig.

Men så vid en genomgång av olösta mordfall under 2001 ramlade en ny utredningsgrupp över det gamla fallet från 1982. De läste förundersökningen och tittade på bilderna. Det var något som inte stämde: blodet på nattlinnet. Om Melinda legat bredvid sin man när han blev misshandlad, varför fanns det blodfläckar så långt ner?

Läs också: Seriemördaren Paul Stefani ringde själv till polisen

Det fanns bara ett svar: hon hade inte legat vid sidan om honom, hon hade stått bredvid.

Poliserna Steve James och Bill Wall bestämde sig för att åka för att besöka Melinda Raisch i Ohio, något hon av förklarliga skäl var helt oförberedd på. Nervös över deras oväntade besök återgav hon sin historia om mordkvällen – men nu i en ny version.

Ändrade historien

Plötsligt var det inte längre två gärningsmän som hade brutit sig in, utan en. Och hon erkände att hon trodde att det var Mark Mangelsdorf bakom masken. Hon riktade skulden ifrån sig, men polisen hade vad de behövde för att kunna gripa henne misstänkt för mord.

Rättegången mot Melinda Raisch inleddes i april 2005. Enligt åklagaren hade Melinda, antingen ensam eller tillsammans med Mark, begått mordet. Under alla omständigheter var hon skyldig, det var han säker på, och juryn höll med. De tyckte att Melinda Raisch skulle dömas skyldig till överlagt mord, vilket betydde livstids fängelse. Innan domaren meddelade straffet erkände Melinda allt inför åklagaren. Hon och Mark hade inte sett någon annan utväg än att röja David ur vägen då skilsmässa var strikt förbjuden inom kyrkan.

David-Harmon-mordad

Dåvarande studenten Mark Mangelsdorf  hade hunnit bli gift småbarnspappa innan han ställdes inför rätta.

Läs också: Michelle Herdons plötsliga död var ett mysterium

Det var Marks idé att få det att se ut som ett rånmord eftersom David jobbade på banken och det var även Mark som hade utfört mordet, enligt Melinda. Hon sa att hon mått så dåligt efteråt att hon inte hade velat träffa Mark mer.

Erkännandet fick åklagaren och domaren att erbjuda Melinda en ovanlig överenskommelse: om hon erkände sig skyldig till mord av den lägre graden och ställde upp och vittnade mot Mark skulle hon komma undan med 10–20 års fängelse i stället för livstid, trots att juryn redan hade sagt sitt.

Melinda accepterade erbjudandet och Mark som dittills nekat till att ha något med mordet att göra insåg att hennes vittnesmål utan tvekan skulle fälla honom. När hans rättegång inleddes erkände han sig, till allas förvåning, också skyldig till mord av andra graden.

Läs också: Skådespelaren Adrienne Shellys död chockade alla

Därmed sprack planen, och domare och åklagare hade satt sig i en rättsligt svår sits. Marks erkännande gav dem inget annat val än att ge dem båda samma straff, något som kom att kritiseras hårt i media.

Efter bara nio år i fängelse blev Melinda Raisch villkorligt frigiven och drygt ett år senare var även Mark Mangelsdorf åter en fri man. 

Text: Henrik Krüger
Svensk bearbetning: Maria Strömqvist 
Bild: Focus News Agency och AOPLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...