Annons

David hamnade i respirator efter ha fått smärtstillande!

Det var som att det kokade och brände under huden. 7-årige David drabbades av en kraftig allergisk reaktion och hans liv var i fara!

Mejla
Dela (26)
Pinna

David hamnade i respirator efter smärtstillande

Mamma Anna är lättad över att yngste sonen David nu mår bättre.

Chockad började jag sörja min son

David hade fått vanliga värktabletter tidigare, men den här gången reagerade han annorlunda. Det var som att det kokade och brände under huden. Han hade drabbats av en kraftig allergisk reaktion och hans liv var i fara.

Annons

David Kihlström, 7 år, kom till Akademiska sjukhuset i Uppsala i ambulanshelikopter. Han hade spruckna blåsor över hela kroppen, som äppel­stora skavsår. Huden lossnade från armar, ben, hörselgångar, munhåla och handflator och ingen visste varför. Febern låg envist kvar på hög temperatur trots att David hade fått dropp med paracetamol på Centralsjukhuset i hemstaden Karlstad. Det var bråttom nu.
Anna Kihlström, 42, sitter vid köksbordet, på Hammarö utanför Karlstad, och hon tänker tillbaka på dagen då hennes yngste son fick utslagen som inte liknade något annat.
– Det såg så otäckt ut, som att det kokade och brändes inifrån. Vi har pratat mycket om det här, jag vet att du levde David, men jag började sörja dig.
David säger ingenting, gör armhävningar mot bordsskivan som för att visa att han har krafter igen.Några veckor har gått sedan kvällen då han kom hem från sjukhuset och firade med pizza.
– Vi är så glada att vi har David kvar, säger Anna och ser på honom. De har sagt att det var tur att vi kom in när vi gjorde, annars hade han inte funnits längre.

Gilla Allers på Facebook

På Akademiska sjukhusets intensivvårdsavdelning för brännskador, Briva, hade en av specialisterna just gått av sitt arbetspass när han fick höra talas om pojken som anlänt med helikopter. Han ville bara ta en titt innan han skulle gå hem. När han kom in i rummet och såg hur huden hade börjat falla av kroppen konstaterade han det som ingen annan hade anat – att barnet led av något så ovanligt som Lyells syndrom, en extremt kraftig allergisk reaktion med en dödlighet på 30–45 procent. Lyells syndrom utlöses av läkemedel eller infektioner, därför hade David blivit sämre och sämre när han fick paracetamol intravenöst.

David hamnade i respirator efter smärtstillande

David drabbades av en extremt kraftig allergisk reaktion.

Tappade huden

På köksbordet, där Anna hade tända ljus och ett fotografi av David när det var som allra värst, ligger en ask med Alvedon för barn. Det var en sådan tablett i kombination med ett virus (fortfarande under analys) som fick David att tappa huden. Allt började en vanlig måndagskväll efter en dag i skolan när David kände sig trött, sjuk och hängig.
– Jag upptäckte ett utslag på ryggen och tänkte att det var vattkoppor på gång, berättar Anna. David ville att jag skulle klia hela tiden och beskrev klådan som fruktansvärd.

På natten försämrades läget och Anna gav Alvedon mot febern som hade stigit till 39-gradersstrecket. Under tisdagen spred sig utslagen och febern gav inte med sig. På onsdagens förmiddag gick allting mycket fort. Utslagen hade vuxit och börjat bli till blåsor som vätskade och gick sönder. Läpparna svullnade och halsen rodnade till illrött. Febern hade nu ökat till 40 grader. Pappa Uffe Kihlström, 44, var på jobbet när Anna beskrev Davids tillstånd via telefonen.
– Jag blev orolig när jag hörde att han kräktes väldigt mycket slem, att det var trådigt och mörkt. Det lät som att det var blod i det. Anna ville åka in med honom men jag föreslog att vi skulle ringa sjukvårdsrådgivningen innan dess.

Där fick Anna veta att ingen skulle vilja ta emot dem med en misstänkt barnsjukdom. Efter samtalet kände hon att det gällde att stå på sig. På soffan låg David och gick in och ut ur vad som verkade vara medvetslöshet. Det här var inte vattkoppor. Hon ringde tillbaka till rådgivningen och bad dem meddela akuten att de skulle komma.
– När jag kom hem på förmiddagen för att köra David till akuten var han så slut att jag fick hjälpa honom att klä på sig. Han fortsatte kräkas och i bilen hängde han i knät på sin storasyster, berättar Uffe.

En svår tid följde för familjen Kihlström. David förflyttades från intensiven på Centralsjukhuset i Karlstad efter 24 timmar. Han fick komma till Uppsala, sövdes ner, fick omläggning med förband, pigskin, över hela kroppen och lades i respirator. Med fanns Uffe som dag och natt vakade vid sonens säng utan att kunna ha någon kontakt. Anna fick hela tiden information från Uffe om vad som hände med David, att han låg omgärdad av slangar som pumpade in morfin, sömnmedel och magsårsmedicin. Ändå hade hon inte kunnat föreställa sig vad det var hon skulle få se när hon efter en vecka för första gången hälsade på David i Uppsala.
– Jag kräktes av chocken, tuppade av när jag såg respiratorn. Det var sådan skräck att se mitt barn inlindat i alla dessa bandage och att inte få någon kontakt. Att bara kunna känna lite grann på fingertopparna.

David hamnade i respirator efter smärtstillande

Uffe och Anna med barnen Alexander, David och Josefine.

Febern steg

Det var när respiratorn plockades bort efter nio dagar som Annas sorg började återgå i en tro på tillfrisknande. David var inte längre ett paket. Minnesplatsen som Anna hade på köksbordet, med fotot, de tända ljusen och blommor från bekanta plockades bort.
– Det var som att jag vaknade då, och kände att det här är ju helt fel. Herregud, han är ju inte död!
När behandlingen inte längre handlade om att vara livsuppehållande skulle David få komma tillbaka till Centralsjukhuset i Karlstad. Men innan han lämnade Uppsala kom det bakslag som återigen fick hoppet att svikta. Febern började plötsligt stiga och mängder av undersökningar skulle göras. Skiktröntgen, blodprover, ryggmärgsprov.
–  Det visade sig vara en inflammation i vänster lunga, något förstorad lever och körtlar, som han hade fått. Det kändes tungt eftersom vi innan det hade sett att han blev piggare och piggare och trodde att han snart skulle få komma hem till Karlstad, berättar Uffe.
David ser ner på sina naglar, som funnits där men som har börjat lossna för att ersättas med nya. Huden är tillbaka nu, fortfarande tunn och flammig av läkeprocessen som pågår. Den är lättblödande och känslig för kyla och värme. Ett av de främsta målen är att David ska klara längre perioder utomhus. Ögonfransarna växer inåt och skaver, en irritation som gör honom ljuskänslig och trött. Nedsatt syn är en vanlig komplikation efter Lyells syndrom. Tystlåten och avvaktande står David bredvid mammas stol, ler med munnen och de kisande ögonen när han tänker på att en vän kommer hem till honom om några dagar.
– Jag längtar till min koja där jag har en verkstad. Den har en träbalkong också, säger han.

Räddade Davids liv

Det finns en person som är viktigare än någon annan i den här processen, läkaren som enligt schemat hade slutat sitt arbetspass. Att han ändrade riktning på sina steg den dagen räddade Davids liv.
– Vi är så tacksamma, säger Anna. Och vi skulle vilja träffa henne som drabbades av Lyells syndrom av paracetamol när hon var tonåring. Det är den enda i Sverige vi känner till som har varit med om samma sak. Hon är vuxen nu och jag tror att hon heter Eva.
Ytterdörren öppnas till hemmet på Hammarö. Josefine, 8, och Alexander, 9, tar av skor och släpper skolväskor. David försvinner med syskonen till vardagsrummet där de samlas runt sina mobilspel. Det är som det brukar igen, alla tre syskonen tillsammans.
Kvar vid köksbordet sitter Uffe och Anna, samlar kexsmulorna efter David till en liten hög. Asken med Alvedon har Anna vridit och vänt på flera gånger och hon kan inte låta bli att nämna att det står i bipacksedeln att hudreaktioner kan uppstå som en ovanlig biverkan. Men hur skulle hon veta?
– Han hade ju fått Alvedon förr och tålt det. De andra barnen också, säger hon.
Att det nu skulle få hans immunförsvar att angripa sig självt är en tragedi som Anna och de övriga i familjen bearbetar varje dag. Hon vet att ingen dömer henne, ändå finns det där och gnager ibland, på älskande föräldrars vis.
– David har sagt till mig någon gång: ”Mamma, varför gav du mig den där tabletten?” Men när han sedan säger ”men det var ju bra att du ringde”, då känns det bra. Jag blir så glad av att höra honom skratta igen.

Drabbar en på miljonen

Lyells syndrom är en mycket ovanlig sjukdom som är läkemedelsrelaterad, men som även kan orsakas av bakteriella och virusutlösta infektioner. Enligt läkare Virginia Gonzalez, på Akademiska sjukhuset i Uppsala, drabbar Lyells syndrom en på miljonen. Andra substanser än paracetamol kan vara utlösande. Alvedon är sällan orsaken till Lyells syndrom.

Källa: NWT, Läkemedelsverket, 1177

Text: Petra Westlin  Bild: Lars Sjöqvist, privat

Läs fler gripande reportage

 Dorota låstes in och våldtogs

 Småbarnspappan Henrik smittades av vattkoppor

 Liz och Johans dotter rycktes bort i en olycka

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...