Annons

Du har antagligen förvarat din tandborste fel hela livet

Visste du att din tandborste är en riktig bakteriemagnet som innehåller mer än 10 miljoner bakterier? För att skydda tandborsten väljer många att placera den i ett badrumsskåp, i tron att den där håller sig renare och fräschare. Det stämmer dock inte!

Mejla
Dela (42)
Pinna

tandborstar

 

En studie från American Society Microbiology visar att effekten av att förvara tandborsten i badrumsskåpet blir den rakt motsatta. Mörkret i skåpet gör att bakterierna förökar sig ännu snabbare och den instängda luften gynnar tillväxten ytterligare.

Annons

– Skåpet skyddar inte tandborsten från bakterier, utan skapar tvärtom en miljö där bakterierna har ännu lättare att växa, eftersom borsten hålls fuktig och aldrig får torka mellan gångerna, säger Laura Aber, studiens doktorandforskare, till Goodhousekeeping.com.

Att förvara tandborsten bredvid handfatet är inte heller en bra idé, enligt experterna. Där blir borsten nerstänkt av smutsvattnet när du tvättar ansiktet och händerna.

Hur ska tandborsten då förvaras?

1. Förvara tandborsten i en mugg i ett hörn av badrummet en bit från både tvättställ och toalettstol, exempelvis i ett öppet hörnskåp.

2. Ställ alltid borsten uppåt, så att den lufttorkar. Annars växer det lätt svamp i stråna.

3. Låt tandborsten stå ensam i muggen, aldrig tillsammans med andra borstar som den vidrör.

4. Byt tandborste när stråna börjar bli böjda eller minst var tredje månad.

Källor: Goodhousekeeping.com, Hemtrevligt.se och Expressen.se
Text: Margaretha Malmgren, allas.se
Foto: Shutterstock

Läs också

Din duschpuff kan vara en BAKTERIEBOMB

duschpuff bakterier

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...