Annons

Annons

Därför ska du blötlägga nötterna innan du äter dem

Visste du att kroppen har svårt att absorbera all näring i nötterna? Genom att blötlägga nötterna innan du äter dem hjälper du kroppen att maximera näringsupptaget!


blotlagga-notter

Nötter är en utmärkt källa för näring och energi. De innehåller fett, en del protein och relativt lite kolhydrater. Dessutom är de rika på fiber, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Men visste du att nötterna kan göras ännu mer nyttiga?

Annons

Genom att blötlägga nötterna underlättar du för mag- och tarmkanalen att ta upp alla nyttigheter de innehåller. Vissa nyttiga ämnen i en nöt har kroppen svårt att absorbera vilket gör att du går miste om en hel del hälsofördelar. Anledningen till att kroppen inte kan absorbera all näring är för att nötter innehåller något som kallas för antinutrienter. De finns främst i skalet och hämmar enzymerna i magen att bryta ner maten.

Gilla Allers på Facebook

Det går dock att komma runt det här problemet och det är just genom att blötlägga nötterna innan du äter dem. Så här gör du!

1. Skölj nötterna och lägg dem i en skål.

2. Täck nötterna med rumstempererat vatten och strö över lite salt.

3. Ställ skålen på en plats där direkt solljus inte kommer åt dem och täck skålen med en kökshandduk. Låt stå i cirka 7 timmar eller över natten.

4. Häll av vattnet i ett durkslag och skölj nötterna.

5. Lägg alla nötter på ett bakplåtspapper och torka dem i ugnen på låg temperatur, cirka 50 grader, i 3-4 timmar.

Blötläggningstid för olika nötter:

Mandel: 12 timmar
Hasselnöt: 8 timmar
Valnöt: 8 timmar
Pekannöt: 8 timmar
Macadamianötter: 4 timmar
Cashewnöt: 6 timmar
Pumpafrö: 7 timmar
Linfrö: 6 timmar

Om du blötlägger nötter i över 8 timmar bör du byta ut vattnet mot nytt.

Källa: Healthtips.com



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...