Annons

Anledningen: Därför ska du aldrig kväva dina nysningar!

Låt nysningen ha sin gång – att försöka kväva den kan leda till obehagliga konsekvenser. Fråga bara en 34-årig man från England, som fick sondmatas i en vecka efteråt...

Mejla
Dela (12)
Pinna

Därför borde du aldrig kväva en nysning

Brukar du som de flesta av oss kväva lusten att nysa om du befinner dig på ett mindre lämpligt ställe – som en knökfull buss, en begravning eller ett viktigt möte? Sluta genast med det.

Annons

Nu har flera medier gått ut med larm efter att en 34-årig man i Leicester, England, kom in akut med svullen hals och svåra smärtor.

”Patienten beskrev hur det smällde i halsen när han försökte hålla tillbaka en nysning”, berättar läkare i en artikel i tidskriften British Medical Journal.

Det som hände var att kraften som krävdes för att kväva nysningen orsakade en bristning i halsen på mannen, som fick ligga på sjukhus en vecka samt sondmatas, då han knappt kunde svälja eller prata.

Missa inte: 7 myter om influensa!

I den engelska artikeln står det att kvävda nysningar kan leda till att luft kan komma in mellan lungorna och att kvävda nysningar kan leda till att kärl i hjärnan spricker.

Men när Susann Järhult, akutläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, uttalar sig i en artikel i SVT lägger hon fram en annan teori.

– Det här måste ha pågått under en längre tid och utvecklats till att bli en skörhet. Den sista nysningen blev halmstrået som tippar lasset, säger hon.

Hon tror att mannen hade en slags luftficka i halsen, något som kan vara en kvarleva från fosterstadiet då vi alla har sådana. Det som då kan hända när man kväver en nysning är en ballongeffekt – trycket ökar på ett annat ställe, exempelvis i halsen, och en bristning uppstår.

Läs också: Undersökning: Det är de äckligaste vanorna vi har när vi är förkylda

En ovanlig händelse

Susann Järhult vill poängtera att detta också handlar om ett enskilt fall och inget generellt.

– Det här är något väldigt ovanligt som man gärna skriver om. Och om det uppstår igen kan man se om det går att hitta faktorer som gör att man skulle kunna förebygga det, säger hon till SVT.

Att nysa är trots allt en naturlig reaktion på att dina luftvägar behövs rensas från damm, pollen, slem, mikroorganismer, kemikalier och andra främmande partiklar som irriterar slemhinnorna. Håller du till exempel för näsan för att kväva nysningen riktas all nysningskraft inåt istället, vilket kan få det att börja ringa i öronen och små blodkärl i hjärnan att gå sönder.

I värsta, och ovanligaste, fall kan en trumhinna sprängas eller så kan den kvävda nysningen leda till en hjärnblödning, skriver Illustrerad Vetenskap.

 

Av: Mikaela Alex

Källa: SVT, Dagens Medicin, Illustrerad vetenskap

Bild: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Missa inte: Därför nyser du trots att du inte är förkyld


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...