Annons

Därför måste du ta mikropauser under arbetsdagen

Tänker du att du inte hinner och att du tappar tid som du bör lägga på arbetsuppgifter? I så fall är det ännu viktigare att du avsätter några minuter varje timme för att stänga av.

Mejla
Dela (42)
Pinna

slappna-av

Du har säkert hört det förut. Att ta korta pauser regelbundet under arbetsdagen är viktigt och något du bör avsätta tid för. Inte för att socialisera med kollegor eller för att du behöver fylla på kaffekoppen utan för att det finns rejäla hälsovinster med att ta en paus ett par gånger om dagen.

Samband med arbetsglädje

I den amerikanska tidningen Newsmax har man skrivit om vikten av att ta pauser under arbetsdagen och hänvisat till amerikansk forskning från Baylor University Hankamer School of Business. Forskarna kunde se ett samband mellan pauser och större jobbtillfredsställelse och minskad känslomässig utmattning. Däremot kunde man inte se någon direkt koppling mellan att ta pauser och ökar produktivitet. Att vi får minskad energi och sämre hälsa utan pauser är däremot fastställt vilket indirekt ger minskad produktivitet.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Dessutom såg man att de som tog en paus från jobbet redan under morgonen upplevde även mindre huvudvärk, mindre ansträngda ögon och mindre ryggont.

Med andra ord: mikropauser är inte bara viktigt för din egen hälsa utan även för din produktivitet. Ta några minuter varje timme och rör på dig. Gå gärna ut och andas in några djupa andetag med frisk luft.

Vårt tips:
Ställ ett alarm på 45 minuter det första du gör när du kommer till arbetsplatsen.

Sätt igång direkt med dagens att göra-lista och strukturera upp vad du behöver göra efter prioriteringslista. På så sätt har du koll på vad du behöver göra under dagen och vad som bör prioriteras.

När alarmet ringer tar du en kort paus på 5-10 minuter där du går en runda på kontoret, hämtar kaffe eller vatten och sträcker på dig. Gå gärna ut och ta några djupa andetag.

OBS! Att scrolla igenom sociala medier är inte detsamma som att ta en paus. Du behöver koppla bort hjärnan i några minuter för att komma tillbaka fokuserad. Vänta med sociala medier till lunchrasten.

Text: Thowe Wagner-Larsson, måbra.com
Bild: Shutterstock

Läs också

Därför ska kvinnor vila efter jobbet

vila-puff


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...