Annons

Därför mår kvinnor med ”fula” män bättre

Kvinnor som anses vara attraktivare än sina män känner inte samma press att hålla sig snygga. Ungefär så skulle man kunna sammanfatta ny forskning från Florida State University. "Det är intressanta slutsatser som vi kan använda oss av på ett produktivt sätt", säger Tania Reynolds, doktorand på institutionen för psykologi.

Mejla
Dela (0)
Pinna

Disneys ”Skönheten och odjuret”. Bild:IBL

Forskare: En snygg make kan vara negativt för partnern

Utseende och attraktionsförmåga kan vara hårdvaluta i en bildfixerad tillvaro. Samtidigt kan det innebära en press att hålla sig snygg med till exempel dieter och träning. Det är det här sambandet som forskarna vid Florida State University velat undersöka.

Annons

I studien har 113 nygifta amerikanska par i 20-årsåldern gått med på att bli bedömda på en attraktionsskala mellan 1-10. En bedömning som utgått från hur deras kroppar och ansikten ser ut. Männen och kvinnorna i studien har därefter fått svara på frågor om hur viktigt det är med diet och att ha en vältrimmad kropp.

Bland svarsalternativen fanns till exempel alternativ som “jag känner mig väldigt skyldig efter att jag ätit” och ”Jag är livrädd för att gå upp i vikt”.

Slutsatserna av studien är flera. Bland annat menar forskarna att kvinnor vars män rankades som mindre attraktiva än dem inte kände sig lika pressade att banta och träna i jämförelse med de som hade ”snyggare” killar.

– Resultatet antyder att en fysiskt attraktiv make kan innebära negativa konsekvenser för kvinnan, speciellt om hon själv inte är speciellt attraktiv, säger Tania Reynolds till Florida State University News.

 Nyttiga insikter

Enligt studien var det dock bara kvinnorna som upplevde eventuell press att ”vara snygg”. Männen kände ingen liknande press oavsett om frun bedömdes som mer eller mindre attraktiv än dem.

Forskarna menar att insikterna ger en bättre förståelse för vad som kan ligga bakom ätstörningar hos kvinnor. Dessutom så la de märke till att kvinnor tenderade att ha en överdriven bild av makens krav på deras vikt och kropp. En potentiellt skadlig missuppfattning, enligt forskarna.

Poängen med studien är, enligt forskarna, att förstå hur kvinnors relationer kan påverka hur de ser på sin kropp och risken att utveckla ätstörningar. De insikterna kan vara nyttiga.

– Då kan vi bli bättre på att hjälpa dem, säger Tania Reynolds.

Studien har publicerats i tidskriften Body image.

 

Av: Henrik Högström

Bild: IBL

 

Missa inte: 10 gyllene regler för dig som är sambo – hur många bryter du?

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...