Annons

Varför fryser jag jämt? 6 tänkbara förklaringar

Känns det som att du jämt och ständigt fryser, trots att du klär på dig lager efter lager? Kanske handlar det inte om temperaturen!

Mejla
Dela (32)
Pinna

Har du också undrat hur det kan komma sig att andra verkar ha det så varmt och gott när du alltid är kall som en isbit? Eller varför maken alltid har så varma händer medan dina är iskalla?

Det är inte som du inbillar dig, vissa är faktiskt mer frusna än andra. Här är 7 tänkbara förklaringar till varför vi människor reagerar så olika på samma temperatur.

Annons
Känns det som att du alltid fryser? Anledningen kan vara en annan än låg temperatur. Bild: Shutterstock

Känns det som att du alltid fryser? Anledningen kan vara en annan än låg temperatur. Bild: Shutterstock

6 anledningar till varför det känns som att du jämt fryser

1. Hjärnan lurar dig!

Din hjärna kan faktiskt ”lura” dig att tro att det är varmare, eller kallare, än vad det faktiskt är. En person kan klaga på värmen i ett rum. När temperaturen sedan mäts och visar sig vara helt normal upplever personen inte samma värme som innan mätningen. ”Det är en psykologisk aspekt på detta. Du hittar aldrig en arbetsplats där alla mår exakt likadant och du hittar heller aldrig en arbetsplats där alla är helt eniga om temperaturen”, säger Michael Lynch, neuropsykolog vid universitetet i Washington, USA.

2. Deppighet gör att man fryser

Forskning visar att humöret har stor inverkan på hur personer upplever värme respektive kyla. En lycklig person som trivs med sin partner och har många sociala kontakter känner sig oftare varm. En person som är ensam, deprimerad och lever ett isolerat liv fryser mer.

Läs också: 7 tidiga varningssignaler på depression

3. Kvinnor fryser mer än män!

Generellt fryser kvinnor mer än män. Anledningen till det är fett och kvinnor har – oberoende av storlek – mer underhudsfett än män. Dessutom är kvinnornas underhudsfett mer jämnt fördelat över kroppen. När en person fryser drar kärlen i huden ihop sig och mer blod forslas till kroppens vitala organ. Eftersom kvinnorna har ett tjockare fettlager hamnar blodet djupare vilket förstärker köldupplevelsen. Kvinnors ytliga hud, till exempel på händerna, är också tre grader kallare än mäns. En rapport har dessutom visat att kvinnor är känsligare för omgivningens temperatur.

Läs också: Därför är kvinnor mer frusna än män

4. Stress gör att kroppen fryser

Stressnivån kan påverka hypotalamus – området i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen vid nervsystem och hormoner. När en person stressas aktiveras det autonoma nervsystemet, som transporterar blod till kroppens organ. Det får kroppstemperaturen att stiga. Däremot blir händerna och fötterna kalla eftersom blodet förflyttas från dem till viktigare delar i kroppen.

Läs också: 8 tecken på att din hälsa tagit skada av all stress

5. Sjuka fryser oftare

Att ofta känna sig väldigt frusen eller het kan vara tecken på någon sjukdom – till exempel anemi (blodbrist), undernäring eller infektion. Det kan också handla om övervikt eller undervikt.

6. Åldern kan påverka blodcirkulationen

Äldre människor får ofta långsammare cirkulation och ett långsammare blodomlopp, vilket gör att de fryser lättare. Det är alltså inte sjåpighet som gör att vissa pensionärer fryser när ni svettas i deras 25-gradiga lägenhet, eller att de förblir påpälsade under sommaren.

Läs också: 10 tydliga tecken på att du har blivit en tant

Källa: buzzit.no, Expressen hälsoliv
Text: Erika Svernström, aretrunt.se

Läs också

5 anledningar att te är rena rama hälsodrycken

te nyttigt

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...