Annons

Därför dör din smartphone i kylan – och så undviker du det

Du är utomhus i kylan och trots att telefonen ser ut att vara ordentligt laddat tvärdör den. Men det finns en naturlig förklaring – och det handlar helt enkelt om kemi.

Mejla
Dela (251)
Pinna

Alla som äger en smartphone och har varit utomhus när det är kallt känner nog igen sig. Mobiltelefonen har till synes gott om ström, sedan bara lägger den av – helt.

Smartphones + kyla är ingen superkombination. Men det finns knep för att hålla batteriet vid liv. Bild: IBL

Smartphones + kyla är ingen superkombination. Men det finns knep för att hålla batteriet vid liv. Bild: IBL

Men det finns en naturlig förklaring. Alla moderna mobiltelefoner är utrustade med ett lithiumbatteri som minst sagt fungerar dåligt i kyla.

Annons

– Det handlar om en kemisk process där li-ioner flyter omkring i batteriet och på så sätt alstrar ström. När batterier blir kallt flyter det långsammare och alstrar på så sätt mindre ström, säger Poul Norby, batteriexpert och forskare vid for Energikonvertering og -lagring på Danmarks Tekniske Universitet, till danska TV2.dk.

”Ge din mobil en liten tröja”

Poul Norby poängterar samtidigt att det finns ganska enkla sätt från att hindra telefonen från att bryta ihop i kylan.

Gilla Allers på Facebook

– Man kan faktiskt ge sin mobil en liten tröja. Eller stoppa ner den i en handske eller ett etui. Om du har den i en ytterficka eller i handväskan är det bättre att lägga den i en varm innerficka i stället, säger Poul Norby till Tv2.dk.

Här har du stickbeskrivningen till ett sött mobilfodral.

Och om telefonen ändå ger upp är det viktigt att låta den återfå normal temperaturer innan du laddar den. Annars finns risken att den aldrig vaknar igen.

– Man ska inte sätta sin helt kalla telefon på laddning direkt. Det är viktigt. På så sätt kan man skapa lithium-kristaller inne i batteriet som kan skapa kortslutning, säger Poul Norby till Tv2.dk.

Läs också: Så får du mobilbatteriet att vara längre

hur får man batteriet att vara längre?

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...