Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaDansk trädgårdsdesign inspirerar med gröna idéer

Köpenhamn har fått ett nytt och spännande trädgårdsevenemang med världsberömda Chelsea garden show som förebild. I år var det premiär för CPH Garden och närmare 20 000 besökare kom för att inspireras av kända trädgårdsprofiler och aktuell dansk trädgårdsdesign. Här presenterar vi några utvalda godbitar från trädgårdsfesten.


Inspirerande design på dansk trädgårdsmässa

Dream a little dream

Här är vinnarträdgården tog hem guldmedaljen för bästa utställningsträdgård. Formstark, funktionell och mycket vacker med inspiration från den klassiska italienska renässansträdgården. Design: Nete Højlund

Annons

En stramt klippt häck och en allé av spaljérade träd sätter gränserna och ger trädgården tydliga linjer. Vintergröna växter som klot och småhäckar tillför både mjukhet ytterligare struktur.

Uteplatsen på atriumgården definieras delvis av en gråslammad mur och ett större träd ger skugga. Den långsmala rektangulära spegeldammen är omringad av romantiska blomsterplanteringar.

Den ätbara trädgården

Liten grön gårdsträdgård med blommor, fruktträd, bärbuskar, grönsaker, örter – allt som växer är ätbart! På den lilla ytan finns även plats för både höns och bin. Trädgården fick silvermedalj. Design: Havens arkitekter.

Bikupan har fått ett vackert sedumtak.

Den blommande trädgården

Ett litet blommande paradis för både djur och människor. Blomsterrabatten är vackert komponerad på ett enhetligt sätt men med fin variation, och de valda växterna älskas av insekterna. Trädgården fick bronsmedalj. Design: Lise Bollhorn

Rabatten går i lila och rosa toner med enstala inslag av gult.

Insektshotellet på baksidan är en fantastisk syn. Här kan man hitta många idéer till att bygga ett eget i lite mindre skala.

Kronprinsessan Mary invigde utställningen och besökte den blommande trädgården, se Allers Trädgårds film här!

En vild och vidunderlig urban oas

Fantastiskt vacker och innehållsrik trädgård fullproppad med roliga idéer. Bakom den här personliga skapelsen står en välkänd trädgårdsdesigner som ofta medverkar som trädgårdsexpert i dansk tv. Design: Dorthe Kvist

Uteplats i skön skugga, bikupor på taket och en gunga vid dammen.

Gräs på taket och en vild och härlig blomstermix på marken. Vem får inte lust att bygga ett eget litet lusthus av gamla fönster?

CPH Garden pågick 21-25 juni i Valbyparken i Köpenhamn. Bakom arrangemanget står Haveselskabet, en ideell organisation i Danmark för trädgårdsintresserade. Arrangemanget ska återkomma 2019. Läs mer om CPH Garden här 

Text: Marie Kasimir
Foto: Peter Helperin, Niels Ole Dam, Marie Kasimir

 

Missa inte: 10 vanliga trädgårdsproblem – så löser du dem!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...