Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaKoreografer och landskapsarkitekter möts i ovanligt projekt

Många nyfikna blickar har riktats mot trädgården som plötsligt dök upp på parkeringsplatsen utanför Skånes dansteater i Västra hamnen i Malmö. Anledningen är föreställningen Something about wilderness som har premiär fredagen den 26 maj – ett spännande och ovanligt samarbete mellan koreografer och landskapsarkitekter.


Allt började med en europeisk publikundersökning som avslöjade att den moderna dansens publik hade ett gemensamt intresse – trädgård.

– Detta väckte idén att försöka kombinera dans och trädgård i en föreställning, säger Åsa Söderberg, Skånes dansteaters vd och konstnärliga ledare.

Annons

När tanken landat gick uppdraget gick till två koreografer från Kanada.

– Vi funderade över vilka paralleller man kan dra mellan natur och rörelse. Att ha en trädgård är en tämjd form av natur – och koreografi ett tämjt uttryck för livets svårfångade, oförutsägbara, ofrånkomliga rörelse, säger koreografen Laïla Diallo som skapat föreställningen tillsammans med sin kollega Mélanie Demers.

Dansföreställningen på temat förgänglighet utforskar tidens gång och det oundvikliga förfallet. Den tar sin början i den hemliga trädgården och här får publiken får komma riktigt nära dansarna innan alla sakta rör sig vidare in i själva teatern där andra akten tar vid.

Trädgården har skapats av landskapsarkitekter på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp i samarbete med koreograferna bakom föreställningen. Miljön består av flera gröna trädgårdsrum och är byggd så att man här och där skymtar det som pågår i ett annat rum vilket skapar spänning och nyfikenhet. Väggarna är bland annat byggda av armeringsnät klädda med slingrande murgröna.

Den totala trädgårdsytan är 900 kvadratmeter och det tog cirka fyra veckor att bygga upp den. Och det har gått åt en hel del material:  30 ton jord, 2 000 perenner, 650 murgrönor och 400 vedartade växter.

– Största utmaningen har varit att skapa rätt förutsättningar för växterna trots att det bara är en tillfälligt trädgård, och det krävs mycket vattning, säger Carola Wingren, professor på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som tillsammans med landskapsarkitekt Karin Svensson ligger bakom trädgården.

Denna plötsligt uppdykande oas i de ganska tättbebyggda och inte så gröna omgivningarna har väckt stort intresse bland de boende i närheten, men också bland många djur av olika slag som genast gjorde slag i saken och flyttade in. Trädgården har fått besök av allt från fåglar, grodor, fjärilar och andra insekter som rekognserat omgivningarna.

– Men tyvärr kan de inte stanna så länge. När den sista föreställningen spelats den 16 juni ska trädgården monteras ner, säger Åsa Söderberg, Skånes dansteaters vd och konstnärliga ledare.

– Och vi är många som kommer att sakna den här gröna miljön. Men plantorna ska tas tillvara och skänkas till vällovliga syften.

Läs mer om Skånes Dansteater här

Text: Marie Kasimir
Film: Peter Helperin
Bild: Marie Kasimir, Peter HelperinLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...