Annons

Annons

Dåligt väder i sommar – därför är det bra

Sol och värme i all ära. Men det finns faktiskt fördelar med regn och moln under sommaren. Här är fem bra saker!


Dåligt sommarväder – därför är det en fördel

Även solen har sina fläckar. Och många suckar förstås tungt över dåligt väder under sommaren. Men inget ont som för något gott med sig.

Omfamna sommarens regn. Bild: Shutterstock/IBL

Här är 5 fördelar med dåligt sommarväder:

1. Färre alger vid ostadigt värre

Starkt solljus och lugnt väder ger goda förutsättningar för alger. Men period av blåst och kallare temperaturer gör det svårt för dem att blomma.

Annons

– Är det lite ostadigare och blåsigt väder så blir ju algerna mer spridda i vattenmassan och man får inte de här riktigt tydliga ytansamlingarna, säger oceanograf Martin Hansson till Sveriges Radio.

I Östersjön är det allra vanligast med potentiellt skadliga blomning under högsommaren – juli och augusti, och delar av hösten, skriver SMHI.

Gröna alger. Bild: Shutterstock/IBL

2. Färre getingar

Getingar är riktiga soldyrkare. Men den torra våren med lite vatten har gjort det svårt för insekter att bygga bon och föda upp larver.

En frostknäpp under våren tog också kål på många fruktblommor, vilken innebär att det är ont om mat för getingarna. När det är dåligt väder håller de sig också mer stilla och förökar sig inte i samma takt.

– Getingar trivs bäst med värme. Så det är troligt att det blir ett dåligt getingår den här säsongen, säger Emma Wahlberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till SVT.

Bild: Shutterstock/IBL

3. Bättre för odlingsklimatet

För landets bönder är en något mer ostadig sommar en riktig jackpott.

– Det perfekta odlingsvädret är att ett par soliga dagar efterföljs av riktiga skyfall, så som det varit i alla fall i Sörmland de senaste veckorna där jag bor, säger Emma Wahlberg, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till SVT.

Eftersom det råder vattenbrist i stora delar av landet är det gynnsamt med regn. Det kan till exempel göra att du slipper vattna trädgård och odlingar och lika aktivt.

– Är det en svalare sommar kan man kanske klara sig på det lilla vatten man har, säger Emma Wahlberg.

Sol och regn är en bra kombination för odling. Bild: Shutterstock/IBL

4. Mindre risk att bränna sig

D-vitamin i all ära, men att bränna sig är direkt livsfarligt. Den vanligaste orsaken till malignt melanom, den allvarligaste formen av hudcancer, är att man har bränt sig flera gånger i solen, skriver 1177. Men både i dis och sol är det säkraste sättet att skydda sig mot solen kläder och solskydd. Tänkt också på att solen är som starkast mellan klockan 11 och 15.

Du slipper bränna dig. Bild: Shutterstock/IBL

5. Bättre med bär i skogen

Den som vill kunna plocka blåbär i höst bör inte hoppas på en alltför torr sommar. Då riskerar blåbären bli väldigt små och svårplockade. När blåbären väl blivit kart mår de bra av regn för att växa och bli stora. Om det däremot blir en riktigt regnig sommar blir bären smaklösa, enligt Ola Langvall, bärexpert på Sveriges lantbruksuniversitet.

Även jordgubbar trivs bra i regnet. Temperaturer över 25 grader är rena rama döden för jordgubbar.

–Torka är värre än väta när det gäller jordgubbar, säger jordgubbsodlaren Björn Österman till Svenska Yle.

Blåbär och jordgubbar trivs bra i regn. Bild: Shutterstock/IBL

 

Av: Hemmets.se
Bild: IBL

 

Missa inte: Meteorologen Pererik om sin depression

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...