Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaNu behöver sådderna planteras om

Frösådderna växer så det knakar. Det är dags att de små plantorna får mer utrymme och näringsrikare jord.

Mejla
Dela (10)
Pinna

OmskolningFršsŒdderPlanteringsjordKruka

Lite större krukor med frisk, näringsrik jord – det vill dina små plantor ha nu!

Har dina frösådder vuxit till sig ordentligt är det dags att sätta dem i egna krukor med bättre jord.

Har plantorna fått flera bladpar efter de första så kallade hjärtbladen, och de börjar se stadiga ut, är det för de flesta sorters växter dags att få lite mer utrymme och näring. Har du sått i små krukor kan du vända på dem och se om det sticker ut tunna vita rötter – det är också ett tecken på att rotsystemet blivit så stort att mer jord och plats krävs.

Annons

Skaffa bra planteringsjord som ger plantorna näring nu efter att ha stått i mager såjord. Använd gärna fyrkantiga krukor, då kan du packa ihop krukorna så de inte tar så stor plats. Det är nämligen nu som du inser att dina små frösådder kommer att kräva sitt utrymme ett tag till innan du kan plantera ut.

OmskolningFršsŒdderSolrosPlanteringsjordKruka

Håll bara i plantans stjälk om den är stadig och stark. Annars ska du helst hålla i bladen. Varsam hantering alltså!

När du tar upp de sköra fröplantorna ur sina krukor, pluggboxar eller såbrätten ska du vara försiktig! Var rädd om den tunna stjälken och dra inte i plantan så rötterna går sönder. Håll helst i bladen när du hanterar plantan om inte stjälken är stabil. Pluggboxen är bra eftersom du får en lätthanterlig rotplugg att plantera om.

Se här: Steg-för-steg-bilder

De omskolade plantorna behöver nu lite lugn och ro. Låt dem stå skyddade ett tag tills de vant sig och börjat ta fart. Först när de är större kan de planteras ut eller eventuellt skolas om en gång till.

Allt från frö till plantering: Vår lilla så-skola!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...