Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaDags att så!

Mejla
Dela (2)
Pinna

Man kan knappt tro det, men det börjar dra ihop sig till frösådd! Vår trädgårdsredaktör har plockat fram några spännande nyheter att hålla utkik efter i fröhyllan!

Fronyhet-Solros-Suntastic

Odla solros i kruka!

Solrosen Suntastic Bicolor Rose and Yellow är en rikblommande sort med mörk mitt och blomblad i mattrosa och gula nyanser, ca 40 cm hög. Lämplig i kruka, men även i rabatt och som snitt.
Impecta.

Annons

Fronyheter-knubbig-morot

Perfekt för pallkragen!

Vill du prova något nytt? Så sommarmoroten ’Pariser Markt’ som är liten och rund och därmed extra lämplig för krukodling och låga pallkragar. Täck gärna med fiberduk för lyckad odling.
Nelson garden.

Gilla Allers på Facebook

Fronyheter-Bla-Bonor

Blå bönor

Lättodlad brytböna i läcker blå färg. ’Blauhilde’ ger god skörd och blir grön vid kokning. Höjd ca 180 cm, behöver stöd. Så på friland när jordtemperaturen är minst 15°.
Impecta.

Fronyheter-Gul-gurka

Rund gul gurka

Gurkan ’Lemon’ är roligt rund i formen och ska skördas när den blivit gul. Fungerar lika bra på friland som i växthus. Bind upp eller låt slingra på marken. Kan direktsås i mitten av maj eller förodlas ett par veckor tidigare. Vill ha rejält med vatten.
Nelson garden.

Fronyheter-aprikos-fingerblomma

Spiror i aprikos

Underbara fingerborgsblomman Dalmatian Peach i crème/gul/aprikos är en lägre sort med kompakt växtsätt, blir ca 45–60 cm hög. Passar även i kruka. Tvåårig växt, bör förkultiveras inomhus i februari –mars om du vill ha blomning redan första året. Weibulls.
Obs! Växten är giftig vid förtäring.

Fronyheter-polkarandig-rodbeta

Roligt med randigt

Rödbeta ’Chioggia’ är läckert polkagrisrandig inuti. Söt och mild i smaken. Så på friland och gallra tidigt. De små bladen kan användas i en sallad. Weibulls.

 

Fronyheter - praktiska tips!

Praktiska tips när du ska så!

  • Förodling, det vill säga att dra upp småplantor inomhus, behövs vanligen bara när det gäller växter med längre utvecklingstid som exempelvis tomat, chili och pelargon. Det är även en bra idé om du har växthus där du kan sätta ut småplantor tidigare och på så sätt förlänga odlingssäsongen.
  • Välj såjord, som är näringsfattigare än blomjord. Täck gärna sådden med vermiculit eller perlit som hjälper jorden att behålla fuktigheten och fröet att gro.
  • Små plastkrukor är billiga och bra. Ställer du fler i samma låda blir det lättare att vattna.
  • Ställ småkrukorna i ett miniväxthus och vädra då och då. Eller sätt en plastpåse över varje kruka så jorden inte torkar ut så lätt. Stick små hål i påsen.
  • När fröna grott och en liten planta med 2–4 bladpar utöver hjärtbladen bildats är det dags för omskolning (omplantering) i en lite större kruka. Efter 2–3 veckor börjar du ge plantorna näring.
  • Sätt inte ut dina skolade plantor förrän frostrisken är över. Börja med att avhärda dem, ställ ut plantorna en stund och öka tiden successivt. Efter ett par veckor klarar de sig galant. Tips! Täck med fiberduk så blir omställningen ännu skonsammare.
  • Våra odlingsråd är generella. Följ anvisningarna på fröpåsen.

 Bild: Shutterstock

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...