Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaDags att klippa häcken! Rätt tips till din häcksort

Augusti är bra klipptid för såväl en ung som en etablerad häck. Här får du tips på hur du ska klippa just din häcktyp.


Klippa häck

Ligusterhäcken kan klippas flera gånger och är lätt att forma som man vill.

Hur du ska klippa din häck beror på vilken typ du har. Det spelar ingen roll om det är en häck med storbladiga växter (som bok), småbladiga växter (som liguster) eller barrväxter (som tuja). Det som skiljer är om plantorna har genomgående stammar eller är flerförgrenade.

Annons
Avenbokhäck

Avenbokhäckens plantor har genomgående stam. På dem ska man vänta med att klippa toppen tills de fått den höjd man vill ha.

Genomgående stammar

På häckplantor med genomgående stammar, bland andra bok, avenbok, tuja och gran, klipper man toppen på först när den höjd man önskar är nådd. Under tiden klipper man enbart sidorna så de förgrenar sig och blir täta.
Tänk på att alltid klippa mellan plantorna. Det är lätt att tro att man ska låta de grenarna vara så plantorna växer ihop – med det funkar tvärtom. Klipps grenarna blir det en tätt och fin tillväxt.

Flerförgrenade

På flerförgrenade häckväxter, här finns bland andra liguster, hagtorn, oxel och måbär, klipps både sidorna och toppen en eller ett par gånger per år för att man ska få dem täta.
Den här typen av häckplantor ska klippas ner kraftig vid plantering, eller andra året.

Vilken häck klipps när?

Etablerad häck: Kan räcka med en gång om året beroende på hur välklippt man vill ha den. Bra klipptid är i augusti.
Ung häck: Ju fler gånger du klipper, desto tätare blir den. Maj/juni samt augusti är lämpliga tider.
Barrväxthäck: Samma klipptider gäller som för lövfällande häckar.

Gilla Allers på Facebook
När ska häcken klippas? Etablerad häck: Kan räcka med en gång om året beroende på hur välklippt man vill ha den. Bra klipptid är i augusti. Ung häck: Ju fler gånger du klipper, desto tätare blir den. Maj/juni samt augusti är lämpliga tider. Barrväxthäck: Samma klipptider gäller som för lövfällande häckar.

Använd sekatör när du klipper sidogrenarna på unga bokplantor. Då har du kontroll över var snitten läggs. Det är inte många klipp du behöver göra i början.

Klippa med elsax eller manuell häcksax?

En välslipad manuell häcksax ger den snyggaste klippningen. Den ger rena, raka snitt. Elsaxen gör att arbetet går fortare, men kan slita av grenarna och ge fula sårytor.
Valet av sax bör bero på om du har mycket häck att klippa och hur hög häcken är: Se till dig själv och vad du orkar.

Ta tillvara liguster-klippet: Sätt sticklingar till en egen häck!Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...