Annons


Allers-Tradgard-loggaDags att klippa gräsmattan en sista gång

Varje gång gräsmattan klipps sent på hösten kommer tankarna: Är det sista gången innan vinter? Svaret är lika ofta – förmodligen inte. Gräset fortsätter nämligen att växa så länge det inte inte är alltför kallt på nätterna.

Mejla
Dela (21)
Pinna

 

Här är fem tips för att sköta gräsmattan under höst & vinter:

1. Snaggat?

Klipp inte för kort. Låt sista klippningen hamna på omkring fem centimeters höjd. Blir gräsmattan för kort har den svårare att stå emot kylan.

2. Långhårig

Om gräset är för långt trycks det ner av snön där det skapas en perfekt grogrund för spridning av svampar och bakterier.

3. Tassa

Undvik att gå för mycket på gräsmattan under blöta höstar och under vintern. Det kan ge skador som gör att du måste stödså stora områden.

4. Rensa

Gräset får syrebrist och kan skadas av att du låter tjockt gräsklipp och stora lövhögar ligga kvar på gräsmattan. Flytta det istället till rabatterna där det skyddar perennerna, får maskarna att jubla och sätter fart på jordens mikroliv. Lite löv kan du låta ligga kvar och klippa med gräsklipparen.

5. Tänk på

Allt som ligger på gräsmattan kväver gräset och ger fula fläckar. Räfsa därför bort att fallfrukt, flytta undan trädgårdsmöblerna och plocka undan barnens sommarleksaker.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Av: Monica Ljungberg, Anni Andreasson  

Foto: IBL

ANNONS

Fynda trädgårdsprylar direkt från oss

Låga priser – snabba leveranser – fri retur


Amaryllis Sweet Nymph
Letar du efter en amaryllis med det lilla extra till julen - då måste du bara köpa denna! Sweet Nymph är en ljuvlig amaryllis med fyllda blommor i rosa med tydlig mörkrosa ådring och ljusare kanter. Detta är en kortare sort, så man behöver inte oroa sig över knäckta stjälkar då den blir ca 30-40 cm hög. Den får normalt 2-3 blomstänger som avlöser varandra under en blomtid på 6-10 veckor. Sweet Nymph utvecklades av Ton Peter van Nieuwkerk, som är en mästare på att förädla fyllda amaryllisar.

Gå till shoppen

Mässingskruka
Tidlös kruka i solid mässing från det svenska märket Miccis House. Denna glödande vackra kruka tillför värme i inredningen och är både en tidlös klassiker och en modern och dekorativ mässingdetalj för hemmet.

Gå till shoppen

Kombimatare frö Wildlife Garden
Kombimatare Frö från Wildlife Garden är en hängande fröautomat i klassisk design. Häng upp den i närmaste träd, på balkongen eller i en krok nära fönstret vid uteplatsen så att du kan njuta av fågellivet! Det enda som behövs är den medföljande vajern. Sittbyglar för fåglar i två olika storlekar medföljer. Med de små sittbyglarna kan småfåglar som finkar och mesar slå sig ner, och med de större kan även trastar äta. En hängande fågelmatare är svårare för objudna gäster som möss, råttor och större fåglar att komma åt. Kombimataren kommer med en insats i plast som gör att den kan användas för matning med fågelfrön av olika slag, men det går även bra att fylla med äpplen och talgbollar om insatsen tas ur.

Gå till shoppen

Trädgårdsset dyna och redskap
Trädgårdsset i fräscht grönt bestående av en knädyna, en trädgårdsspade och ett par trädgårdshandskar. Knädynan är perfekt att vila knäna på när du ska rensa ogräs. Hela setet kan praktiskt hängas upp på en krok och tar därmed också liten plats vid förvaring.

Gå till shoppen

Läs mer:

Steg-för-steg: Plantera en häck – så gör du!

8 tips när grönsakslandet ska gå i vila

Så förbereder du gräsmattan för hösten


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...