Annons

Sista chansen: Då ska du senast byta till vinterdäck

Julmånaden december står för dörren. Lagom till månadsskiftet ska du också bytt däck på din bil. Den 1 december är det lag på vinterdäck i Sverige – missar du kan det bli böter.

Mejla
Dela (10)
Pinna

Lag på dubbdäck efter 1 december vid vinterväglag

I vissa delar av landet lyser snön redan vit på taket, i andra inte. Oavsett är det hög tid att tänka på vinterdäck.

Har du lagt på vinterdäcken? Bild: IBL Bildbyrå

Mellan den 1 december och den 31 mars är det lag att använda vinterdäck om det råder vinterväglag i Sverige.

Annons

Vinterväglag innebär snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan. Tänk på att även vägrenen räknas till vägbanan, påminner polisen. Det är också polisen som avgör om det råder vinterväglag där just du befinner dig.

Dubbat eller odubbat

Med vinterdäck menas dubbade däck eller så kallade odubbade friktionsdäck. Oavsett vilket vinterdäck du använder får mönsterdjupet inte understiga 3 millimeter på en personbil.

Ett tumregel är också att sätta de bästa däcken bak. Det minskar risken för sladd om du bromsar, detta gäller också oavsett om du kör en fram- eller bakhjulsdriven bil.

Enligt Däckbranschens informationsbyrå är det en bra tumregel att montera vinterdäcken när temperaturen går under fem grader. Sommardäck blir alldeles för hårda när temperaturen sjunker och det är därför bra att ha vinterdäcken på när den första förrädiska halkan slår till.

Bild: IBL Bildbyrå

Bra att veta om vinterdäck:

  • I Sverige är det lag på vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars.
  • Dubbdäck får användas mellan den 1 oktober och 15 april. Tänk dock på att det kan finnas lokala trafikföreskrifter med förbud mot dubbdäck på vissa platser. Sådana finns bland annat i Stockholm, Göteborg och Uppsala.
  • Dubbfria vinterdäck bör vara bytta till sommardäck senast den 30 april om det inte är eller finns risk för vinterväglag. Dubbfria vinterdäck ger sämre grepp, längre bromssträcka och försämrad stabilitet vid en undanmanöver på sommaren.
  • Man får inte blanda dubbade och odubbade däck på bilen.
  • Mönsterdjupet på vinterdäck får inte understiga 3 millimeter för fordon med en totalvikt på 3,5 ton.
  • Ur en trafiksäkerhetssynpunkt rekommenderas dock att lätta fordon har minst 5 millimeter mönsterdjup vid vinterväglag.
  • Vinterdäck ska vara märkta med M och S – Mud and Snow. Märkningen kan se ut på lite olika sätt: M+S, M.S, M-S, M&S eller Mud and Snow.
  • Bötesbeloppet för att köra utan vinterdäck när det är vinterväglag ligger 2017 på 1 200 kronor.
  • Polisen bestämmer om det råder vinterväglag eller inte.

Källa: Polisen, Transportstyrelsen, Däckbranschens informationsbyrå, Motormännen

 

Av: Helena Sjögren

Bild: IBL

 

Missa inte: Bevisat: Kvinnor är bättre bilförare än män

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...