Annons

Annons

Clara Henry: Familjen undrade när jag skulle få ett riktigt jobb

Clara Henry är 22-åringen med närmare en halv miljon prenumeranter på sin videoblogg på Youtube. Nu kan vi också se henne som programledare i Melodifestivalen.


clara henry

Bloggstjärnan Clara Henry leder Melodifestivalen

Att blogga på nätet är nya tidens kändisskap och något som följs av många människor, framför allt i de yngre generationerna.

En av våra största svenska bloggstjärnor är Clara Henry. Hon har alltid tyckt om att underhålla och startade sin första blogg som trettonåring.

Annons

Läs också: Pernilla Wahlgren portas från Melodifestivalen – av sonen

När hon gick i tvåan på gymnasiet, samhällsvetenskapliga programmet med inriktning på journalistik, startade hon en videoblogg på Youtube.

– Jag har alltid fått höra att jag är ganska rolig och det blev som en blandning av ståuppkomik och kåserier. När det gäller internet handlar det mycket om att sprida vidare. Det började med att några vänner tittade, delade vidare till andra och så fick jag fler och fler tittare, berättar Clara.

Blogg hos Nöjesguiden och Veckorevyn

Hennes popularitet växte snabbt och hon har sedan bloggat åt bland andra Nöjesguiden och Veckorevyn. Numera har Clara över 420 000 prenumeranter (en ständigt växande skara) på sin Youtubekanal, där hon lägger ut nya inslag varje måndag. Inslagen är oftast mellan sex och åtta minuter långa.

–Alla kan se mina inlägg, men prenumeranterna får ett meddelande varje gång jag har publicerat ett nytt klipp. Tanken är att det ska vara lättsamt och komiskt, och även feministiskt. För mig är det viktigt att lyfta fram kvinnor och lika värden för alla.

Läs också: Här är startordningen i Melodifestivalen 2017

Att titta på Claras filmer är helt gratis – intäkterna kommer från annonsörer på hennes kanal på Youtube. Många av inslagen har långt över en miljon visningar.

– Jag har faktiskt inte behövt leta upp någon annonsör på egen hand hittills, utan alla har hört av sig till mig och velat samarbeta i takt med att jag har fått allt fler följare.

– Personer i min egen generation tycker ju inte att det är så konstigt att jag kan livnära mig på det här yrket. Däremot undrade tidigare exempelvis mor- och farföräldrar när jag ska få ett riktigt jobb (skratt). Men nu har de ju sett att jag kan klara mig på det här!

Växte upp i Landvetter

Clara växte upp i Landvetter utanför Göteborg med sina föräldrar, lillasyster Kimberly och lillebror Christoffer. Pappa kommer från Storbritannien, men har bott i Sverige under många år.

Under Claras ungdomsår var det framför allt tennis och friidrott som gällde. Tränade fem gånger i veckan och tog sig över 1,55 meter i höjdhopp.

– Men jag ville nog allra helst ändå bli journalist, eftersom jag också älskade att skriva. Men även efter att jag slutat med idrotten har träning varit viktigt för mig och jag springer ganska ofta, säger Clara som flyttade till Stockholm för jobbets skull.

clara henry

I början var det bara vännerna som tittade på hennes filmklipp. Nu har Clara snart en halv miljon följare på Youtube!

Hon utsågs till Sveriges bästa videobloggare på galan Guldtuben åren 2014 och 2015. Allra mest har hon hyllats, men precis som så många andra bloggare och offentliga profiler har hon också tvingats utstå näthat.

–Jag har blivit lite mer politisk i det jag lägger upp – väldigt många tycker att det är skönt och bra att jag tar upp feminism och mens. Men det finns också de som tycker att jag ska bli våldtagen och ställa mig i köket – det är så det är att vara tjej här…

Ansikte för Nelly.com

Clara är känd för att säga vad hon tycker och blev i början av 2016 ansiktet utåt för klädsajten Nelly.com och deras initiativ #GirlsUnited – en hyllning till alla unga tjejer.

– Det händer att jag blir så jäkla trött på sexistiska och nedvärderande kommentarer som anspelar på min könstillhörighet att jag typ bara vill lägga ner allt. Att jag vill strunta i jämställdheten, för att resan dit är så himla tuff. Men #GirlsUnited är en otroligt viktig påminnelse om att vi tjejer utgör ungefär 50 procent av befolkningen och kräver att bli behandlade rättvist.

Läs också: Bloggaren Dagny, 104, lär ”ungdomar” hur man bokar tåg

Hon fortsätter:

– Systerskap är det viktigaste som finns. Som insatt i den feministiska debatten inser man hur viktigt det är att vi står enade. Inte nog med att vi själva oftast är våra värsta kritiker; tjejer måste ofta jobba extra hårt för att bevisa sin kompetens. Nittiotalister ses ofta som den lata generationen som bara hänger på internet. Men det är så fett att se hur min generation, mycket tack vare just internet, nu är med och skapar nästa våg av feminism!

Skrivit boken Ja, jag har mens, hurså?

Clara har även skrivit boken Ja jag har mens, hurså? som handlar om mens, feminism och henne själv. Idén fick hon från ett projektarbete på gymnasiet.

– Min agent undrade om jag inte borde skriva en bok om mens och första tanken var: Vem skriver en bok om det (skratt)?! Men efter att ha funderat lite insåg jag att det fanns mycket som jag själv hade undrat över och en hel del att berätta i ämnet, så då var det bara att köra liksom.

Clara är medveten om att hon tack vare sin videoblogg och alla sina hundratusentals följare befinner sig i en maktposition. Hon hoppas kunna bidra till att öka medvetenheten bland unga tjejer om att vissa saker de utsätts för inte är okej.

– Jag är inte rädd för att visa mina politiska åsikter genom att vara personlig och rakt på sak. Just det här med mens är väldigt politiskt, även om jag inte tycker att det ska vara det. Jag vill försöka tvätta bort skamstämpeln.

Ökat näthat

Samtidigt har näthatet ökat.

– Först tyckte jag att det var svårt att hantera, men har vant mig och försöker ignorera det. Många läser ju mina inlägg på sociala medier, men hatet är grövre på Youtube. Vid ett par tillfällen har jag blivit rädd för vad som kan hända, men har inte polisanmält något. Hot på nätet leder tyvärr sällan någonstans – det borde införas tydligare lagar mot det.

Läs också: Sofia Ledarp: Jag vill ge min son den trygghet som jag själv saknade

Clara hade en egen talkshow på Kanal 5 Play under hösten 2013, som sedan följdes upp av Häng med Clara Henry våren därpå. Då ledde hon även Melodifestivalens Uppsnack och Eftersnack på SVT.

2015 var Clara sommarvärd i Sveriges Radios Sommar i P1, resande reporter i Musikhjälpen och jobbade med Hallå P3 ihop med artisten Linnea Henriksson. Förra sommaren hördes hon varje vardag i tio veckor i sitt eget direktsända program Clara Henry i P3.

David Lindgren, Clara Henry, Hasse "Kvinnaböske" Andersson, programledare för Melodifestivalen 2017 2016-09-30 (c) JOHANSSON CHRISTIAN / Aftonbladet / IBL Bildbyrå * * * EXPRESSEN OUT * * * AFTONBLADET / 85764

Clara leder årets melodifestival tillsammans med David Lindgren och Hasse Andersson.

Och nu väntar alltså det största uppdraget hittills: programledare för Melodifestivalen med David Lindgren och Hasse Andersson.

– Jag har följt Melodifestivalen nära ända sedan jag var riktigt liten och det har alltid varit ett av de allra bästa underhållningsprogrammen. Det är något alldeles speciellt och folkligt, något som engagerar de flesta och skapar en massa diskussioner ute på skolor och arbetsplatser. Jag tycker också om att det har blivit en sådan bredd, med många olika typer av musikgenrer!

Sjunger gärna

Själv tycker Clara också om att sjunga. Men gör det hellre än bra, säger hon.

– Haha, ja, de vill nog inte ha med mig som artist i alla fall. Jag får nöja mig med att vara programledare och det duger väldigt bra. Vi är ju en väldigt udda trio David, Hasse och jag. Men vi kompletterar varandra och jag tror det blir jättebra.

Hon älskar mode och har släppt en egen klädkollektion med blommiga set, skjortor och bomberjackor med venustecken.

– Jag är ju väldigt kreativ och hade turen att få en förfrågan, berättar Clara, som var en av Youtubestjärnorna som Splay (Sveriges första Youtube-nätverk) gav möjligheten att skapa en egen kollektion.
– Jag skulle gärna vilja designa mer i framtiden, säger hon.

Men först väntar Melodifestivalen – och gissa om Clara är laddad!

Text: Joakim Löwing
Bild: Peter Ericsson och IBL

Läs också

Hasse Andersson: ”Jag fattade inte riktigt vad jag tackade ja till!”

2016-09-30 (c) JOHANSSON CHRISTIAN  / Aftonbladet / IBL Bildbyrå * * * EXPRESSEN OUT * * * AFTONBLADET / 85764Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...