Annons

Annons

Citruscheesecake med chokladmaräng

Fin cheesecake med krämig citrusfyllning och chokladmaräng! Testa Allers succérecept när du vill bjuda på det lilla extra.


kaka
• 1 form, 8–10 pers

Botten
50 g smör eller
margarin
150 g chokladtäckta digestivekex, ca 9 st

Fyllning
1 dl socker
finrivet skal av
½ apelsin
finrivet skal av ½ citron
200 g kvarg
200 g cream cheese naturell
1 ½ tsk vaniljsocker
2 ägg + 2 äggulor
3 msk pressad saft av citron
3 msk pressad saft av apelsin

Maräng
25 g mörk choklad
1 dl socker
3 msk vatten
2 äggvitor

Dessutom behövs sprits

Garnering
apelsinskivor, citronmeliss

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Kakbotten: Smält matfettet, låt svalna. Mixa kexen till fina smulor. Tillsätt det ljumma matfettet och hacka samman till en smulig massa.
3. Tryck ut smulorna jämnt i en fyrkantig bakform, ca 21×21 cm, gärna med löstagbar botten. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i 8–10 minuter, eller tills den börjat få lite färg. Ta ut och sänk värmen till 175°.
4. Lägg sockret till fyllningen i en mixer. Tillsätt rivet skal av apelsin och citron. Mixa en stund, eller tills sockret har börjat klumpa sig lätt och tagit åt sig vätskan, så får du ut maximal smak av skalet.
5. Blanda kvarg, färskost, det mixade citrussockret och vaniljsocker. Tillsätt ägg och äggulor en i taget och rör smeten slät mellan varje. Tillsätt sist den färskpressade saften och rör smeten slät.
6. Häll smeten i formen. Grädda kakan i ugnen i 30–35 minuter, eller tills fyllningen nätt och jämnt stelnat, men fortfarande är något gungig i mitten. Låt kallna.
7. Hacka chokladen till marängen, smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikrougn.
8. Mät upp socker och vatten i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret smält. Koka lagen tills den håller ca 121°.
9. Vispa äggvitorna med absolut rena redskap till ett fast skum. När lagen nått rätt temperatur, häll ner den i en fin stråle i äggviteskummet under vispning. Fortsätt vispa marängsmeten i 4–5 minuter, eller tills den är blank och styv.
10. Ringla den smälta chokladen över smeten. Rör om lätt så att smeten blir melerad. Fyll en spritspåse och spritsa ut toppar ovanpå kakan. Bränn av med en brännare eller snabbt under grillelementet i ugnen. Garnera med några apelsinskivor och citronmeliss.

Tips!
Vill du göra desserten glutenfri? Välj glutenfria kex och tillsätt ett par rutor mjölkchoklad som grovrivits. Är du mycket känslig bör du välja
en choklad som inte innehåller spår av gluten.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson

Annons
Gilla Allers på Facebook



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...