Annons

Annons

Citrongrillade lax- och räkspett

Recept på citrongrillade lax- och räkspett som serveras med aioli.


Citrongrillade lax- och räkspett.

Citrongrillade lax- & räkspett – recept

• 8 st • 30 min

500 g lax
200 g räkor med skal
1 citron
1 burk kronärtskocksbottnar, 390 g
salt
peppar
olja
½ dl hackad persilja

Aioli

2–3 vitlöksklyftor
½ citron
2 äggulor
1 krm vitpeppar
2½ dl neutral olja
salt

Servering

matig sallad eller 
nypotatis
bröd

Dessutom behövs

8 grillspett

Annons

1. Dela laxen i 4×4 cm stora bitar. Dela citronen i 8 klyftor och låt jord-
ärtskocksbottnarna rinna av.
2. Fördela sedan lax, räkor, kronärtskocksbottnar och citron på 8 stycken grillspett. Lägg dem på ett fat och salta och peppra rikligt runt om. Pensla sedan spetten med olja och grilla 5–7 minuter per sida.
3. Dekorera spetten med finhackad persilja. När det är dags att äta, pressa över saften från de grillade citronerna över spetten.
4. Aioli: Skala vitlöksklyftorna och pressa sedan saften ur citronen. Lägg äggulor, vitlöksklyftor, citronsaft och vitpeppar i en hög bunke. Mixa röran med en stavmixer till en jämn konsistens, det tar ca 10–15 sekunder.
5. Tillsätt olja, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Mixa tills aiolin har tjocknat. Smaka sedan av med salt.
6. Dekorera med finhackad persilja och servera till de nygrillade spetten.

Gilla Allers på Facebook

Av Maja Rehwin
Bild: Christina Uhlin


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...