Blåbär- och citronpaj med kolaglasyr
● 1 paj, ca 8 bitar
Mördegsskal
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 msk socker
125 g smör eller margarin
Fyllning
4 ägg
1 dl socker
2 msk potatismjöl
1/2 dl vispgrädde
1 dl saft från citron
finrivet skal av 1 citron
3 dl färska blåbär
Kolasås
3/4 dl vispgrädde
2 msk socker
2 msk ljus sirap
1 msk smör eller margarin
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Mördegsskal: Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Tryck ut degen jämnt i bottnen och en bit upp på kanten i en bakform, ca 24 cm i diameter. Formen får gärna ha löstagbar kant. Ställ kylskåpskallt i ca 30 minuter.
3. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.
4. Fyllning: Vispa samman ägg och socker lätt. Sikta ner potatismjölet och rör om. Tillsätt grädde, citronsaft och -skal. Rör smeten slät. Häll smeten i mördegsskalet och strö över blåbären.
5. Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda i 12–15 minuter. Fyllningen bör inte vara helt fast, utan lite kladdig i mitten då pajen är färdig. Den stelnar ytterligare efter gräddningen. Ta ut och låt pajen kallna.
6. Kolasås: Mät upp alla ingredienserna, utom matfettet, i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt koka i ca 5 minuter, eller tills den börjar tjockna något. Ta kastrullen från värmen och rör ner matfettet.
7. Lossa den kalla pajen från formen och ringla över kolasåsen.
Av: Irene Ingelmark Bild: Anette Nilsson