Annons

Otrogen prästson mördade familjen

Prästsonen Chris Coleman levde ett perfekt familjeliv med hustrun Sheri och två söner. Men plötsligt bröts idyllen av hotfulla brev – och en dag gjorde brevskrivaren verklighet av hoten...

Mejla
Dela (13)
Pinna

Mum and sons murdered by husband

Chris och hustrun Sheri verkade vara det perfekta paret.

Avsändaren infriade sina hot och mördade både fru och barn

I över ett år hade Chris Coleman och hans familj fått ta emot brev där avsändaren hotade honom och hans familj till livet. Den 5 maj 2009, när Chris kom hem från ett tidigt träningspass på gymmet, fann han sin fru Sheri, 31, och sönerna Garret, 11, och Gavin, 9 år, mördade i sina sängar.

Annons

När polischefen Joe Edwards och hans tre kolleger kom till huset i Columbia, en förstad till St Louis, låg den förkrossade Chris Coleman ute på gräsmattan och skakade av gråt. Vid en undersökning av mordoffren kom polisen fram till att de alla kvävts till döds. På väggarna hade förövaren sprejat antikristna smädeord med röd färg. Även lakanet som täckte äldsta sonen Garret var nerklottrat.

Läs också: Rachel Kosubs mordgåta löstes – efter 20 år

Invånarna och polisen i Columbia var i chock. Mordet var det värsta i stadens historia och 25 erfarna utredare kallades in från St Louis för att förstärka utredningen. Eftersom det verkade finnas en risk att mördarna skulle slå till igen ville polisen lösa mordet så snabbt som möjligt.

Verkade ha det perfekta äktenskapet

Chris Coleman och hans hustru hade varit gifta i tolv år. Enligt grannarna var deras äktenskap att betrakta som i det närmaste perfekt. Chris och Sheri hade mötts i det militära, där de båda ingick i en elitstyrka. När Sheri blev gravid beslutade de sig för att lämna armén och flytta till Columbia.

Läs också: Peggy mördades av sin svärdotter

Chris far var präst och ordnade så att sonen blev säkerhetschef för den kände tv-prästen Joyce Meyer, vars verksamhet årligen drog in omkring 100 miljoner dollar. Chris gillade sitt jobb, inte minst för den årliga lönen på cirka 100 000 dollar. I det stora hela verkade familjen leva det perfekta livet.

Mum and sons murdered by husband

Polisen undersöker brottsplatsen.

Brev med mordhot

Men plötsligt rämnade idyllen. Under hösten 2008 började Chris och tv-prästen Joyce få ta emot hotbrev. Avsändaren hotade med att något hemskt skulle hända familjen om inte Chris såg till att tv-predikanten upphörde med sina predikningar.

Både Chris och Joyce fortsatte att få hotfulla brev ett par gånger i månaden och den 27 april 2009 kom det allvarligaste dittills, ställt till Chris: ”Se till att Joyce slutar med sina predikningar, annars kommer din familj att dödas. Jag tänker mörda dem när de sover.”

Läs också: Han hällde gift i hustruns dropp

En vecka senare gjorde brevskrivaren verklighet av sitt hot. Chris familj mördades. Polisen satte igång en jätteapparat. De spårade upp och förhörde folk över hela landet som hade uttalat sig hotfullt om Joyce Meyer. Men alla hade alibi för morddagen.

Samtidigt hade polisen från dag ett fått en märklig känsla när det gällde Chris Coleman. Det gick inte att peka på något specifikt, men det var något konstigt med hans reaktioner och svar på de frågor polisen ställde.

Kallad till förhör

Ett par veckor efter trippelmordet blev Chris inkallad till förhör. Polisen ville veta om paret haft några äktenskapliga problem, till exempel om Sheri hade haft en älskare. Enligt Chris handlade det bara om småsaker som finns i de allra flesta förhållanden och någon älskare hade hon inte.

Mum and sons murdered by husband

Chris och älskarinnan Tara.

Läs också: Skådespelerskans död chockade alla

När Chris fick frågan om han själv haft några utomäktenskapliga affärer nekade han bestämt. Men när polisen upplyste honom om att de skulle kontrollera hans dator och mobiltelefon mindes Chris plötsligt att han hade talat med och skickat meddelanden till en väninna i Florida. Hon hette Tara Lintz och var Sheris barndomskamrat. Det var Sheri själv som presenterat dem för varandra under en semester i Florida. De hade snabbt blivit goda vänner, men Chris underströk att det absolut inte rörde sig om någon romantisk eller sexuell affär.

Hittade mejl i datorn

Samtidigt blev Tara förhörd i St Petersburg, Florida. Hon lämnade helt andra uppgifter om sin och Chris relation. Enligt henne var de ett par. Chris hade lovat henne att lämna sin familj så att de kunde leva tillsammans. Hennes uttalande fick stöd av mejl som polisen hittade i hennes dator. Där fanns även anteckningar som visade att paret planerat in datum för ett kommande bröllop och att Chris bjudit med Tara på en tio dagar lång ”arbetsresa” till Hawaii.

Läs också: Skylar mördades av sina kompisar

Det var Chris far, pastor Ron Coleman, som höll i begravningen av sin svärdotter och sina barnbarn. Strax efter att han vänt sista skopan jord över gravarna fick han veta att sonen haft en långvarig relation med en annan kvinna. Pastorn blev chockad, men var ändå övertygad om att hans son inte var mördaren.

– Man måste vara ett monster för att kunna döda två barn i deras sängar, och min son är inget monster, sa pastor Coleman.

Mum and sons murdered by husband

Sheris väninna Kathy kunde ge polisen viktig information.

Försökte provocera skilsmässa

Sheri Colemans bästa väninna, Kathy LePlante, var dock av en annan åsikt. Enligt henne hade Sheri varit ledsen den senaste tiden. Hon hade gråtande berättat för sin väninna att Chris försökt få henne att provocera fram en skilsmässa.

Läs också: Fotbollsstjärnan blev seriemördare

Sheri hade förklarat att om Chris själv skulle begära skilsmässa riskerade han att förlora sitt välbetalda arbete som vakt åt Joyce Meyer. Men Sheri ville inte skiljas och därför blev hon mördad, menade Kathy.

Gripen och häktad

Chris greps och häktades i januari 2010. Rättegången mot honom startade i april 2011. Under denna period lyckades polisen samla in mängder av bevismaterial. Enligt rättsmedicinarna som undersökte offren blev Sheri och hennes två söner mördade omkring klockan tre på natten.

De var med andra ord redan döda när Chris begav sig till gymmet.

Mum and sons murdered by husband

Chris på väg in i rättssalen.

Hotbreven lokaliserades

Polisens utredare lyckades även bevisa att alla hotbrev hade skrivits på Chris Colemans bärbara dator. Vidare hade man bevis för att Chris två dagar före mordet hade köpt röd sprejfärg. En kemisk analys visade att det var exakt samma typ av sprejfärg som den som hade använts till skriften på väggen och på lakanet som täckte elvaårige Garrets kropp.

Trots alla bevis och indicier var det ett par av jurymedlemmarna som tvivlade på Chris skuld, och ett tag såg det ut som om juryn inte skulle kunna enas. Men när det kunde bevisas att Chris Coleman ljugit om sitt förhållande med Tara Lintz blev också de sista jurymedlemmarna övertygade.

Läs också: Stjärnan mördades av sin assistent

Den 5 maj 2011 befanns Chris Coleman skyldig till trippelmord och tio dagar senare dömdes han till livstids fängelse utan möjlighet till benådning.

Chris slapp med en hårsmån undan avrättning. Bara ett par dagar efter domen avskaffade nämligen staten Illinois dödsstraffet.

Text: Henrik Krüger/Familjejournalen
Svensk bearbetning: Peter Helperin
Bild: Focus News Agency, IBL-AOP

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...