Annons

Chokladbräck med nötter

Lyxigt julgodis i form av ett chokladbräck med mörk choklad i botten och vit choklad på toppen!

Mejla
Dela (7)
Pinna

Chokladbräck med nötter recept

Enkelt recept lyxigt chokladbräck med vit och mörk choklad samt nötter!

Chokladbräck med nötter – recept

Enkelt och gott recept på julgodis som du bakar utan att behöva använda ugnen. Läckert chokladbräck med mörk och vit choklad, nötter och apelsin.

● 1 kaka, ca 20 bitar

Annons

2–2 ½ dl nötter eller mandlar, t  ex sötmandel, hasselnötter, valnötter eller pekannötter
2 msk färskpressad apelsin
2 msk socker
100 g mörk choklad
100 g vit choklad
1 tsk flingsalt

1. Hacka nötter och mandel mycket grovt. Rosta nöthacket i en torr stekpanna på medelvärme tills färgen är svagt gyllenbrun. Rör om med jämna mellanrum så att rostningen blir jämn.
2.  Ringla över apelsinsaften och strö över sockret. Rör så att sockret fördelas jämnt över de fuktade nötterna. Fortsätt rosta under omrörning tills sockret smält till gyllenbrun färg. Häll ut blandningen på bakpapper och sära med exempelvis en trägaffel. Låt kallna.
3. Bryt den mörka chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller på låg effekt i mikro. Rör till slät konsistens och bre ut chokladen på bakpapper till en cirkel, ca 16 centimeter i diameter.
4.  Bryt den vita chokladen i mindre bitar och smält den på samma sätt som den mörka. Bre ut jämnt över den stelnade mörka. Strö över den karamelliserade nötblandningen. Strö sist över lite flingsalt. Ställ åter kakan svalt att stelna.
5.  Servering: Bryt eller skär den kalla kakan i mindre bitar. Sedan är det bara att njuta…

Tips!
Lägg gärna bakpapperet i en mattallrik med rätt diameter, så får kakan rätt form och storlek. Ställ kylskåpskallt en stund att stelna.

Av  Irene Ingelmark
Bild: Christina Uhlin


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...