Annons


Allers-Tradgard-loggaChelsea Flower Show 2013: Australien Best in show – och svenskt guld!

Mejla
Dela (0)
Pinna

Chelsea_2013Aussie

Australiens vinnarträdgård: Kuperad och packad med växter. Det går att gå upp i den jättelika studion.

Chelsea_ulf2013

Ulf Nordfjells trädgård vann guld. Lavendel och ljust rosa nejlikor i förgrunden kommer att slå ut och addera en romantisk känsla.

Ulf Nordfjells stora showträdgård fick guldmedalj när domarna sagt sitt om alla tävlande idéträdgårdar på årets Chelsea Flower Show. Det är hans tredje guldmedalj, men når naturligtvis inte upp till Best in show-utmärkelsen han fick 2009.
Allra bäst tyckte domarna om den australiensiska trädgården – en rekreationsplats med jättestudio i blomform svävande ovanför en rejäl damm, vattenfall (!) och proppfullt av växter.
”Äntligen Best in show!” – det är nionde året plantskolan Fleming’s Nurseries storsatsar på Chelsea Flower Show. I år har Wes Fleming plöjt ner cirka 12 miljoner kronor ur egen ficka och säger att det här är hans sista år på Chelsea. ”Det är ett jättejobb att ta en trädgård från Australien hit, jag har slut på både energi och pengar…”
Lyckan var därför särskilt stor hos det glada, bullrande teamet. En av voluntärerna firade med ett dopp i dammen – något som näppeligen skulle hända i någon av de andra designerträdgårdarna.
Medaljerna duggar tätt på denna prestigefulla trädgårdsutställning – välbevakad av världspressen och 160 000 besökare under den här majveckan som showen håller öppet. Trots att kraven höjts får i princip alla trädgårdar pris, ett kvitto på den toppnivå standarden håller.

Annons

I år firar Chelsea Flower Show 100 år, och med tanke på det kunde man väntat mer pompa och ståt, men de 15 större showträdgårdarna, liksom småträdgårdarna och de moderna idéträdgårdarna, håller alla en återhållsam stil med viss eftertänksamhet.

Ulf Nordfjells trädgård är en av de större prestigeträdgårdarna. Visst känns hans stil igen – minimalistiskt, naturliga planteringar, sten och arkitektonisk elegans.
Sammantaget har den kalla våren (har inte varit så kyligt på 50 år) gjort att många blommor inte hunnit slå ut till öppnings- och pressdagen på måndagen. De som besöker Chelsea Flower Show senare i veckan bör få ut mer av trädgårdarnas prakt.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...