Annons

Annons

Cheesecake med rabarbersirap

Extra lättbakad cheesecake med en syrlig rabarbersirap på toppen. Fin att förbereda dagen före och perfekt när man ska bjuda många!


cheesecake2

Cheesecake med rabarbersirap

● 24 bitar

Botten
600 g digestivekex
1 tsk nystött kardemumma
300 g smör

Fyllning
6 gelatinblad
1 citron
6 dl crème fraiche
500 g kvarg, 10%
2 tsk äkta vaniljsocker
3 dl strösocker
1/2 tsk salt

Annons

Rabarbersirap
500 g rabarber
1 vaniljstång
2 dl strösocker
1 dl vatten
ev 1 tsk grenadin

1. Sätt ugnen på 200°. Klä en långpanna, ca 30×40 cm, med bakpapper. Mixa kexen med kardemumman till fina smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Tryck ut till ett jämnt lager i formen. Grädda i 5 minuter. Låt kallna helt.

Gilla Allers på Facebook

2. Fyllning: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 minuter. Riv skalet av och pressa saften ur citronen. Vispa ihop crème fraiche med kvarg, vaniljsocker, socker och salt i en bunke. Värm citronsaften i en liten kastrull. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen. Rör ner i kvargblandningen tillsammans med citronskalet. Blanda noga. Häll smeten i formen och bre ut den jämnt. Ställ kallt att stelna i minst 5 timmar.

3. Rabarbersirap: Skär rabarbern i bitar, 2–3 cm stora. Skär vaniljstången på längden. Blanda rabarber, vaniljstång, socker och vatten i en kastrull. Sjud rabarbern knappt mjuk på medelvärme ca 5 minuter. Häll allt i en finmaskig sil över en skål. Spara gärna någon av rabarberbitarna.

4. Häll tillbaka den silade lagen i kastrullen. Skrapa ut vaniljfröna ner i lagen. Låt sjuda utan lock till en sirapsliknande konsistens, till drygt 1 dl. Smaksätt eventuellt med lite grenadin. Blanda eventuellt i 1–2 sparade rabarberbitar för att signalera smaken på sirapen. Låt kallna.

5. Skär cheesecaken i rutor och ringla över lite rabarbersirap före serveringen.



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...