Annons

Catarina lever med endometrios

Catarinas smärtor var så svåra att hon ibland svimmade. Förklaringen hon fick var "mensvärk". Efter dotterns födelse började hon plötsligt rasa i vikt. Läkaren skrev ut antidepressiv medicin, övertygad om att hon led av en ätstörning. Det skulle dröja totalt 34 år innan Catarina fick rätt diagnos och hjälp...

Mejla
Dela (114)
Pinna

carina

Catarina Selander, 51 och hennes man Johan bor i samhället Rottne utanför Växjö. Catarina arbetar som psykiatrisjuksköterska på ett boende i den ännu mindre orten Tolg någon mil bort, och två kvällar i veckan jobbar hon ideellt som skytteledare i Tolgs skytteklubb.
– Tyvärr kan jag inte längre skjuta själv på grund av smärtorna.

Annons

Ett tillstånd som följt Catarina ända sedan den dagen hon fick sin första menstruation. Två dagar varje månad var hon borta från skolan för att hon inte kunde resa sig ur sängen. Ibland blev smärtorna så svåra att hon svimmade.
– Både mamma och mormor har haft det likadant. Jag trodde att det var så det var, smärtan blev liksom normaliserad. Även av läkarna fick jag höra att ”det är bara mensvärk”.
Det skulle dröja hela 34 år innan Catarina fick rätt diagnos – endometrios, en sjukdom som drabbar var tionde person med en livmoder och orsakar inflammationer inne i buken.

Lättnad under graviditeten

Catarina drabbades av såväl livmoderinflammation och äggstocksinflammation som diarré och urinvägsinfektion. Det pågick i tio år tills Catarina, efter att hon och hennes man försökt i många år, äntligen blev gravid 1988.
– Jag har aldrig mått så bra som under graviditeten! Nu vet jag att det var den uteblivna mensen som höll endometriosen i schack, då var jag bara glad att slippa smärtorna.

Men glädjen blev inte långvarig. En av de lyckligaste händelserna i Catarinas liv, dottern Sofies födelse, ledde också till att smärtan blev mångdubbelt värre. Nu uppstod den inte längre enbart i samband med menstruation. Det räckte att hon satt på ett visst sätt så högg det till som en kniv.
Hon besökte läkare och proverna visade höga inflammationsvärden och alldeles för lågt blodvärde, men ingen kunde förklara varför. Till slut gick det så långt att Catarina inte längre kunde behålla sin mat.
– Jag åt, men efter tre till fyra timmar så kräktes jag upp allt igen. Jag rasade i vikt och till slut vägde jag inte mer än 46 kilo, det ska jämföras med min normalvikt nu som är 70 kilo!

Desperat sökte Catarina hjälp på sin vårdcentral, men läkaren där menade att problemen var psykiska.
– Han sa till mig att jag hade anorexi och gav mig antidepressiv medicin. Jag frågade om pillren skulle göra så att jag fick behålla maten och han svarade ”du äter nog när du blir hungrig”.
Med den felaktiga diagnosen ätstörning skickades Catarina till psykiatrin och hade turen att träffa en läkare som tog henne på allvar.
– Han var psykiater, men han kände igenom min mage och eftersom jag bara var skinn och ben kunde han lätt känna tarmarna och han tyckte att det fanns en sammanväxning.

Det stämde. Anledningen till att Catarina inte fick behålla maten var nämligen att tarmarna hade vuxit ihop, det var totalt stopp, maten kunde inte komma vidare!
– De sa till mig att jag inte hade överlevt två veckor till, så undernärd var jag.
År 2000 opererades Catarinas tarmar, den första av totalt fem bukoperationer som hon hittills fått genomgå. Det innebar att hon kunde äta igen, men smärtorna försvann inte och fortfarande visste ingen vad som var fel.

Läs mer: Symptom på endometrios

Påverkade familjelivet

De följande tio åren var en kamp med smärta, långa sjukskrivningar och morfin för att klara av att finnas till. Ovanpå det ett ständigt dåligt samvete över att inte räcka till.
– Smärtan gjorde att jag drog mig undan. Min dotter hade inte den aktiva mamma jag ville vara, och kärlekslivet med min man påverkades eftersom endometrios ger samlagssmärtor.
Smärtan bara ökade och det visade sig att hon hade cystor på äggstockarna. Sjukvården ville vänta och se om cystorna kanske kunde spricka av sig själva, men 2012 orkade inte Catarina mer.
– Jag krävde att de skulle operera bort äggstockarna. Det var när jag gjorde den operationen som jag äntligen fick rätt diagnos – endometrios.

Efter att ha lidit i tre fjärdedelar av sitt liv fick Catarina nu veta varför.
– När jag började läsa om sjukdomen föll så mycket på plats – jag kände ju igen mig precis!
Tyvärr är inte en diagnos detsamma som att bli frisk. Det finns inget botemedel mot endometrios, men däremot olika behandlingar som lindrar. Hormonbehandlingar kan hjälpa, olika typer av smärtlindrande behandlingar samt kirurgiska ingrepp.
– Att ta bort äggstockarna har minskat mina smärtor, men jag får fortfarande rejäla skov någon gång i halvåret. Får jag inte stopp på det själv måste jag åka in akut för att få en smärtstillande spruta. I vardagen kan jag hålla nere smärtan med tabletter, bland annat tar jag piller mot depression som fungerar väldigt bra.
Att operera bort äggstockarna är nämligen inget lätt ingrepp för patienten, många drabbas av depression efteråt och Catarina har varit sjukskriven två gånger efter operationen på grund av psykisk ohälsa.
– Jag blev nästan personlighetsförändrad av att ta bort äggstockarna. Även om jag levt med smärta i mitt liv har jag ändå haft mycket glädje också. Men efter operationen är jag inte samma glada människa längre, det är tufft.

Hjälper andra

I höstas blev hon kontaktperson för Endometriosföreningen i Växjöregionen.
– Nästan hela mitt liv har jag trott att jag har varit ensam med dessa smärtor, men vi är jättemånga och det är viktigt att vi syns.
Hon tycker att kunskapen om endometrios är väldigt låg.
– När jag pluggade till sjuksköterska läste jag inte en rad om sjukdomen, det tycker jag är anmärkningsvärt. Men framtiden känns faktiskt positiv, fler och fler intresserar sig för sjukdomen och det forskas om den.
Det är tufft att veta att om hon hade fått rätt diagnos som ung hade hon sluppit mycket lidande. Men hon ser ingen mening i att grämas över det förflutna.
– Jag kan inte göra någonting åt det som har hänt mig, men jag kan hjälpa andra och sprida kunskap om endometrios.

Text och bild: Maria Lindberg

 


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...