Annons

Annons

Carina led av anorexi: Jag vägde 37 kilo och var nära att dö

Carina var den duktiga flickan, högpresterande och skicklig inom sin sport. Men inombords mådde hon dåligt – och utvecklade anorexi...

Mejla
Dela (71)
Pinna

Carinaharantligen
blivitfrifranatstorningen1

Carina har äntligen 
blivit fri från ätstörningen.

Carina har äntligen 
blivit fri från ätstörningen

Carina Nimmersjö, 47, ser ut som hälsan själv när hon kommer gående mot oss i Västra Frölunda i Göteborg med sina två små älsklingar, chihuahuorna Cindy och Candy.

Annons

Men bakom den vältränade figuren döljer sig en mörk verklighet. Carina har gått igenom åratal av kamp mot prestationskrav och ätstörningar. Ända sedan tonåren har hon lidit av anorexi.

Gilla Allers på Facebook

För två år sedan vägde hon 37 kilo och trodde själv inte att hon skulle överleva. Hennes mag- och tarmsystem kollapsade totalt och hon tvingades gå igenom flera operationer. Det blev samtidigt vändpunkten.

– Men om det inte hade varit för min fantastiska sambo och två läkare som lyssnade på mig hade det inte gått. Tack vare dem mår jag bra i dag och jag har lärt mig att hantera min anorexi, säger hon.

Självskadebeteende

Skillnaden mellan Carina nu och för två år sedan blir framför allt tydlig när man tittar på gamla bilder på henne. Hon har gått upp drygt tio kilo och i dag känner hon sig så stark att hon orkar gå ut och berätta om sin sjukdom för att kunna hjälpa andra.

– Om man har ångestproblematik med självskadebeteende eller ätstörningar är det viktigt att man söker professionell hjälp direkt, säger hon.

Läs också: Kärleken räddade mig från självskadebeteendet

Själv sökte Carina inte hjälp i tid och den hjälp hon till slut fick visade sig vara helt fel.

– Jag fastnade i en sektliknande verksamhet som det tog mig 
15 år att orka bryta mig loss ifrån. Jag blev hjärntvättad och till slut helt nedbruten både fysiskt och psykiskt, berättar hon.

Duktig flicka

Carinas ätstörningar började när hon var i 14-årsåldern.

– Jag har alltid varit den duktiga tjejen som presterade bra både i idrott och i skolan. Jag hade som ung tjej alltid stora krav på mig själv, på hur jag skulle vara och hur jag skulle se ut.

Hennes ätstörningar uppmärksammades av omgivningen, men varken skolsköterskan eller de terapeuter hon skickades till kunde hjälpa henne.

– På den tiden visste man så lite om anorexi. Man trodde att det berodde på problem med maten, vilket var helt fel i mitt fall. Grundorsaken bakom mina ätstörningar var ångest.

Alternativa behandlingsmetoder

Trots problemen gick Carina ut gymnasiet med toppbetyg. Hon var även bland de bästa i sin ålderskategori i Sverige i tennis.

– Men under ytan på den duktiga och framgångsrika tjejen var jag jätterädd och osäker, berättar hon.

Läs också: Linda diagnosticerades med depression – hade problem med sköldkörteln

Efter gymnasiet började hon studera till förskollärare. Samtidigt började hon själv söka alternativa behandlingsmetoder.

– En dag kom mamma hem med en tidning där det stod om en 
förening för unga tjejer med anorexi. Jag kontaktade föreningen och det blev upptakten till ett 15 år långt helvete.

I början verkade allt bra. Carina fick stort förtroende för kvinnan som ledde föreningen och trodde blint på hennes metoder för att komma tillrätta med ätstörningar.

– Jag blev trollbunden av henne och hennes ord blev sanningen för mig. När jag i dag ser tillbaka på den tiden inser jag att det var en klassisk, sektliknande hjärntvätt som jag och de andra tjejerna som hon hade hand om utsattes för.

Som en sekt

Efter en kort tid började Carina arbeta för kvinnan. De umgicks även på fritiden och steg för steg började Carina ge upp sin egen identitet.

– Vi var ett tiotal tjejer som var starkt knutna till henne och vi var som en religiös församling. Hon manipulerade oss totalt. Ena stunden kunde hon säga att jag hade stark energi och fick mig att må bra. Nästa stund kunde hon bryta ner mig psykiskt.

Läs också: 4 sjukdomar som liknar depression – men inte är det

Carina och de andra tjejerna utnyttjades av kvinnan som gratis arbetskraft. De städade och tvättade åt henne, och utförde en rad andra vardagssysslor.

– Anorexin är i sig en svår sjukdom, men den psykiska terror jag utsattes för under de här åren var nästan värre.

Till slut var det en hantverkare som fick upp ögonen på Carina för vad hon lät sig utsättas för. Han reagerade på de märkliga förhållandena som hon och de andra unga tjejerna levde under och började prata med henne.

– Efter ett tag nådde han fram till mig – den riktiga Carina som fanns kvar djupt därinne. Jag började inse att något var fel, och jag och en av de andra tjejerna började prata och ifrågasätta vad vi höll på med.

Carinaharantligen
blivitfrifranatstorningen

 

Mot tillfrisknande

Carinas och hantverkarens gemensamma intresse för musik ledde till att hon fick kontakt med sin nuvarande sambo Jack, som är en av grundarna och ursprungsmedlemmarna i rockgruppen Motvind.

– När Jack fick höra talas om vad jag utsattes för tyckte han att jag omedelbart skulle bryta med kvinnan och flytta hem till honom i Göteborg, berättar Carina.

Läs också: Jag tillfrisknade mirakulöst från en svår cancersjukdom

Det var 2009 och flytten till Jack blev början på hennes långa väg mot tillfrisknande.

– Jag och Jack var inte tillsammans först, utan jag var bara inneboende. Vi blev ett par först efter ett år.

Sakta men säkert började 
Carinas självförtroende byggas upp med hjälp av Jack och hon kunde ta itu med sina ätstörningsproblem.

Nära att dö

Men då drabbades hon av en allvarlig motgång som var nära att kosta henne livet.

– För två år sedan blev allt 
kaos, trots att jag hade Jack. Mitt mag- tarmsystem kollapsade helt. Jag tvingades gå igenom sex operationer och fick en tillfällig stomi på magen.

Det var då hon rasade i vikt och var nära att dö.

– Jack blev min räddning. Han gav sig inte utan ringde varenda ansvarig läkare och såg till att jag fick komma till en medicinare och en kirurg, som kom att betyda mycket för mig. De såg mig och inte bara min diagnos, och förstod att läget var allvarligt.

Samtalsterapi

Med hjälp av läkarna och sina närmaste började Carina förstå att hon är värdefull precis som hon är och inte bara beroende på vad hon presterar. Hon fick också med hjälp av samtalsterapi verktyg för att hantera sin ångest och sin djupt rotade rädsla för att inte räcka till.

– Anorexi handlar inte om mat. Det handlar om höga krav och prestationsångest. Och de som drabbas har ofta en speciell typ av personlighet. Det är de som alltid ska vara den duktiga flickan, säger Carina.

Läs också: Marias dotter har lärt sig leva med sin sociala fobi

Hon tillägger förhoppningsfullt:

– I dag har jag ett sunt förhållande till mat och träning. Men det handlar om att lära för livet. Jag måste hela tiden arbeta med min ångest.

Carina tycker det är viktigt att omgivningen känner igen tecken på anorexi och andra självskadebeteenden hos unga tjejer och tidigt slår larm.

– Typiska tecken på att någon håller på att utveckla anorexi är att de isolerar sig och går in i sig själva, samtidigt som de börjar göra saker som de inte gjort tidigare, till exempel trixa med maten och vägra äta vissa saker.

– Men det senare kan vara svårt att upptäcka, eftersom vi lever 
i en kollektiv ätstörning i dag 
med alla bantningskrav och dietkurer.

Text: Per-Ola Ohlsson
Bild: Kai Rehn

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...