Annons

Annons

Carin Hjulström dejtade över 100 män – skrev bok om upplevelsen

Förr möttes man på dansbanan eller kyrkbacken. Var hittar man kärleken 
i dag? Väldigt många 
i vårt singeltäta land 
längtar efter någon 
att dela sitt liv med. 
Det vet författaren Carin Hjulström som träffat mitt i prick med sin senaste roman Kärlek sökes. 
Hon gör ingen hemlighet av att boken delvis bygger på egna erfarenheter.


Carin Hjulström: ”Vid 80 träffar slutade jag räkna”

SVT-profilen Carin Hjulström har skrivit en bok om nätdejting.

Carin Hjulström har skrivit en bok om nätdejting.

Plötsligt händer det när du minst anar det, säger en del. Du möter den rätta utan att behöva leta.

– Ska jag gå runt och inte ana då, inte tänka på att jag vill träffa någon? Det tycker jag är irriterande. Man måste ha enorm tur för att råka springa ihop med rätt person när båda är i rätt fas. Jag tycker det är bättre att göra något för att det ska kunna hända, säger Carin Hjulström, 53.

Annons

I boken låter Carin sin romankaraktär Frida Fors, framgångsrik radiopratare mitt i livet, kasta sig ut i nätdejtingdjungeln. Frida har brutit upp från en relation och barnen flyttar hemifrån. Plötsligt är hon ensam kvar i huset. Ivrigt påhejad av vänner börjar hon leta efter en ny kärlek.

– Det är ingen dans på rosor för Frida. Hon träffar alla möjliga män, och en del omöjliga, säger Carin leende.

Nätdejting är ett ämne som intresserar och engagerar folk, det märker hon tydligt när hon är ute och pratar om sin bok.

– Jag har träffat många som berättat att de har träffats via nätet, vissa till och med på första dejten. 25 procent av alla som inleder en relation gör det ju på nätet numera, så jag tror att skämskudden är borta för det sättet att söka kärlek.

Carin Hjulström berättar att hon ibland gick på flera dejter varje dag.

Carin Hjulström berättar att hon ibland gick på flera dejter varje dag.

 

Det stora intresset beror också på att Carin är öppen med att hon själv har nätdejtat ganska mycket. Faktiskt blivit något av en expert, kan man säga. Under de senaste tio åren har hon dejtat 100 män.
– Jag bestämde mig för att våga stå för det. Men jag är inte Frida Fors, även om vi har en del gemensamt, betonar Carin.

Spännande och nervöst

Väldigt många frågar henne: Hur funkar det? Vad skriver man, vad ska man ha för bild, hur länge ska man skriva? Hur gör man när man ska träffas första gången, vad gör man om det inte känns bra? Och det har hon inga problem att svara på.

Carin provade nätdejting första gången hösten 2006. Hon var nyseparerad efter nästan 20 års äktenskap. De båda barnen började bli vuxna och var på väg ut ur boet. Plötsligt var bara hon kvar i huset.

– Den känslan tror jag att jag delar med många. Man står där och tänker: Nyss var här fullt med skor, gympapåsar och halvätna mackor – var är alla? Vad ska jag göra nu?

Flera dejter om dagen

Den första tiden hade hon inte så mycket tankar på att hitta en ny kärlek, hon ville mest vara i fred och bearbeta sina känslor.

– Samtidigt kan man längta efter någon som förstår och ger en bekräftelse. Det som stressade mig lite var statistiken som säger att män träffar en ny efter sju månader, för kvinnor tar det sju år. Jag hade en fling ganska snabbt, men han visade sig vara annorlunda än jag trott så det tog slut.

Carin Hjulströms bok heter Kärlek sökes.

Carin Hjulströms bok heter Kärlek sökes.

Carin, som förutom författare är journalist och programledare, känd från många tv- och radioprogram, jobbade en tid på en tv-redaktion i Stockholm. Där höll många på och nätdejtade hela tiden.
– De skickade flirtar hit och dit och somliga gick på dejt flera gånger i veckan. Jag hade inte funderat på om det kunde vara något för mig, men när de påstod att det var lätt att träffa en ny partner via nätet verkade det lite spännande.

I början tvekade hon, ville egentligen inte träffa någon, utan nöjde sig med att skriva till några stycken. Hon drog ut på första mötet, rädd att bli väldigt besviken.
– Jag var jättenervös första gången och undrade varför jag utsatte mig för det. Men det blev ganska trevligt. Fast vi var båda alldeles för tidigt ute, eftersom vi inte hade bearbetat tidigare relationer. Men jag har fortfarande kontakt med den allra första mannen jag träffade, vi mejlar ibland.
Efter några försök lärde sig Carin att inte investera för mycket tid eller känslor i första mötet, utan i stället betrakta det som 45 minuter där man ser om man trivs ihop.

Carin Hjulström: ”Nog inte rätt för varandra”

– Vill man prata mer är det ju jättebra. Då kan vi bestämma en ny dejt. Men känner man att det vill jag inte så kan man gå och sedan 
följer man upp med lite schyst feedback oavsett hur det var. ”Hej, trevligt att träffas, men vi är nog inte riktigt rätt för varandra.”
I romanen säger en av Fridas arbetskamrater: ”Det är bara att beta av dem, en efter en. Förr 
eller senare står den rätte där.”

Så borde det ju rimligen vara, tänkte även Carin, och fortsatte att dejta. Efterhand blev hon 
fascinerad av männen hon mötte och tog ganska lätt på mötena. Jag går väl dit och ser vad det här är för någon, tänkte hon.
– Det är en rikedom att träffa många människor, men jag är förvånad över hur många vilsna och trasiga män det finns. En del gråter ut om hur hemsk exfrun var, varför hon var otrogen. Vissa har ingen kontakt med sina barn, andra lever bara genom sina barn. En del är olyckliga på sina jobb, men vågar inte säga upp sig. Män använder nätet som terapi, eftersom de inte har så många att prata med – det är min främsta erfarenhet.

För att vara effektiv gick Carin ibland på flera dejter om dagen.
– För det mesta var det katastrof, det kan jag inte rekommendera, säger hon med ett garv.
Hon tror att män och kvinnor går in i dejtande med olika förutsättningar. Kvinnor är mycket mer noggranna när de väljer vem de ska träffa.
– Män fiskar med nät, kvinnor fiskar med krok. Det var faktiskt en av männen jag träffade som sa det.
Hon har inte blivit avskräckt, men är försiktigare med att lämna ut sitt innersta.
– I början kunde jag känna mig lite smutsig om jag berättat för mycket om mig själv och det 
sedan inte kändes bra vid första träffen. Att jag nästan lovat bort en bit av mig själv till en man som jag aldrig hade träffat.

Svårt att hitta rätt

Carin har alltid skrivit dagbok. När hon för ett par år sedan bläddrade i dem började hon räkna hur många män hon träffat över en kopp kaffe eller på en promenad. Vid 80 slutade hon att räkna …
– Då tänkte jag att nu kan jag lika väl köra till 100, säger hon och skrattar. Samtidigt insåg jag att det här är ju material till en bok. Jag hittade ingen roman som handlar om nätdejting, konstigt nog.

Carin har träffat vanliga, trevliga män. Men också sådana som seglat under falsk flagg på nätet. Vissa har ljugit rejält om sin ålder, andra har visat sig vara gifta.
– En snubbe sa att han var singel, hade två barn och bodde i Mölnlycke. Men han var gift, hade tre barn och bodde i Billdal. Han ljög även om sitt namn och företaget han jobbade på. 
Han fanns inte i folkbokföringen, upptäckte jag.
– En annan hade blivit anmäld för grov kvinnofridskränkning dagen innan vi hade vår första kontakt på 
nätet, visade det sig. Men det tog lång tid innan jag förstod det. Det var inte hans fel förstås, det var ju hennes fel, säger hon med skarp ironi i rösten.

Något värre än lögner har Carin inte råkat ut för. Enda gången det blev lite obehagligt var när en man hon ätit lunch med ville visa sin arbetsplats. Väl där insåg hon att de var ensamma i lokalerna och att ingen visste var hon var.

– Ingenting hände, men jag tänkte att det där ska jag aldrig göra om. Man träffar ju en främling, så man måste vara på sin vakt samtidigt som man vågar ge sig ut, säger hon.

Fyra gånger har Carin inlett relationer med män hon träffat via nätdejter, men den stora kärleken har hon ännu inte funnit. Det längsta förhållandet varade 
i åtta månader.

– Jag har kanske för höga krav. Att jag är en offentlig person gör det också svårare. Det måste vara en väldigt trygg man för att det ska fungera. Jag tycker det är svårt att hitta rätt, helt enkelt.

Letar vidare

Under ungdomsåren finns många möjligheter att lära känna nya människor när man byter skola, jobb, kanske flyttar. Men om 
man är 45, 50 år och omgiven av människor som har sina relationer och nätverk klara är det svårare när ett förhållande tar slut.

– Man blir ofta inte bjuden på parmiddagar, sällskapslivet förändras. I en stad som Göteborg finns singelställen att gå ut på, men där är det nästan lite tragisk atmosfär. Har man då lyckats träffa någon och inlett en ny relation som tar slut är det smärtsamt, säger hon med en suck.

Carin håller med om att det är bättre att vara singel än att leva i en dålig relation, men värjer sig mot bilden att det är så kul och hett att vara singel.

– Vissa tycker det är märkligt att jag säger att jag gärna vill träffa någon. Men jag längtar efter en mogen man som har jobbat igenom sina problem, som har mycket positiv energi, kan ge närhet och är roligt sällskap. Det har hänt att jag varit kär under de senaste åren och den känslan är likadan som när man är ung, ja nästan starkare. Fast för tillfället har jag lite tappat tron på det. Jag har inte nätdejtat på ett tag. Just nu lutar jag mig tillbaka och hoppas att rätt person kanske tar kontakt med mig.

 

Text: Lilian Ottosson
Bild: Anna Edlund

 

Missa inte: SVT-profilen Marianne Rundström sa upp sig i protest

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...