Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaBygg ett litet vattenspel

Att skaffa ett vattenspel med skönt porl till trädgård, terrass eller balkong kan man tro är en komplicerad och dyr historia. Helt fel!


Ett vattenspel tar ingen större plats och kan vara fint att ha även på terrass och balkong. Enkelt att göra själv, lätt att flytta dit man vill ha det för tillfället och dessutom en baggis att tömma och ta in för vintern.

Ett vattenspel tar ingen större plats och kan vara fint att ha även på terrass och balkong. Enkelt att göra själv, lätt att flytta dit man vill ha det för tillfället och dessutom en baggis att tömma och ta in för vintern.

Vatten har en lugnande och avstressande inverkan på oss människor, i alla fall när det är i form av till exempel en vattenspegel i ett grunt kärl eller ett stilla porl från en liten fontän.

Annons

Det enda kravet för det här lilla vattenspelet är tillgång till el för att pumpen ska fungera. I övrigt behövs egentligen bara ett vattentätt kärl – och vatten.

Här visar vi hur enkelt man kan bygga det. Förstår man den här principen kan man, om man vill, använda annat material och få en helt annan stil.

Gilla Allers på Facebook

Detta vattenspel har en täckt yta, där vattnet pumpas upp genom ett borrat hål. På det här sättet döljs pumpen. Har man ingen skiva över kan man lägga stenar i botten för att pumpen inte ska synas.

Detta behövs:

En urna eller annat kärl med tät botten

En minipump

En bit slang som passar till pumpmunstycket

En skiva av passande sten

Distanser som stenskivan kan ligga på

Borrmaskin

Lim/silikon

Vattenspel med pumpSteg-fšr-stegIdŽ: Karin Malmberg, SnitsigHelt tät urna. Den här krukan är gjord av fibercement, köpt på rea för en billig peng. Det var hål i botten, vilket vi tätat noga med en kork samt silikon. Det bästa är att använda en urna utan hål. Urnan är täckt av en svart sten, en bit av en skifferhäll, som passar i stil till den svarta fiberstrukturen.

Vattenspel med pump Steg-fšr-steg IdŽ: Karin Malmberg, SnitsigFå hjälp att skära till. Det ska vara en springa mellan stenen och urnans kant så att det går att lyfta av stenen vid behov. Det går att hitta billiga ”stuvbitar” hos stenläggare eller stenleverantörer. Där kan man också få hjälp att skära till dem i rätt storlek. Låt också få borrat ett hål med exakt diametermått för pumpröret.

Vattenspel med pump Steg-fšr-steg IdŽ: Karin Malmberg, SnitsigStöttor för skivan. Stenskivan måste vila på något stadigt. Vi använde enkla betongstenar och byggde upp dem i rätt höjd och limmade fast dem. Det finns stenlim att köpa. Var noga med att stenskivan ligger helt rakt på distanserna. Mät med ett vattenpass!

Vattenspel med pump Steg-fšr-steg IdŽ: Karin Malmberg, SnitsigBillig elpump. Vattenpumpar finns i olika storlekar och prisklasser på de flesta byggvaruhus. För ett par, tre hundralappar får man en liten pump som passar här. Fäst slangen på munstycket och var noga med att kapa den i rätt längd så den kan sticka upp i stenskivans borrade hål.

Vattenspel med pump Steg-fšr-steg IdŽ: Karin Malmberg, SnitsigStäll in flödet. Borra ett hål högt upp på urnans kant, som elsladden från pumpen till eluttaget kan löpa igenom. Fyll på vatten och sätt i kontakten. Ställ in pumpen så strålen blir lagom hög. Ett lugnt flöde är det trivsammaste.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...