Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaBuxbomsjukan – försiktig optimism idag

Mejla
Dela (0)
Pinna

Buxbom-Ormbunke

Just nu ser det ganska ljust ut för buxbomen, men svampsjukdomen kan blossa upp kraftigt igen.

Den allvarliga svampsjukdomen, som för några år sedan tog död på enorma mängder buxbom, har avstannat.

Charlotte-Rosander

Charlotte Rosander har forskat på buxbomsjukan.

Man kan visst plantera lite buxbom idag om man vill, tycker forskaren Charlotte Rosander. Men räkna med att sjukdomen kommer tillbaks.
Den så kallade buxbomssjukan gick som en farsot under hösten 2011. Den ena larmrapporten avlöste den andra om buxbom som drabbats av sjukdom och dött.

Annons

Stora värden gick till spillo och det rådde panik både hos ansvariga för offentliga trädgårdar och hos privata trädgårdsägare.
Trädgårdsingenjör Charlotte Rosander har forskat och skrivit en magisteruppsats kring sjukdomen. När Allers Trädgård intervjuade henne hösten 2011 var hon inte optimistisk inför framtiden. Nu ser det något annorlunda ut.
– Då var läget oerhört allvarligt. Det dog så mycket i södra Sverige att alla trodde att det var slutet för buxbomen. Sjukdomen spred sig upp mot Uppsalatrakten.
Vad man nu har sett är att svampsjukdomen Cylindrocladium buxicola är väldigt väderberoende. De senaste två höstarna, den första torr och den andra kall, gav inte svampen de omständigheter den behövde för att utvecklas och spridas. Det är det som gjort att sjukdomen avstannat.
– Svampen trivs och utvecklas bäst på hösten, säger Charlotte Rosander. Från och med augusti brukar värmen ha blivit stabil och regnet börjar komma. Det är sådant klimat som är gynnsamt för svampsjukdomen.
Värme, fukt och vindstilla – det är sämsta tänkbara förhållanden för din buxbom.
– Ja, det vet vi – och det kan ju mycket väl bli en sådan höst i år. Nu ligger massor av vilsporer i markerna och de överlever flera år. Blir klimatet gynnsamt väcks sporerna till liv och sjukdomen kan snabbt spridas igen.
Vad man nu har lärt sig är att det inte går att utrota svampsjukdomen. De åtgärder som testades när det var som värst har utvärderats. Då rekommenderades att snabbt gräva bort angripen buxbom och även ett rejält lager jord under.
– Att agera snabbt är viktigt, men vi har sett att det kan räcka med att klippa ner buxbomen och bränna det bortklippta.
Det kan också hjälpa att bara glesa ur buxbomen. Det kanske inte ser så roligt ut med glesa klot, men bättre det än att ta bort dem helt. Plantorna bryter så småningom nya friska skott.
Charlotte har i sin egen trädgård sett hur hennes sjukdomsdrabbade plantor som bara blev lite halvdåliga nu glädjande nog börjat repa sig.
– De har kommit igen förvånansvärt bra.
Ett viktigt sätt att försöka motverka att buxbomen angrips är att ge dem mycket gödsel. Buxbom är hungriga växter.
– Ge plantorna gödsel ett par gånger om året. Undvik dock alltför mycket kväve, det får dem att växa för fort, vilket gör dem svaga.
Vi måste lära oss att leva med att buxbomssjukan är här för att stanna. Det är viktigt att vara medveten om att den kan slå till ganska kraftigt igen.
– Tidigare rekommenderade vi att inte alls plantera buxbom. Men nu tycker jag att man kan göra det – om man är beredd på att en dag vara tvungen att ta bort den.
Privata trädgårdsägare kan absolut satsa på till exempel små buxbomshäckar om man vill, tycker Charlotte Rosander. Men avråder från att bygga upp en hel trädgårdsstruktur med buxbom och investera stora pengar i det.
– Det finns annat vintergrönt att välja, eller att komplettera med. Järnek, vintergrön liguster och idegran till exempel.
Just idegran är bra till formklippning som klot och figurer.
Vill man absolut fortsätta ha buxbom rekommenderar Charlotte att ta sticklingar på egna friska plantor eller be att få från andras plantor. Har de klarat sig från buxbomsdöden kan det bero på att just de plantorna/sorterna har bra motståndskraft och är värda att satsa på. Att ta sticklingar är inte svårt, men det kommer att ta tid för dem att växa upp.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...