Annons

Annons

Butterkaka med vit choklad

Åh, vilken kaka! Mjuk och saftig butterkaka med en fyllning av vit choklad, lemon curd och blåbär.


blabarsbutterkaka

Blåbärsbutterkaka med vit choklad

Butterkaka bakas genom att du sätter samman fyllda vetebullar till en större kaka.

• 1 kaka, ca 15 bitar

25 g jäst för söta degar
1 dl mjölk
2 ägg
1/2 dl socker
125 g rumsvarmt smör eller margarin
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning

75 g vit choklad
50 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl lemon curd
1 dl blåbär

Pensling och garnering

1 lätt uppvispat ägg
florsocker

Annons

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen har löst sig.
2. Tillsätt ägg och socker och klicka ner det rumsvarma matfettet. Tillsätt mjölet och arbeta samman till en slät och smidig deg. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila ca 20 minuter.
3. Grovhacka chokladen till fyllningen.
4. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel. Bre över matfettet och lemon curden. Strö över blåbären och chokladhacket. Rulla samman. Skär upp i ca 15 bullbitar.
5. Smörj en rund bakform, ca 24 cm i diameter. Lägg i bullarna med snittytan upp. Låt kakan jäsa till knappt dubbel storlek, ca 45 minuter. Sätt ugnen på 200º.
6. Pensla den färdigjästa kakan med äggvispet och grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter. Låt kallna i formen. Sikta florsocker över kakan vid servering.

Av: Irene Ingelmark Bild: Ralph Månsson

Fler härliga blåbärsrecept!

blabarsstrutarKnäckiga strutar med gräddfyllning

drottningpajVacker och god drottningpaj



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...