Annons

Efter cancerbeskedet: Så lindrade Anita oron

Att få ett bröstcancerbesked 
skapar ångest och oro. 
Fokus 
ligger i första hand på att fixa det rent kroppsliga. 
Men de själsliga plågorna då? Anita Carlsson hittade sin egen väg.

Mejla
Dela (25)
Pinna

brostcancer-lindra-oro-angest

Anita hittade ett sätt att lindra sin oro och ångest när hon fått bröstcancer.

Så kan du lindra oro och ångest vid bröstcancer

Den fasansfulla upptäckten gjordes under en av de mest ljuvliga julidagarna 2014, en dag när solen strålade från en klarblå himmel och trädgården prunkade i grönska och blomfärg. Anita duschade i sin utomhusdusch som hon installerat på terrassen hemma i Räng, ett par mil söder om Malmö. Hon njöt av det ljumma vattnet och av tankarna på den kommande semesterresan till Cannes tillsammans med dottern Helena, svärsonen Markus och sonen Andreas.

Annons

Så stelnade hon plötsligt till. Fingertopparna drog över en okänd utbuktning på ena bröstet.

”Fåglarna fortsatte sitt kvittrande och vattnet fortsatte att forsa över kroppen, men tiden stannade. Mitt medvetna jag visste att något oförutsett höll på att hända. Min hjärna ville inte ta in det kroppen redan visste.”

Så skriver Anita Carlsson i sin bok, ”Mindfulness & yoga – sätt att hantera cancer”, som tillkom redan under bröstcancerbehandlingen.

– Jag hade perioder när jag var jättetrött, men att sitta och skriva kräver ju inte så mycket fysiskt. Samtidigt blir man ganska isolerad när immunförsvaret slås ut och man är ju inte så social heller. Att skriva blev räddningen.

brostcancer-lindra-oro-angest

Anita vill gärna dela med sig av sitt sätt att lindra oron på.

Hjälp mot oro och ångest

Öppet och ärligt berättar hon om sin resa och om det intresse som kom att bli hennes lindring och hjälp mot oro och ångest under den svåra tiden.

– Jag saknade själv något att få ledning av. Jag läste ett par böcker om andras upplevelser, men en del var så skrämmande att jag fick lägga dem ifrån mig. Därför har jag försökt skriva min bok så att man ska våga läsa, jag har undvikit de otäcka bilderna.

I stället fokuserar hon på tankar och känslor, helt i linje med det intresse hon brinner så för.
Mindfulness – läran om att leva i nuet – har ju blivit allt mer populärt på senare tid, men för familjerättsadvokaten Anita, 67, har intresset funnits länge, jämte yoga.

– Jag var intresserad av det andliga redan som barn, men sedan blev det juridik – mycket för att jag gillar att skriva och att argumentera, säger hon med ett skratt.

Läs även: Bröstcancer? Det kändes ju inte som en knöl!

2003 åkte hon på sin första yogaretreat till Indien. Läran, kulturen och människorna hon mötte i öst blev så lockande att hon återvände två år senare. Hon reste även på retreat till Italien och utbildade sig till personlig coach, en syssla hon länge hade vid sidan av juridiken.

– Men det går ju lite hand i hand, som advokat tar jag ju också emot och hjälper människor.

Att acceptera och ha tillit är en av hörnstenarna i mindfulness, och kanske den största utmaningen under sjukdomstiden.

”När cytostatikan kom in i kroppen kände jag att det var en stor påfrestning. Kroppen fick kämpa med giftet och bästa 
sättet att tackla det på var att acceptera, eftersom giftet skulle bekämpa cancern. Det tog emot men var nödvändigt. Det var också viktigt att känna tillit till att behandlingarna verkligen var mina hjälpare trots att de kändes som mina fiender.”

Hon inser själv vilken hjälp hon har haft av att redan ha denna inställning med sig, innan hon blev sjuk.

– Det är inte säkert att man orkar ta till sig ny kunskap när man är mitt uppe i sin bröstcancerresa. Men det kan hjälpa med bara ett citat eller att ta till en enkel andningsövning.

Ett sätt att minska oron

Att vara i nuet kan säkert låta som det sista man vill när man är sjuk, men det hjälper för att minska oron, förklarar Anita.

– Genom att fokusera på det du gör – som att lyssna på fågelkvitter under promenaden, dricka ditt te och verkligen koncentrera dig på att känna doft, smak och värmen från koppen – så undviker du i just denna stund att oroa dig för det som varit eller behandlingar som ska komma.

Läs också: Ulrika tatuerade över ärret efter bröstcancern: ”Otrolig känsla”

Mindfulness ger dig ett andrum, en paus från tankar som maler, framåt och bakåt.

– Du glömmer inte bort sjukdomen – särskilt de kroppsliga besvären är svåra att tänka bort – men sjukdomen hamnar inte hela tiden på första parkett.

Svårt att förlora bröstet

Hon erkänner att hon trots sin egen långa erfarenhet av avslappningsövningar och meditation – hon håller kurser i både yoga och mindfulness – var vissa moment svåra att hantera.

– Jag upplevde det fysiska väldigt starkt, det var jobbigt det här med att bli av med bröstet. Och att se ärret efteråt. För vissa betyder det inte så mycket, men jag kände en stark förlust.

Samma sak när hon började tappa håret. Till en början trodde hon att det handlade om fåfänga, men hennes bror kom med en annan förklaring: ”När du ser din kala hjässa påminns du om vad du varit med om och vad du har behandlats för, cancer. Du konfronteras med sjukdomen. Din ovilja att se dig själv är din rädsla för döden.”

Ingen kurs för själen

Anita reagerade på att vården inte erbjöd någon kurs eller stöd som täckte in den själsliga biten. Efteråt finns ju rehabilitering, men det saknas något för det själsliga under resans gång.

– Det skulle behöva finns sådana kurser knutna till onkologen. Det fanns en sminkkurs – ja, kanske något annat också – men det kändes väldigt tomt på det själsliga planet.

Läs också: Katarina Hultlings rädsla: ”Jag vet att jag kommer att dö av cancer”

Läkarna har ju fullt upp med att lösa det rent kroppsliga, menar Anita. Det fanns sjuksköterskor att prata med för den som hade fysiska besvär, som torra ögon eller något sår, men ingenstans där man kunde få hjälp med att hantera sina känslor inför sjukdomen.

Anita har själv funderat på att ta kontakt med sjukhus och erbjuda sina kunskaper i mindfulness och yoga, som hon beskriver som meditation i rörelse.

Terapi för att hantera ångest

Själv vände hon sig till en terapeut när oron och ångesten blev för svår att hantera på egen hand. Och det är något hon vill rekommendera andra som är sjuka.

– Med honom kunde jag prata om mina känslor kring döden, som jag tror att de allra flesta som får en cancerdiagnos tampas med. Det är ju inte så lätt att prata om det med de närmaste.

Men trots att det bitvis var tufft, både fysiskt och psykiskt, så tycker hon att hon lyckades leva ganska mycket som vanligt.

– Vi gjorde vår semesterresa till Cannes som vi planerat, efter att ha kollat med en läkare att det var okej. Och det kan ju vara skönt att veta att man inte måste lägga om hela sin livsstil för att man får ett bröstcancerbesked. I alla fall behövde inte jag det.

Behandlingarna pågick i ett halvår och Anita var tillbaka på jobbet ganska snabbt efteråt.

– Vi advokater brukar ha svårt att slita oss och jobbar lite längre än till pensionsåldern, förklarar hon leende sitt beslut.

Läs även: Ny forskning: Snart kan bröstcancer upptäckas innan den finns

Gjorde en bröstrekonstruktion

Men helt frisk och hel igen kände hon sig inte förrän förra våren då bröstrekonstruktionen gjordes. Livet i dag är mer som det var tidigare.

– Nu tänker jag nästan aldrig på sjukdomen längre. Jag blir ju påmind när jag träffar andra som är sjuka, men jag går inte in i min egen sjukdom på samma sätt.

Det som däremot förändrats är inställningen till livet.

– Jag är mer tacksam över det nära livet nu, de små sakerna i tillvaron. Och familjen är ännu viktigare än förr. Jag tar inget för givet längre, det gjorde jag nog mer tidigare.

Hon är tacksam över det stöd som familj och vänner gav under resan. Som anhörig tycker hon att det är viktigt att tänka på att man kan vara ett stort stöd.

– Det betydde mycket att jag hade vänner som ibland sov över hos mig eller följde med på en behandling. Man vill ofta bli omhändertagen, men det kan vara svårt att be om hjälp.

Och hon vill såklart rekommendera mindfulness som ett extra stöd för den som är sjuk.

– Mindfulness gör dig inte frisk, det botar inte cancer, men det hjälper dig att må bättre under resans gång.

 

Text: Ann-Sofie Lindell

Bild: Peter Helperin

 

Missa inte: Elins mamma fick bröstcancer: ”Ska du dö nu?”


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...