Annons

Annons

Brita har en egen liten ängel…


Anna och Brita

Med Anna vid min sida är livet så mycket roligare!

Brita, 85, hade inte varit ute och handlat kläder på många år och satt mest vid sitt köksfönster och längtade ut. Men då klev ledsagaren Anna, 29, in genom dörren!

Annons

Det är tisdag i dag, bästa dagen i veckan, om du frågar 85-åriga Brita Björk. Då kommer nämligen Anna Walldén på besök, eller ”min lilla ängel” som Brita kallar henne.

Anna är 29 år och arbetar som ledsagare i Malmö stad. Varje tisdag tillbringar hon tre timmar tillsammans med Brita och ser till att hon får komma ut från sin lägenhet. Tillsammans uträttar de små ärenden i närområdet eller så gör de längre utflykter med färdtjänst till någon affär där de tittar på blommor eller handlar kläder.

– Innan jag fick träffa Anna hade jag inte varit ute och handlat kläder på säkert tio år, säger Brita och förklarar att hon inte kan ta sig ut från sin lägenhet på egen hand, eftersom hon sitter i rullstol.

Efter ett långt och hårt arbetsliv som kokerska med tunga lyft och långa dagar på hårda stengolv orkade inte Brita längre. Till sist klarade inte hennes ben att bära henne. Trots det tog hon ensam hand om sin alzheimersjuke man i hemmet under flera år tills han gick bort för två år sedan. Ett par månader innan miste hon även sin enda dotter Kristina, som gick bort i cancer.

– Det var en riktigt jobbig period, säger Brita. Plötsligt var jag alldeles ensam och kom ingen vart, utan satt bara hemma och tittade.

Ensamma dagar

Dagarna gick mest på rutin. Brita berättar att hon gick upp och lagade frukost, städade lite, förberedde kvällsmaten och tittade ut genom köksfönstret. Det enda besöket hon fick var från hemtjänsten, som kom en gång i veckan och lämnade mat och gjorde det mest nödvändiga.

– Jag har visserligen två barnbarn och två barnbarnsbarn som jag tycker mycket om. De kommer och hälsar på ibland, men har fullt upp med sina arbeten och det egna familjelivet, så det blir inte så ofta. Men så var det en kvinna från hemtjänsten som undrade om jag inte kunde tänka mig att träffa en ledsagare.

Till en början var Brita skeptisk. Hon säger att hon inte var intresserad av att få hem någon gammal tant som satt och pratade om sjukdomar, det hade hon nog av själv. Men till slut lät sig Brita övertalas, med garantin att hon alltid kunde tacka nej om det inte skulle fungera.

–Så ringde Anna och presenterade sig, berättar Brita. Jag tänkte att det är ju bara en liten barnunge, hur ska hon klara av att skjutsa omkring mig. Men första dagen körde hon mig i rullstolen ända bort till Fosie kyrka, det lilla spöket, säger Brita och lägger sin hand på Annas.

Sedan dess har en varm vänskap vuxit sig stark mellan de båda, trots en stor åldersskillnad.

– Samtidigt som jag började komma hit gick min mormor bort, så Brita har blivit som en extramormor för mig, förklarar Anna och säger att det är både kul och lärorikt att ha någon från den generationen att tala med.

Brita flikar in och säger att de aldrig talar om sjukdomar och annat negativt, utan bara sådant som är kul i livet.

Planerar

När Anna kommer har Brita oftast redan planerat vad de ska hitta på och Anna ser till att planerna blir av.

– I dag var vi minsann och åt lunch på S:t Thomasgården, det blev torskrygg för 25 kronor. Och förra veckan var vi och handlade blommor, säger Brita och pekar mot fönstret där två krukor står med rosablommande begonior.

Brita har verkligen fått tillbaka livsglädjen och säger att hon hoppas att fler som behöver stöd får chansen att träffa en ledsagare.

– Tyvärr tror jag att det är många i min situation som inte känner till att det finns ledsagare eller så vågar de inte prova på. Men så fort jag får chansen berättar jag för dem om Anna och allt kul vi hittar på.

 

Hjälp när man inte orkar själv

Ungdomar och vuxna med fysiska eller psykiska funktionshinder, eller utvecklingsstörning, kan ha rätt att få en ledsagare. Vid regelbundna tillfällen följer ledsagaren med på fritidsaktiviteter utanför hemmet och stödjer och hjälper till med praktiska saker. Det kan handla om att följa med på promenad, biobesök, konserter, gå på stan och liknande. Hjälpen  beviljas ett antal timmar varje månad. Ansökan om ledsagarservice sker genom kommunens omsorgsenhet.

Text och bild: PETER HELPERIN

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...