Annons

Bragdhunden Agda räddade Isabelle från att drunkna

Det hördes varken skrik eller plask, men på ett ögonblick försvann Isabelle under vattenytan. Då ryckte hunden Agda ut!

Mejla
Dela (219)
Pinna

Agda2

Vi är bästa vänner

Olyckor sker oftast när man minst anar det. Det kan Johan Saarela från Boden intyga. Ett kvällsbad sommaren 2014 kunde ha slutat riktigt illa när hans dotter Isabelle försvann ner i det bruna insjövattnet.
Men katastrofen förhindrades tack vare staffordshire bullterriern Agda.
– Isabelles mamma och jag har delad vårdnad om vår dotter. Varannan vecka bor hon hos mig och Agda, vår hund. Hon och Isabelle är bästa vänner. När Isabelle ska komma står Agda alltid och väntar vid dörren, berättar Johan.
Familjen bor i en lägenhet i centrala Boden. Johan jobbar deltid som personlig assistent och resten av tiden som fotograf. Den dramatiska kvällen förra sommaren var han ledig från jobbet.
– Isabelle ville ta ett kvällsdopp så vi åkte ner till Altersjön, berättar Johan.
Kring sjön löper en liten strand­remsa med några badbryggor. Isabelle hoppade i vattnet medan Agda höll ett vakande öga på sin lillmatte från strandkanten. Johan stod på bryggan, bara några meter från sin dotter, och fotograferade henne med sin kamera.
Isabelle hade ännu inte lärt sig simma och höll sig nära bryggan, där vattnet bara nådde henne till midjan.
Den flacka kvällssolen gjorde att Johan inte såg bilderna i kamerans display, därför vände han ryggen till för att kunna se bättre. Det var då olyckan inträffade.
– Det gick så otroligt fort. Jag tror bara jag vände mig om i 10–15 sekunder, berättar Johan.

Annons
Gilla Allers på Facebook
Agda4

Johan är stolt över sin hund Agda.

Skällde och bet till

Under tiden hade Isabelle tagit tag i bryggans kant och dragit sig runt. Men när hon släppte taget om bryggan och skulle sätta ner fötterna på botten var hon ute på djupare vatten än hon räknat med och sjönk ner under vattenytan.
– Det var helt tyst, det hördes inget plaskande eller skrik, berättar Johan. Men så plötsligt skällde Agda till och bet tag i min vad. Hon är världens snällaste hund och har aldrig bitit någon, så jag blev förvånad över hennes beteende.
När Johan tittade upp upptäckte han att Isabelle var borta men fick samtidigt se hur Agda sprang ut på bryggan och ställde sig och skällde där Isabelle sjunkit ner, som för att visa sin husse var han skulle titta.
– Jag sprang dit och fick syn på Isabelles kropp nere i det bruna vattnet. Jag sträckte mig ut och fick tag i hennes arm och lyckades dra upp henne på bryggan.
– Jag tror inte Isabelle var under ytan mer än ett par sekunder och hon hade inte hunnit andas in något vatten. Hon hostade lite och grät men återhämtade sig rätt snabbt. Då var det värre med Agda. Hon var alldeles uppjagad och ville tvunget sitta i Isabelles famn då vi körde hem. Väl hemma släppte hon inte Isabelle ur sikte.

Bragdhund och djurhjälte

Lite senare skrev Johan ner händelsen och la ut texten på Facebook.
– Agda är en staffordshire bullterrier, en ras som ursprungligen avlades fram som kamphund. Numera är det en populär familjehund, men trots det är det mest negativa saker som skrivs om dem. Därför tänkte jag att det kunde vara kul med en positiv historia för en gångs skull.
Massor av människor gillade inlägget. Dessutom var det någon som nominerade Agda till Årets bragdhund, en tävling som Svenska Kennelklubben arrangerar.
– Agda utsågs till vinnare. Så vi tre fick åka ner till hundmässan i Stockholm där priset delades ut.
Agda fick ta emot en medalj, ett smaskigt ben och en årsförbrukning av hundmat. Men uppmärksamheten har inte stigit hjältehunden åt huvudet. Det bästa som finns är fortfarande att vara hemma och busa med sin favoritkompis, lillmatte Isabelle.
Nu har hon även utsetts till Svenska hjältars Djurhjälte 2015. Vilken hund!

Missa inte Svenska Hjältar-galan den 18 december klockan 20:00 på tv4.

Text: Peter Helperin Bild: Johanna Norin

Mer läsning om modiga djur

Luna räddade Martinas liv

Arthurs otroliga resa från Ecuador till Sverige

Hunden Bosse på benen efter stroken

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...