Annons

Annons

Bra övningar vid höftartros

Här visar sjukgymnast Anna 
Wilhelmsson sex bra övningar vid höftartros! De ger dig starka muskler i ben, rumpa och bål och förebygger besvär orsakade av artros!


bra-ovningar-vid-hoftartros

Sidolyft – en bra övning vid höftartros!

6 övningar som lindrar och förebygger artros

1. Sidolyft

Ligg ner på sidan med vinklade ben. Håll ihop hälarna och lyft det övre knät mot taket. Fäll sakta ner knät igen och upprepa tio gånger. Se till att inte rulla bakåt med höften. Gör samma övning även på andra sidan. Övningen kallas musslan och stärker utsidan av rumpan.

Annons
bra-ovningar-vid-hoftartros

Liggande höftlyft – en bra övning vid höftartros!

2. Liggande höftlyft

Ligg på ryggen, på golvet eller i din säng, med benen böjda. Lyft rumpan från underlaget och knip ihop stjärtmusklerna, håll en stund i övre läget och sänk ner till liggande. Upprepa tio gånger. Tänk på att spänna magen och ha en neutral svank. Övningen stärker rumpa och mage.

 

bra-ovningar-vid-hoftartros

Sitta på stolen – en bra övning vid höftartros!

3. Sitta på stolen

Sänk dig sakta ner på en stol och res dig igen – hela tiden utan att ta stöd med händerna. Tänk på knäet ska gå rakt ovanför foten, i samma riktning. Upprepa fem gånger varje gång du ändå tänker sätta dig! Övningen stärker ben och bål.

bra-ovningar-vid-hoftartros

Liggande benlyft – en bra övning vid höftartros.

4. Liggande benlyft

Börja med att träna på att ligga på mage. När du kan det, lyft benen sakta mot rumpan, så långt du kan utan att röra på rygg och rumpa. Sänk benen tillbaka igen, sakta och kontrollerat. Upprepa tio gånger. Övningen är bra för rörligheten och sträcker ut musklerna på framsida lår och höfter.

bra-ovningar-vid-hoftartros

Stående benlyft – en bra övning vid höftartros!

5. Stående benlyft

En stående variant av sidolyft. Ställ dig höftbrett, med foten vinklad utåt. Ta stöd mot en vägg. Lyft det yttre benet ut mot sidan, tio gånger. Jobba kontrollerat och spänn magen för att undvika att böja ryggen. Byt sida/ben och upprepa.

bra-ovningar-vid-hoftartros

Tyngdöverföring – en bra övning vid höftartros.

6. Tyngdöverföring

Stå lite bredare än höftbrett, spänn rumpan. Flytta tyngden växelvis från ena benet till det andra – tio gånger totalt. Tänk på att hålla knä, fot och höft i en rak linje. Målet med övningen är att kunna stå på ett ben.

Text och bild: Birgitta Lindvall Wiik

Läs också

Efter alla år med
 artros har jag
 fått tillbaka livet

artros-hoft-smartaLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...