Annons

Annons

5 sorters mat som ditt hår älskar

Du är vad du äter – det gäller också ditt hår!


Du kan köpa dyra schampon och balsam för att få ett tjusigt hårsvall, men för att få det hår du verkligen drömmer om gäller det att du dukar upp med rätt mat på tallriken. Det du äter påverkar nämligen inte bara din kropp, det påverkar även ditt hår.

Annons

Så glöm allt om onödigt dyra produkter och tugga dig till drömhåret istället. Här är 5 sorters mat som ditt hår mår extra bra av. Det kan ta lite tid innan du ser resultat så ha tålamod.

stekta-agg

1. För att få håret att växa snabbare – ät ägg

Hår består av protein så att äta rikligt av dessa byggstenar är bra om du vill få mer längd. Ägg innehåller dessutom mycket järn vilket även det bidrar till att håret växer snabbare. Andra bra proteinkällor är mjölk, ost och magert kött som kyckling och kalkon.  Äter du helst vegetariskt är quinoa och linser bra alternativ.

Recept: Pizza med ägg och bacon

bra mat för håret

2. För tjockare hår – ät ostron

Ostron innehåller mängder av zink som är bra för dig som har en tendens att tappa många hårstrån. Zink bidrar dessutom till en sund cellproduktion och reparation och håller cellerna friska. Bara ett enda ostron innehåller 500 procent av det rekommenderade dagliga intaget av zink!

bra mat för håret

3. För glansigare hår – ät sötpotatis

Den orange knölen innehåller mängder av betakaroten som ditt hår älskar. Smyg in det i kosten och ditt hår kommer att tacka dig! Betakaroten hjälper hårcellerna att hålla sig friska och grönsaken är så rik på ämnet att bara en potatis räcker för att täcka dagsbehovet. Håret omvandlar betakaroten till A-vitamin som motverkar att håret blir torrt och fnasigt.

Recept: Halstrad gös med sötpotatis

fisk

4. För starkare hår – ät fisk

Fet fisk som lax, makrill och sardiner är sprängfyllda med omega-3 fettsyror som är bra för håret. Kroppen absorberar fetterna som hjälper att göra håret starkare. Om du har problem med spröda hårtoppar som lätt klyvs är det extra bra att äta fet fisk, gärna ett par gånger i veckan. Om du vill satsa på vegetariska alternativ är tofu, sojabönor och valnötter bra alternativ.

Recept: Laxtacos med chilimajonnäs

200 g hackad djupfryst spenat som tinats och har runnit av.

5. För återfuktat hår – ät spenat

Mörkgröna grönsaker som spenat är bra för håret på många sätt, bland annat hjälper det dig som har problem med torrt hår. Anledningen är att spenat innehåller mycket vitamin A som hjälper skalpen att producera sitt naturliga återfettande ämne.

Recept: Spenatsoppa med ost

Källa: Drozthegoodlife
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

6 hälsofördelar med att äta lakrits

lakrits-puffLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...