Annons

Annons

Botox botade min migrän

Migränen förvärrades efter en olycka och trebarnsmamman Lena Bergström tvingades sluta arbeta. I många år levde hon nästan isolerad i en mörk och tyst lägenhet. Till slut var hon nära att ge upp och göra slut på allt. Då fick hon prova en ny behandling...

Mejla
Dela (20)
Pinna

Migrän och kronisk migrän

● Förutom svår huvudvärk kan migrän ge symtom som synpåverkan, illamående, svaghet i kroppen, känslighet för ljus och dofter samt svullna fötter och händer.
● Ett migränanfall kan vara från en halvtimme och upp till tre dygn.
● Kronisk migrän är ett allvarligt tillstånd där patienterna lider av huvudvärk under 15 dagar eller mer i månaden, varav minst åtta dagar i följd med migrän. (Källa: Vårdguiden)

migran-art

Det är full fart hemma hos Lena Bergström, 55, i Stockholm. Hon passar systern Christinas bullterrier Jack, som inte är stilla en sekund, och hennes son Buster, 21, rusar förbi och säger hej innan han försvinner ut igen.
Kontrasten är enorm jämfört med den Lena vi skulle ha mött för ett par år sedan. Då plågades hon av en fruktansvärd huvudvärk och kunde ibland inte ens ta sig utanför dörren på flera veckor till följd av migrän.
– Nu har jag till och med ett jobb igen. Sedan i maj i år arbetar jag som personlig assistent och jag stortrivs. Det var helt underbart, eftersom jag längtat efter att få komma tillbaka till arbetslivet, berättar Lena.
Vi sitter i hennes och maken Wiggos, 60, vardagsrum i lägenheten mittemot Högalidskyrkan medan vi intervjuar henne. Trots att vi befinner oss mitt på Södermalm i Stockholm hörs ingen trafik.

Tejpen lindrar Hannas värk

– Det är som en liten oas här. Vi kan till och med se grävlingar och rävar i parken utanför fönstren, säger Lena.
– Men vi bor bara här tillfälligt medan vår egen lägenhet, också här på Söder, renoveras. Vi längtar tills vi kan flytta tillbaka dit.
För några år sedan hade den här lägenheten varit den perfekta bostaden för trebarnsmamman Lena och hennes man. Men nu är hon inte längre lika beroende av att få ha tyst runt sig som hon var tidigare.
– Jag har fått ett helt nytt liv tack vare behandlingen. Det är därför jag vill gå ut och berätta om det, så att även andra som lider av svår migrän ska få möjligheten att må bättre.
Mirakelmedicinen som hjälpte Lena stavas botox – samma preparat som länge använts inom skönhetsindustrin för att släta ut rynkor i ansiktet.
– Jag tar sprutorna var tredje månad. Tack vare dem kan jag i dag leva ett normalt liv igen, berättar hon.

Redan som liten

Lena har lidit av migrän så länge hon kan minnas. Redan när hon var en liten flicka fick hon ett till två migränanfall i månaden.
– De var så kraftiga att jag blev helt utslagen i upp till tre dygn. Konstigt nog var det bara jag i familjen som hade migrän. Jag minns att jag som sjuåring låg i mörkret hemma i finsoffan me­dan mina syskon var ute och lekte.
Migränanfallen var ändå inte värre än att hon kunde leva ett helt normalt liv. Hon utbildade sig till frisör och skaffade familj.
Men en dag på väg till jobbet 1986 råkade hon ut för en bussolycka som dramatiskt skulle förvärra hennes sjukdom.
– Bussen krockade med en bil och jag kastades omkull. Jag fick en whiplashskada, men kände först ingenting utan reste mig och åkte vidare.
Strax efteråt fick hon ett migrän­anfall som var det värsta hon dittills upplevt. Förutom den intensiva huvudvärken, som hon kände igen och lärt sig att leva med, strålade värken från nacken ut i ryggen, armarna och fingrarna.

Andas rätt och må bra

– Från att ha haft ett par anfall i månaden kom de nu flera gånger i veckan. Jag kunde inte fortsätta mitt arbete som frisör, utan blev sjukskriven.
Anfallen blev sedan bara värre och värre. Lena tog stora mängder smärtstillande som fick bort den värsta smärtan, men sjukdomen gjorde att hon bara klarade de enklaste vardagssysslorna. Hon orkade inte längre umgås med väninnorna och hon blev alltmer isolerad i sin lägenhet.
– Jag försökte ta promenader, men klarade bara att gå 30–40 meter innan jag var tvungen att sätta mig och vila.
Under åren har hon provat akupunktur, bedövningssprutor, me­ditation och yoga. Hon har rest till Ryssland och Israel för att gå igenom olika behandlingar. Men ingenting har hjälpt.
– Jag har levt helt bortkopplad i min lägenhet och bara kunnat träffa min man och mina barn, som har fått ta mycket hänsyn. Det kunde ibland ta upp till tre veckor utan att jag ens kom utanför dörren. Buss och tunnelbana klarade jag absolut inte av att åka.
De enda perioderna sedan buss­olyckan som hon känt sig lite bättre har varit när hon väntade sonen Buster och dottern Corinne, 18, och ammade dem. Äldste sonen Rolf är 36.
– Det är konstigt, men det var som om min kropp ansträngde sig för att klara av det. Det hade kanske med hormonerna att göra.

Lärde sig vara tysta

När barnen var små fick de snabbt lära sig att de skulle vara tysta när mamma hade ont i huvudet. Maken Wiggo stöttade henne på alla sätt han kunde.
– Som väl var hade vi en fin sammanhållning på vår gård. Grannarna var underbara. På många sätt var vi som en enda stor familj, och jag fick mycket stöd av de andra mammorna när Buster och Corinne var små.
Men de ständiga migränanfallen var ändå nära att bli Lena övermäktiga. Hon var vid flera tillfällen nära att ge upp.
– Om jag inte hade haft min kristna tro skulle jag aldrig ha klarat det, och det är konstigt att jag inte har blivit galen. Jag har flera gånger övervägt att ta mitt liv, men då har jag tänkt på mina tre barn och på Wiggo.

Jag var död i 13 minuter

Under de perioder som Lena mådde lite bättre, som när hon var gravid och ammade, har hon försökt att komma tillbaka till ett normalt liv. Men varje gång hon har försökt börja arbeta igen har hon fått nya migränanfall som gjort henne sängliggande.
– Jag ville börja arbeta eftersom jag skämdes för att vara sjuk.
För två år sedan ringde hon desperat till sin husläkare och sa att hon inte orkade längre. Hon vägde då knappt 45 kilo och var i mycket dåligt skick.
– Jag kunde knappt prata eller gå, och jag mådde så dåligt att jag skakade.
Husläkaren skrev en remiss till Neuroenheten Utsikten i Stockholm och där fick Lena träffa neurologen Joakim Tedroff. Det blev vändpunkten.
– Han gav mig diagnosen kronisk migrän efter att ha undersökt mig, och berättade om behand­lingen med botoxinjektioner. Jag hade hört talas om den tidigare och var beredd att prova den.
Botoxinjektionerna blev verkligen en mirakelkur för Lena. Redan efter första behandlingen, då hon fick botoxinjektioner vid tinningarna, sidorna av huvudet och käkarna, märkte hon resultat.

Annons
Gilla Allers på Facebook

10 tips: Så blir du piggare och gladare

– Jag kunde snabbt skära ner på min dos av smärtstillande tabletter från åtta per dag till tre. Nu har jag kunnat sluta helt med dem, och migränsprutorna som jag tidigare tog varje dag behöver jag bara ta två gånger de sista veckorna innan det är dags för en ny botoxbehandling.
Förutom att hon arbetar heltid som personlig assistent går Lena minst en mil varje dag och hon försöker på nytt att bygga upp ett socialt nätverk.
– Många av vännerna försvann när jag inte kunde träffa dem, men jag har flera syskon som alltid stått mig nära och jag har mina barn.
Under en period när Lena mådde bättre målade hon tavlor, som i dag pryder väggarna i vardagsrummet. Målandet är en hobby hon gärna tar upp igen när hon får tid.
– Nu kan jag hålla i penslarna igen. Men jag gillar att skulptera också, vilket jag klarar nu. När värken var som värst och gick ut i fingrarna tappade jag hela tiden saker, säger Lena innan hon kopplar hunden Jack för att gå en runda i Högalidsparken. 

Text: Per-Ola Ohlsson
Bild: Kai Rehn

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...